Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Heinrich Schliemann 1822-1890 Γερμανός αρχαιολόγος

Heinrich Schliemann
(Heinrich Schliemann, 6 Ιανουαρίου 1822 - 26 Δεκεμβρίου 1890)

Ερρίκος Σλήμαν, πρόδρομος της αρχαιολογίας​ και της έρευνας, πατέρας της Μυκηναϊκής αρχαιολογίας.


Συμπληρώνονται φέτος 190 χρόνια από τη γέννηση του Ερρίκου Σλίμαν, του Γερμανού φιλέλληνα που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη χώρα μας.
Συνήθως αναφέρεται για τις αρχαιολογικές του ενασχολήσεις, ενώ εξίσου σημαντικό αγώνα έδωσε και στη ζωή του.
Γιος ενός πτωχού πάστορα, γεννήθηκε στην πόλη Νοϊμπούκοφ του Μεκλεμβούργου Σβέριν στις 7 Ιανουαρίου του 1822. Η φτώχεια τον ανάγκασε να εγκαταλείψει τις εγκύκλιες σπουδές του και να εργαστεί ως υπηρέτης παντοπωλείου. Εκεί άκουσε πρώτη φορά ομηρικούς στίχους και μαγεύτηκε. Τραυματισμένος από ένα βαρύ βαρέλι, μπάρκαρε ως ναυτόπαιδο. Το πλοίο όμως ναυάγησε στις Ολλανδικές ακτές και ο Σλίμαν βρέθηκε στο Άμστερνταμ, όπου κατόρθωσε να εργαστεί σε εμπορικό οίκο.
Heinrich Schliemann
Εκεί έμαθε ξένες γλώσσες και ήταν τόσο εργατικός, ώστε σε ηλικία μόλις 24 ετών στάλθηκε ως αντιπρόσωπος της επιχείρησης στην Πετρούπολη. Σπουδάζει την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα. Κατορθώνει να κερδίσει, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, μεγάλη περιουσία. Το 1863 εγκαταλείπει το εμπόριο και επιδίδεται αποκλειστικά στις αρχαιολογικές μελέτες, αφού έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και έχει σπουδάσει ελληνική αρχαιολογία στο Παρίσι.
Το όνομά του συνδέθηκε με την ανακάλυψη της Τροίας και των Μυκηνών.
Heinrich Schliemann
Το γνωστό πλούσιο έργο του κατακρίθηκε σφόδρα από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε προκάλεσε πολλές καταστροφές. Ωστόσο, όλοι παραδέχονται ότι υπήρξε πρόδρομος της αρχαιολογίας και της έρευνας, ενώ αρκετοί τον αποκάλεσαν Πατέρα της Μυκηναϊκής αρχαιολογίας.
Ο γάμος του με την Σοφία Εγκαστρωμένου (Καστριώτη) έχει απασχολήσει τους ερευνητές. Στην ελληνική πρωτεύουσα ανήγειρε το επί της οδού Πανεπιστημίου Ιλίου Μέλαθρον ή Μέγαρο Σλίμαν, με σχέδια του Ερνστ Τσίλερ. Σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο.
Πέθανε το 1890 στη Νάπολη και κηδεύτηκε στην Αθήνα.
Ελευθέριος Σκιαδάς.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια