* Για τα χαλασμένα λαμπάκια του δέντρου:
"Φωτοκύκλωση" ονομάζεται το επίσημο πρόγραμμα ανακύκλωσης λαμπτήρων και φωτιστικών, το οποίο καλό είναι να αξιοποιήσουμε. Σε περίπτωση που έχει χαλάσει είτε μέρος είτε ολόκληρη σειρά από φωτάκια, αντί να βιαστούμε να τα πετάξουμε στα σκουπίδια, ας αναζητήσουμε τον ειδικό κάδο με την ένδειξη "φωτοκύκλωση" σε πολλές γειτονιές της Αθήας ή έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Μελλοντικά, θα τοποθετησούν οι συγκεκριμένοι κάδοι και σε σχολεία.
Για τα χριστουγεννιάτικα στολίδια:
Αν δεν είχαμε προνοήσει να προμηθευτούμε εξαρχής οικολογικά στολίδια από ανακυκλωμένα υλικά για το δέντρο μας, δε χρειάζεται να μας πιάνουν τώρα τύψεις.
Μπάλες γυάλινες ή πλαστικές που έσπασαν ή έχουν φθαρεί με τα χρόνια - ή κάθε άλλο στολίδι, φυσικά - αντί να καταλήξουν σε κάποια χωματερή είναι προτιμότερο να ανακυκλωθούν αφού συγκεντρωθούν στους γνωστούς μπλε κάδους της ανακύκλωσης.
* Για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα:
Αν πρόκειται για ψεύτικο, το μόνο κομμάτι που μπορεί να ανακυκλωθεί είναι ο πλαστικός κορμός του, ο οποίος απορρίπτεται στους μπλε κάδους.
Τα κλαδιά αναγκαστικά πηγαίνουν στα σκουπίδια, επειδή δε γίνεται να αξιοποιηθούν.
Αν πρόκειται για αληθινό έλατο, ο δήμος Αθηναίων θα επαναλάβει ό τι έκανε και πέρσι, έτσι ώστε να μην πάει κανένα δέντρο χαμένο, αρκεί εμείς, οι πολίτες, να βγάλουμε τα δέντρα μας στο δρόμο στους μπλε κάδους της ανακύκλωσης.
Προσοχή, ΕΞΩ, όχι μέσα!
Αν δεν υπάρχει κοντά μας τέτοιος κάδος, τοποθετούμε το δεντράκι δίπλα στον απλό κάδο σκουπιδιών. Ειδικά οχήματα του δήμου θα περάσουν να τα πάρουν χωρίς να προηγηθεί δικό μας τηλεφώνημα.
* Δέντρα που θα ζήσουν.
Όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον δεν είχαμε στολίσει αληθινό δέντρο σε γλάστρα - κάτι που θα καμαρώνουμε στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας όλο τον χρόνο! Ακόμη καλύτερα για το δεντράκι μας είναι να συμμετάσχουμε σε κάποια δεντροφύτευση.
* Που πάνε, όμως, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα;
Ο δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με την Γεωπονική Σχολή Αθηνών, θα ανακυκλώσει όλα τα κομμένα φυσικά έλατα. Τα δέντρα οδηγούνται σε ειδικούς λιπασματοποιητές για την παραγωγή φυτοχώματος.
Πρωτότυπη αλλά χρήσιμη ήταν και η ιδέα μίας κυρίας από τη Σουηδία που μένει στην πόλη μας. Πέρσι, ζήτησε από το δήμο να της διαθέσει μέρος από τα κομμένα δέντρα που είχαν πετάξει. Έτσι έφτιαξε το φράχτη του σπιτιού της. Έξυπνο;
Ερευνητές
0 Σχόλια