Πανετόνε (ιταλική βασιλόπιτα)
Υλικά* 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 100 γρ. μαργαρίνη
* 1½ κουταλάκι γλυκού μαγιά
* 1½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
* 50 γρ. ζάχαρη καστανή
* 4 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
* 3 αυγά χτυπημένα
* 3 κρόκους αυγών
* ¼ κουταλάκι γλυκού άρωμα βανίλιας
* 2 κουταλάκια γλυκού ξύσμα λεμονιού
* 75 γρ. σταφίδες ξανθές
* 40 γρ. φρούτα κόντιτα
* ζάχαρη άχνη
Για το ψήσιμο
* 1 κουταλάκι γλυκού μαλακό βούτυρο
* 25. γρ. βούτυρο λιωμένο
Προετοιμασία
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 300 γρ. αλεύρι με το αλάτι.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύοντας.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά να φουσκώσει.
Προσθέτουμε στη ζύμη τους κρόκους, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μίγμα μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Βάζουμε τη ζύμη σε μία λεκάνη και τη σκεπάζουμε με μία υγρή πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεσκεπάζουμε, πιέζουμε τη ζύμη κάνοντας τα χέρια μας γροθιά, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζουμε πάλι τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια.
Ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα φρούτα με λίγο αλεύρι και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε και πάλι για 2 - 3 λεπτά, κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα και τη βάζουμε στην ειδική φόρμα για πανετόνε.
Χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια και σκεπάζουμε τη φόρμα με ένα υγρό πανί, προσέχοντας να μην ακουμπάει τη ζύμη, και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του πανετόνε και βάζουμε μία κουταλιά βούτυρο στο κέντρο της ζύμης.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 - 12 λεπτά.
Όταν το πανετόνε αρχίζει να ξανθαίνει, αλείφουμε ξανά με λιωμένο βούτυρο, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά.
Όταν ξεφορμάρουμε το πανετόνε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
0 Σχόλια