.
Πάντρεψα την Κρήτη και την Κύπρο σε μια λαχταριστή συνταγη με σκιουφιχτά μακαρούνια, χαλούμι και στακοβούτυρο!!! Υλικά Συνταγής
Για τα μακαρούνια
½ κιλό αλεύρι
νερό όσο σηκώσει (περίπου 300 ml )
1 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
χαλούμι τριμμένο
2 κ.σ. στακοβούτυρο
Για το κατσικάκι
1 κιλό κατσίκι ( ή μοσχάρι ) κομμένο σε μικρές μερίδες
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Σητείας
1 σκ. σκόρδο
2 ξερά κρεμμύδια
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
300 ml μπρούσκο κρασί Σητείας
1 δαφνόφυλλο
1 μικρο κομμάτι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι
λίγο νερό
Εκτέλεση
Για τα μακαρούνια
Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε τα υλικά. Σκεπάζουμε τη ζύμη κι αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′.
Πλάθουμε μακριά φιτίλια με πάχος 1 εκ.
Κόβουμε σε φέτες με μήκος 3 εκ. σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πατάμε με τα δάχτυλα τη ζύμη βαθουλώνοντας την και τραβώντας πάνω στον πάγκο σχηματίζουμε ένα χοντρό μακαρόνι με τρύπα στη μέση.
Αφήνουμε τα σκιουφιχτά μακαρούνια στην αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 1 ώρα η μέχρι να στεγνώσουν καλά.
Βράζουμε νερό αλατισμένο, κοσκινίζουμε τα ζυμαρικά να φύγει το περιττό αλεύρι και βράζουμε τα ζυμαρικά. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με το καυτό στακοβούτυρο. Πασπαλίζουμε με τριμμένο χαλούμι να λιώσει όσο είναι ζεστά. Σερβίρουμε με το κατσικάκι μπρούσκο και την δεμένη σάλτσα κρασιού.
Για το κατσικάκι
Ροδίζουμε το κρέας στο ελαιόλαδο. Προσθετουμε το σκόρδο σπασμένο και τα κρεμμύδια. Αφήνουμε λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον πελτέ και αφήνουμε να ψηθεί για 2′-3′. Σβήνουμε με το μπρούσκο. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά κατά το ήμισυ .
Βάζουμε σε τουλπάνι τα μυρωδικά και αρωματίζουμε για 5′ τα αφαιρούμε.
Προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να μισοσκεπάζει τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να πυκνώσει η σάλτσα μπρούσκο. Σερβίρουμε με σκιούφιχτά μακαρούνια και χαλούμι.
argiro.gr
0 Σχόλια