.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτάΧρόνος Ψησίματος: 25 λεπτά
Υλικά
1 κιλό καλαμάρια μεγάλα
Υλικά για την γέμιση:
2 φινόκιο ψιλοκομμένα
3-4 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό κουτάκι αγκινάρες ψιλοκομμένες ή 3 κούπες αγκινάρες κατεψυγμένες
¼ ρύζι Καρολίνα
1 ποτήρι κρασιού ούζο
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
Υλικά για την σάλτσα:
2 λεμόνια χυμό
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
2 κ.σ. αλεύρι για το δέσιμο
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το κόκαλο.
Ψιλοκόβουμε το κεφάλι.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί και τα πλοκάμια.
Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε το ρύζι, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Δεν θέλει δυνατή φωτιά γιατί ανοίγουν, μαγειρέψτε τα σε μέτρια φωτιά με ντομάτα φρέσκια και θυμάρι στη σάλτσα.
Μόλις κρυώσει λίγο η φάρσα μ’ ένα κουτάλι γεμίζουμε το καλαμάρι και κλείνουμε το άνοιγμά του με μια ή δυο οδοντογλυφίδες.
Στρώνουμε σε κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, ρίχνουμε νερό μπόλικο, αλάτι, πιπέρι και λίγο άνηθο και βράζουμε για 20-25 λεπτά.
Προσθέτουμε τέλος και το λεμόνι και δένουμε το φαγητό μας.
Σε λίγο νερό διαλύουμε το αλεύρι το ρίχνουμε στο φαγητό μας και κουνάμε ζωηρά τη κατσαρόλα για να μη μας κολλήσουν.
Προσθέτω το λεμόνι και σερβίρω.
TIPS:
Τα καλαμαράκια δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί σφίγγουν και σκληραίνουν.
Το πολύ μισή ώρα.
Εάν τα καλαμαράκια είναι μεγάλα μαζί στο κλείσιμο βάζουμε και το κεφάλι
IOANNA TSOLOMITI
1 κιλό καλαμάρια μεγάλα
Υλικά για την γέμιση:
2 φινόκιο ψιλοκομμένα
3-4 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό κουτάκι αγκινάρες ψιλοκομμένες ή 3 κούπες αγκινάρες κατεψυγμένες
¼ ρύζι Καρολίνα
1 ποτήρι κρασιού ούζο
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
Υλικά για την σάλτσα:
2 λεμόνια χυμό
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
2 κ.σ. αλεύρι για το δέσιμο
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια από τα εντόσθια και το κόκαλο.
Ψιλοκόβουμε το κεφάλι.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε όλα τα υλικά μαζί και τα πλοκάμια.
Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε το ρύζι, λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Δεν θέλει δυνατή φωτιά γιατί ανοίγουν, μαγειρέψτε τα σε μέτρια φωτιά με ντομάτα φρέσκια και θυμάρι στη σάλτσα.
Μόλις κρυώσει λίγο η φάρσα μ’ ένα κουτάλι γεμίζουμε το καλαμάρι και κλείνουμε το άνοιγμά του με μια ή δυο οδοντογλυφίδες.
Στρώνουμε σε κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο, ρίχνουμε νερό μπόλικο, αλάτι, πιπέρι και λίγο άνηθο και βράζουμε για 20-25 λεπτά.
Προσθέτουμε τέλος και το λεμόνι και δένουμε το φαγητό μας.
Σε λίγο νερό διαλύουμε το αλεύρι το ρίχνουμε στο φαγητό μας και κουνάμε ζωηρά τη κατσαρόλα για να μη μας κολλήσουν.
Προσθέτω το λεμόνι και σερβίρω.
TIPS:
Τα καλαμαράκια δεν θέλουν πολύ βράσιμο γιατί σφίγγουν και σκληραίνουν.
Το πολύ μισή ώρα.
Εάν τα καλαμαράκια είναι μεγάλα μαζί στο κλείσιμο βάζουμε και το κεφάλι
IOANNA TSOLOMITI
0 Σχόλια