.
ΣυστατικάΓια τον κιμά
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κύβους ζωμό μοσχαριού
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400 γρ.)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ζάχαρη
100 ml κόκκινο κρασί
φρέσκo θυμάρι
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ελαιόλαδο για κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο για κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
1/2 μάτσο μαϊντανό στον κιμά
Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
3 κρόκους
100 γρ. αλεύρι
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα μακαρόνια
300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
2 αυγά
200 γρ. φέτα
1/2 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
30 ml ελαιόλαδο στα μακαρόνια
θυμάρι μπόλικο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για τον κιμά
- Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και περιμένουμε να καραμελώσουν. Μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε για τουλάχιστον 2 λεπτά. Είναι σημαντικό να σοτάρουμε τον πελτέ μας γιατί θα δώσει γεύση και σώμα στον κιμά μας.
- Προσθέτουμε τον κιμά και με μία κουτάλα σπάμε τον κιμά μας για 4-5 λεπτά.
- Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αν χρειαστεί σε αυτό το σημείο προσθέτουμε 2 κ.σ. λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ τελείως.
- Προσθέτουμε την κονκασέ ντομάτα, την κανέλα, τους κύβους βοδινού και 2 φύλλα δάφνης.
- Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του το φαγητό για 10-20 λεπτά.
- Μόλις γίνει ο κιμάς μας, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από μέσα και αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και όταν λιώσει αλλά δεν έχει κάψει προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
- Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
- Ξεκινάμε να προσθέτουμε 1 λίτρο γάλα σε αρκετές δόσεις και ανακατεύουμε κάθε φορά με το σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια και να γίνει κρεμώδης η μπεσαμέλ μας.
- Στην αρχή το μείγμα είναι πάρα πολύ σφιχτό και θέλει επιμονή για να γίνει καλό αλλά καθώς ρίχνουμε όλο και πιο πολύ γάλα τόσο πιο ωραία γίνεται η μπεσαμέλ μας.
- Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει οπότε ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία.
- Τέλος προσθέτουμε τους 3 κρόκους και ανακατεύουμε ξανά.
- Βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του κατασκευαστή σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μιας και θα ψηθεί το φαγητό στο φούρνο τα μακαρόνια θα ψηθούν και άλλο οπότε καλό είναι να μην είναι παραβρασμένα.
- Στραγγίζουμε, βάζουμε σε ένα ταψί 35 x 25 εκ. το οποίο έχουμε λαδώσει και προσθέτουμε τα 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα, μπόλικο θυμάρι, 1 1/2 κ.σ. μαϊντανό, τη φέτα σπασμένη σε κομμάτια στο χέρι μας και πιπέρι και αλάτι αν χρειάζεται. Κρατάμε τα μακαρόνια στην άκρη.
- Στον κιμά ρίχνουμε 1 κουτάλα της σούπας μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά για να δέσει η σάλτσα.
- Πάνω από τα μακαρόνια, βάζουμε τον κιμά και με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Τέλος ρίχνουμε το τυρί που κρατήσαμε (50 γρ. τριμμένη γραβιέρα) στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλουμε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η μπεσαμέλ.
0 Σχόλια