.
Συνταγή για: 6 μερίδες Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά
Υλικά:
Γαρίδες: 500 γρ. μέτριες (νο 5)
Αχιβάδες: 350 γρ.
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Ελαιόλαδο: 3 κουταλιές σούπας
Ρύζι: 1 1/2 κούπα (καρολίνα ή αρμπόριο)
Λευκό ξηρό κρασί: 1/2 κούπα
Αλάτι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Πιπέρι: 1 πρέζα (καλύτερα λευκό)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: λίγο για πασπάλισμα
Οδηγίες:
1.
Καθαρίζετε τις γαρίδες και βγάζετε το αντεράκι.
Πετάτε το αντεράκι, ενώ τα υπόλοιπα τα βάζετε σε κατσαρόλα (όχι τις γαρίδες, αυτές τις κρατάτε για αργότερα) και προσθέτετε 1300 γρ. νερό περίπου.
Τα βάζετε στη φωτιά και τα αφήνετε να πάρουν βράση και να βράσουν 4 - 5 λεπτά.
Κατεβάζετε και στραγγίζετε το ζωμό, περνώντας τον από τουλπάνι.
Αν είναι λιγότερος από 1300 γρ., συμπληρώνετε με λίγο νερό.
2.
Σε κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και το βάζετε σε μέτρια φωτιά.
Όταν ζεσταθεί, προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε για 5 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην καεί.
Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για ένα περίπου λεπτό.
Τέλος προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε.
3.
Όταν το κρασί εξατμιστεί, προσθέτετε προσθέτετε το αλατοπίπερο και σταδιακά το ζωμό (μισή κούπα κάθε φορά) και ανακατεύετε.
Μόλις το ρύζι απορροφήσει την μισή κούπα ζωμό, προσθέτετε κι άλλη κοκ, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (μπορεί να μην χρειαστεί όλος ο ζωμός).
4.
Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτετε τις γαρίδες.
Ανακατεύετε και σε 2 λεπτά, προσθέτετε τις αχιβάδες.
Ανακατεύετε ξανά και σε 2 - 3 λεπτά, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά.
Αλατοπιπερώνετε
5.
Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρετε το φαγητό σχεδόν αμέσως, πολύ ζεστό.
0 Σχόλια