Ειδικοί μέτρησαν ποια είναι η καλύτερη ώρα και οι καλύτερες συνθήκες για το πρωινό διάλειμμα όσων εργάζονται 08.00 με 15.00 ή κάνουν δουλειές στο σπίτι και διαπίστωσαν ότι το πιο αποδοτικό - εκείνο δηλαδή που "φτιάχνει" την υπόλοιπη ημέρα - είναι εκείνο που:
* Γίνεται γύρω στις 11.00.
* Συνοδεύεται από καφέ με δυνατό άρωμα (ανεξάρτητα από το αν είναι ντεκαφεϊνέ, γιατί το 80% της απόλαυσης προέρχεται από την όσφρηση και όχι από τη γεύση).
* Γίνεται στη λιακάδα ή σε χώρο με απαλή μουσική (όχι όμως "βαρετή").
Ο "μαθηματικός τύπος" που δίνουν οι ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τις "προδιαγραφές" ενός επιτυχημένου διαλείμματος για καφέ, ώστε να ξέρετε σε τι δίνουν βαρύτητα και να εφαρμόσετε τη "συνταγή", είναι γενικά ο εξής:
Π (ποιότητα) = Α (άρωμα: 30%) +
Χ (χώρος: 30%) + Φ (φλιτζάνι: 20%) +
Π (παρέα: 15%) + ΧΣ (χρονική στιγμή: 5%).
Η ίδια ερευνητική ομάδα πριν από λίγους μήνες είχε διαπιστώσει τον καθοριστικό ρόλο φαινομενικά άσχετων παραγόντων και σε άλλες προτιμήσεις μας, όπως π..χ ότι μας αρέσουν πιο πολύ τα σνακ που η συσκευασία τους προκαλεί περισσότερο θόρυβο όταν τα ανοίγουμε, ότι παραγγέλνομαι πιο εύκολα ψάρι αν ακούμε παφλασμό κυμάτων (πραγματικό ή σε μουσική), ότι όταν τρώμε παγωτό δεν θέλουμε να ακούμε τηγάνισμα και ότι την ώρα που το τρώμε ακούσουμε "κακάρισμα" κότας, π.χ. στην τηλεόραση, μας φαίνεται ότι το παγωτό έχει έντονη γεύση αυγού.
vita
0 Σχόλια