Μία μέθοδος πρόγνωσης των κλιματικών αλλαγών
Η Αστρομετεωρολογία, είναι μία μέθοδος κλάδου της αστρολογικής γνώσης, καθώς ανήκει στην Πολιτική αστρολογία.
Είναι ένας γοητευτικός της κλάδος κι υπάρχουν αξιόλογοι αστρολόγοι, που αποφάσισαν να θέσουν στην υπηρεσία της τις γνώσεις τους. Ο κλάδος αυτός ασχολείται με τα καιρικά φαινόμενα, και ιδιαίτερα με την πρόγνωση του καιρού.
Είναι ένας τομέας της αστρολογίας πολύ παλιός, καθώς από την πρώτη της εμφάνιση, είτε αυτό αφορούσε την Δυτική αστρολογία, είτε την Ινδική, είτε την Κινέζικη, αλλά ακόμη και την Αιγυπτιακή, το ενδιαφέρον για τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονο.
Οι σοφοί της κάθε εποχής, μπορούσαν να συμβουλεύσουν τους αρχηγούς των κρατών για τις περιόδους ξηρασίας, ανομβρίας, αλλά και πλημμυρών. Είναι κρίμα, που η αστρολογία δεν έχει γίνει –με τη σοβαρή της μορφή- αποδεκτή ως γνώση, για να συμβάλει με τον δικό της τρόπο και τη δική της μεθοδολογία, στη πρόγνωση των αλλαγών του κλίματος.
Από την ιστορία της Αστρολογίας, βλέπουμε πως ο Αριστοτέλης έγραψε για το θέμα αυτό κι αργότερα, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, αναφέρθηκε στην Τετράβιβλό του. Στη συνέχεια, δεν αναπτύχθηκε, λόγω των Μεσαιωνικών χρόνων στην Ευρώπη, αλλά τον 17ο αιώνα, ο Κέπλερ, βασισμένος σε εργασία του Τύχο Μπράχε, έκανε μακρόχρονες προβλέψεις καιρικών φαινόμενων, βασισμένος στα πλανητικά στοιχεία. Εκεί διαπίστωσε και τους νόμους της ταχύτητας των πλανητών. Βασισμένος σε ένα έντυπο του Goat, ο Νεύτωνας, προέβλεψε καιρικές ανωμαλίες για 23 χρόνια μετά τον θάνατό του!
Αστρομετεωρολογία και ένας σημαντικός αστρολόγος, ο George J. McCormack
Ένας ερευνητής που παρά τις αντιθέσεις με το οικογενειακό του περιβάλλον, επίμονα κι υπομονετικά, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του, στον τομέα αυτό. Οι μελέτες του πολλές και τεκμηριωμένες, δεν αναγνωρίστηκαν δυστυχώς, παρά τα αποτελέσματά τους που τον δικαίωναν.
Στο βιβλίο του «The Theory and Practice of Astronomic Weather» έχουν καταγραφεί οι θεωρίες του και τα αποτελέσματα των πειραματισμών του. Οι προβλέψεις παρουσιάστηκαν στο Αμερικάνικο Γραφείο Μετεωρολογίας και ήταν κατά 94% σωστές. Αυτό ήταν 17% υψηλότερο από το Αμερικάνικο Γραφείο Μετεωρολογίας.
Κι αυτό, γιατί εκείνη την εποχή, το Γραφείο δεν διέθετε τα σύγχρονα μέσα, υπολογιστών, δορυφόρων κλπ. Ο σημαντικός αυτός ερευνητής επί 23 χρόνια δοκίμασε μεθόδους και προσπάθησε να δει ποιοι παράγοντες επιδρούσαν και ερμήνευαν τα καιρικά φαινόμενα, μέσα από ένα χάρτη του Ουρανού. Μάλιστα μπόρεσε να προβλέψει το μεγάλο χιόνι και κρύο, κάτι το ασυνήθιστο και απρόοπτο, την Άνοιξη του 1947 στο Midwest.
Κατόπιν, οκτώ μήνες πριν από το μεγάλο χιόνι της 26ης Δεκεμβρίου 1947, που καθήλωσε κυριολεκτικά την Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησε το σύστημά του πάλι. Με ακόμη και την πιο εκθαμβωτική ακρίβεια, προέβλεψε τις ακριβείς ημερομηνίες και την έκταση της θύελλας και έστειλε 400 πολυγραφημένα αντίγραφα της πρόβλεψής του σε κάθε ραδιοσταθμό και εφημερίδα.
Στις 27 Δεκεμβρίου, μετά την επαλήθευση της πρόγνωσής του, έγινε σε όλη τη χώρα γνωστός και του ζητούσαν όλο και περισσότερες προβλέψεις. Ήταν πρόεδρος αστρολογικού σωματείου και άρχισε να εκδίδει το περιοδικό Astrotech Weather Guide. Αν και ο ιδιαίτερος αυτός άνδρας ήθελε να διδάξει και προσπάθησε να μεταδώσει το υλικό του σε άλλους, λίγοι ακολούθησαν την πορεία του. (Δυστυχώς στην αστρολογία ενδιαφερόμαστε για την κοντόφθαλμη γνώση και πρόγνωση συχνά, χωρίς να την αξιολογούμε σαν επιστήμη) .
Με βάση την πειραματική έρευνα των προκατόχων του και πλήρως υποστηριγμένη μέχρι μισό αιώνα της εργασίας του, η θεωρία McCormack που αναπτύσσεται και αποκτά συγκεκριμένους κανόνες και υπόσταση.
Παρουσίασε τις θέσεις του στον 44ο ετήσιο συνέδριο της Αστρολογικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.
Κάποια ενδιαφέροντα σημεία που ερευνά η Αστρομετεωρολογία, μετά κι από τις μελέτες του σημαντικού και ταλαντούχου McCormack, είναι:
1- Ο Ήλιος πάνω από όλα τα σώματα, παίζει ρόλο στην σύσταση της ατμόσφαιρας
2- Οι πλανήτες ρυθμίζουν τις οργανικές αλλαγές στον καιρό με τους εξής τρόπους: με την αλλαγή θέσης σε ορισμένο σημείο της τροχιάς τους, τις αποκλίσεις τους δημιουργώντας επιπτώσεις στη χημική και ηλεκτρική σύσταση της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, με τις στάσεις τους, τις γωνιακές τους σχέσεις με τον Ήλιο, με τις διελεύσεις ανατολικά ή σε γωνία με κάθε γήινο μεσημβρινό.
3- Η Σελήνη με τις φάσεις της παίζουν σημαντικό ρόλο. Αλλάζουν το βαρομετρικό.
4- Οι ανωμαλίες των εποχών προσδιορίζονται με τα ουράνια σώματα σε απόκλιση. Όσο περισσότερα είναι σε απόκλιση, τόσο πιο έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται.
Είναι κρίμα, που παρά τις προσπάθειες και τις επαληθεύσεις των προγνώσεων, το αμερικανικό κράτος, δεν έδωσε επίσημη αναγνώριση στην εργασία του ερευνητή. Έφθασε να ζητήσει με πιέσεις γερουσιαστών να εισακουστεί και να κάνει σεμινάριο στα γραφεία της Νέας Υόρκης, τον αντιμετώπισαν με ψυχρότητα.
Στο σεμινάριο, ανέφερε μεταξύ άλλων την σχέση του Κρόνου και των επιδημιών της γρίπης, τον ειρωνεύτηκαν. Εξήγησε τις θέσεις του και είπε πως ο Κρόνος στον Υδροχόο, θα είναι το κλειδί για το επόμενο ξέσπασμα της επιδημίας γρίπης. Στις 19 Φεβρουαρίου 1964, όταν ο διελαύνων Ήλιος ήταν στις 15ο 43’ στον Υδροχόο, στην ακριβή μοίρα της προηγηθείσας έκλειψης στις 4 Φεβρουαρίου 1962, στον 6ο οίκο της υγείας για τις ΗΠΑ, θα υπάρχει πρόβλημα», είχε προβλέψει. Το 1964, μία θανάσιμη επιδημία έπληξε την χώρα του. Λέγεται πως μόνο στην Νέα Υόρκη, 250 ασθενείς βρήκαν τον θάνατο.
Αφιέρωσα αρκετό χώρο στο κείμενό μου στον George J. McCormack, καθώς διεύρυνε τις προϋπάρχουσες γνώσεις, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην μελέτη και πρόγνωση του καιρού. Θεωρώ πως αδικήθηκε από τους γραφειοκράτες, που ενώ είδαν την αλήθεια των λόγων του, δεν είχαν ανοιχτά τα αυτιά για να ακούσουν την αλήθεια αυτή.
Σήμερα διάφοροι άλλοι αστρολόγοι, όχι ίσως πολλοί, αλλά σημαντικοί και γνήσιοι ερευνητές, προσπαθούν για τη διάδοση της Αστρομετεωρολογίας. Μεταξύ αυτών είναι ο Joseph F. Goodavage και πιο σύγχρονη είναι η Nancy Soller.
Βασικά στοιχεία τους είναι πέραν των όσων πρέσβευε ο McCormack, οι κύριες όψεις, οι παραλληλίες κι αντιπαραλληλίες, όλοι οι πλανήτες που χωρίζονται σε ιδιότητες (για παράδειγμα, ο Ερμής σηματοδοτεί τον άνεμο), τα ωροσκόπια της Νέας Σελήνης και της Πανσέληνου, οι Ηλιακές κηλίδες και οι κύκλοι τους. Επίσης, τα τριμηνιαία ωροσκόπια του κράτους, δηλώνουν τις εποχιακές προβλέψεις.
Στον τομέα αυτό, ανήκει και η πρόγνωση των σεισμών. Αλλά γι’ αυτό, θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο, με παραδείγματα.
Όπως είναι κατανοητό, η μελέτη των καιρικών φαινόμενων από την αστρολογία, απαιτεί ένα βαθύ επίπεδο γνώσης, υπομονετική έρευνα και κυρίως, πραγματικό μεράκι για την αστρολογία!
Από την Λίλιαν Σίμου
0 Σχόλια