Έρευνα έχει δείξει ότι το 50% των ατόμων που κάνουν τατουάζ το μετανιώνουν, ενώ... το 30% θέλουν να το αφαιρέσουν.
Σπανιότερα η αφαίρεσή τους επιβάλλεται για λόγους αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε.Πώς γίνεται
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σύμφωνα με το onmed, είναι η αφαίρεση με λέιζερ. Τα λέιζερ είναι ακτίνες φωτός, οι οποίες καταστρέφουν τους κόκκους της χρωστικής ουσίας του τατουάζ (βρίσκονται κάτω από το δέρμα σε βάθος περίπου ενός χιλιοστού). Αυτοί οι «κατεστραμμένοι» κόκκοι αποβάλλονται στη συνέχεια από τα κύτταρα του αμυντικού συστήματος.
H διαδικασία αφαίρεσης ενός τατουάζ μικρού ή μεσαίου μεγέθους από έναν έμπειρο χειριστή διαρκεί συνήθως 10-20 λεπτά. Αν το μέγεθος του τατουάζ υπερβαίνει τις δύο παλάμες ή τα χρώματα είναι «δύσκολα», τότε η συνεδρία διαρκεί περισσότερο.
Τα χρώματα που αφαιρούνται πιο αποτελεσματικά είναι το μαύρο, το μπλε-σκούρο, το μπλε και το πράσινο, ενώ δύσκολα αφαιρείται το κόκκινο και το πορτοκαλί και ακόμα πιο δύσκολα το κίτρινο και το άσπρο.
Για την αφαίρεση ενός τατουάζ απαιτούνται παραπάνω από 1-2 συνεδρίες, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί διάστημα ενός μήνα.
Πόσο αποτελεσματική είναι
Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως είναι το χρώμα, το είδος της χρωστικής, η παλαιότητα του τατουάζ, η φύση του (επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό), η περιοχή που έγινε, καθώς και η «ποιότητα» του δέρματος.
Έχει παρατηρηθεί πως στα άτομα με ανοιχτό φωτότυπο, το αποτέλεσμα είναι καλύτερο. Στα άτομα με σκούρο φωτότυπο υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει αχνό το περίγραμμα του τατουάζ και μετά την εφαρμογή του laser.
Είναι επώδυνο;
H εφαρμογή του λέιζερ δεν είναι τελείως ανώδυνη, όμως τις περισσότερες φορές ο πόνος είναι ανεκτός, ακόμη και χωρίς τη χρήση αναισθητικών. Aνάλογα με το μέγεθος του τατουάζ και το σημείο στο οποίο βρίσκεται, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπικά -μία ώρα πριν την επέμβαση- κάποια αναισθητική κρέμα, ώστε να νιώσει όσο το δυνατόν μικρότερο πόνο κατά την αφαίρεση.
Τι να προσέξετε μετά
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προστασία της περιοχής τις πρώτες 2-3 μέρες, ώσπου να δημιουργηθεί «κρούστα».
Ο δερματολόγος εφαρμόζει αντισηπτικά βάμματα ή αντιβιοτικές κρέμες, που ανακουφίζουν τον ασθενή, αλλά και προλαμβάνουν τις μολύνσεις.
Συνιστάται προστασία από το νερό και τον ήλιο. O ήλιος, μάλιστα, καλό είναι να αποφεύγεται όχι μόνο τις πρώτες μέρες, αλλά και αρκετό καιρό μετά, καθώς το καινούργιο δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
0 Σχόλια