Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δάγκειος πυρετός

Τι είναι ο δάγκειος πυρετός
Ο δάγκειος πυρετός είναι μια μεταδιδόμενη νόσος και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως. Ο δάγκειος πυρετός εμφανίζεται παγκοσμίως και τα περιστατικά αγγίζουν περίπου τα 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Πώς μεταδίδεται ο δάγκειος πυρετός
Όπως ήδη αναφέρθηκε ο δάγκειος πυρετός είναι μεταδιδόμενη νόσος. Κύρια πηγή μετάδοσης είναι το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι και συγκεκριμένα του τύπου Aedes. Η μετάδοση του ιού γίνεται από το κουνούπι στον άνθρωπο και ποτέ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αρχικά το κουνούπι μεταδίδει τον ιό σε ασθενή που ήδη πάσχει από δάγκειο πυρετό και στη συνέχεια θα προσβάλει έναν υγιή άνθρωπο.

Που οφείλεται ο δάγκειος πυρετός
Ο δάγκειος πυρετός οφείλεται στο δάγκειο ιό που έχει τις εξής κατηγορίες:
  • DEN-1
  • DEN-2
  • DEN-3
  • DEN-4
Συμπτώματα του δάγκειου πυρετού
Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο δάγκειος πυρετός είναι:
  • Πυρετός και έντονος πονοκέφαλος
  • Εξανθήματα
  • Πόνος στην περιοχή των ματιών, της μέσης καθώς και των αρθρώσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής στα παιδιά από ότι στους ενήλικες.
Διάγνωση για το δάγκειο πυρετό
Η διάγνωση του δάγκειου πυρετού δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς μπορεί να υπάρξει σύγχυση λόγω των συμπτωμάτων που εκδηλώνει και να θεωρηθεί ότι ο ασθενής φέρει κάποια άλλη λοίμωξη. Η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα του ασθενούς είναι ένας τρόπος διάγνωσης της νόσου. Στην περίπτωση που ο γιατρός συστήσει αιματολογικό έλεγχο στον ασθενή τότε  ο πάσχων από δάγκειο πυρετό θα έχει χαμηλές τιμές λευκών αιμοσφαιρίων και θα παρατηρηθούν και άλλες αλλαγές στο αίμα του.
Όταν δεν είναι δυνατό να υποβληθεί ο ασθενής σε αιματολογικές εξετάσεις τότε ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει το test tourniquet. Το test αυτό αποτελεί μια πρακτική μέθοδο για να διαγνωσθεί ο δάγκειος πυρετός. Το test tourniquet διενεργείται με το τύλιγμα του βραχίονα του ασθενούς από μια μανσέτα πιεσομέτρου για διάστημα 5 λεπτών. Στην περίπτωση που εμφανιστούν κηλίδες στο δέρμα με παρουσία αίματος τότε επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι ο ασθενής πάσχει από δάγκειο πυρετό.
Θεραπεία για το δάγκειο πυρετό
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία που να καταπολεμά το δάγκειο πυρετό. Χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αναλγητικά σκευάσματα που περιέχουν την ουσία της ακεταμινοφαίνης. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν πρέπει να λαμβάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν ως βάση την ασπιρίνη. Επιπλέον μέτρα προς την αντιμετώπιση του ιού είναι η ξεκούραση αλλά και η κατανάλωση πολλών υγρών. Σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα ιατρό.

Πρόληψη κατά του δάγκειου πυρετού
Η πρόληψη κατά του δάγκειου πυρετού καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη δεδομένου ότι δεν υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει από τον ιό. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που είναι καλό όλοι να ακολουθούν για να προφυλαχθούν από τυχόν μόλυνση του ιού.
  • Χρήση εντομοκτόνων καθώς και προστασία με σίτες και παράθυρα για εσωτερικούς χώρους
  • Εντομοαπωθητικά με συστατικό DEET για χρήση στο δέρμα
  • Καταστροφή των σημείων που το κουνούπι Aedes γεννάει αυγά
  • Απολύμανση αντικειμένων που γίνεται αποθήκευση νερού
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για το δάγκειο πυρετό είναι ο Παθολόγος και ο Παιδίατρος
Κλείστε ραντεβού με Παθολόγο
Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια