Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η μυθολογία του Ταύρου

Ταύρος ♉ Taurus

Ταύρος
Η αρχαία ελληνική αστρολογία υποστήριζε πως την μεγαλύτερη επιρροή στον Ταύρο ασκούσε η Αφροδίτη, κόρη του Ουρανού και της θάλασσας. Η πρώτη εμφάνιση του ταύρου στην ελληνική μυθολογία γίνεται σε κάποια από τις πολλές περιπέτειες του Δία στη Γη.
Αν και σύζυγος της θεάς επίσης, Ήρας, πολύ συχνά ο Ζεύς κατέβαινε από τον Όλυμπο για να ερωτευτεί κάποια Νύμφη της φύσης. Από τις ωραιότερες ήταν η Ευρώπη. Κάποια μέρα λοιπόν, που έπαιζε στην ακροθαλασσιά με τις συντρόφισσες της την ξεχώρισε ο Ζεύς και αποφάσισε να ενωθεί μαζί της.
Πήρε τότε τη μορφή ταύρου και βάλθηκε να τριγυρίζει στο μέρος όπου έπαιζαν οι κοπέλες. Όταν τον πλησίασε και η Ευρώπη, να τον χαιδέψει, ο ταύρος κάθισε τόσο ήσυχα στα γόνατα, ώστε η νύμφη θεώρησε διασκεδαστικό να καθίσει για λίγο στη ράχη του. Την ίδια στιγμή, ο ταύρος όμως ορθώθηκε και ξεχύθηκε προς τη θάλασσα. Μετά από μακρύ ταξίδι έφτασαν σε μια κατάφυτη ακτή όπου απέθεσε την κοπέλα, κάτω από ένα πλατάνι. Ο Ζεύς ξαναπήρε την κανονική του μορφή. Η Ευρώπη τον αναγνώρισε και δεν του αντιστάθηκε. Από την ένωση τους γεννήθηκε ο Μίνωας, από τους πιο φημισμένους βασιλείς κατά την αρχαιότητα.
Για να γίνει όμως βασιλιάς της Κρήτης έπρεπε να εκλεγεί από τον λαό. Διέσπειρε την φήμη πως τον προστατεύουν οι θεοί και παρακάλεσε τον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας να παράσχει κάποια ασφαλή ένδειξη της εύνοιας του. Ο Ποσειδώνας υποσχέθηκε να στείλει από τη θάλασσα έναν ταύρο, το σύμβολο του Μίνωα.
Ο τελευταίος δεσμέυτηκε να τον θυσιάσει δημοσίως προς τιμήν του Ποσειδώνα, εφόσον εκλεγόταν. Ο Ποσειδώνας τήρησε την υπόσχεση του, ο λαός πίστεψε στο θαύμα και εξέλεξε τον Μίνωα στο θρόνο. Ο ταύρος όμως, ήταν τόσο ωραίος, ώστε δεν θέλησε να τον θυσιάσει : τον αντικατάστησε μ΄έναν άλλο, συνηθισμένο.
Ο Ποσειδώνας για να τον εκδικηθεί για την απάτη, γέννησε στην καρδιά της συζύγου του Μίνωα, της Πασιφάης, άσβεστο έρωτα προς τον ταύρο. Από την ένωση του ταύρου και της βασίλισσας γεννήθηκε ένα πλάσμα μισό άνθρωπος και μισό ταύρος : ο Μινώταυρος. Σε αυτόν όφειλαν οι Κρήτες να θύουν τακτικά νέους και νέες.

Η μυθολογία του Ταύρου
Στην γειτονικη Αργολίδα ο βασιλιάς είχε στην αυλή του τον Ηρακλή.
Ανάμεσα στους άθλους με τους οποίους τον επεφόρτισε ήταν κι αυτός : να σκοτώσει τον θαυματουργό ταύρο, από τον οποίο αντλούσε την ισχύ του ο Μινώταυρος, πράγμα που και έγινε.
Ο Μίνωας θέλησε να κρατήσει στην διάθεση του τον Μινώταυρο.
Κάλεσε έναν προικισμένο αρχιτέκτονα της εποχής, τον Δαίδαλο, και τον έβαλε να φτιάξει μια υπόγεια φυλακή τόσο πολύπλοκη, ώστε να καθιστά αδύνατη την διαφυγή : ήταν ο Λαβύρινθος.
Ο Δαίδαλος έφτιαξε επίσης για τον Μίνωα ένα τεχνητό χάλκινο τέρας, πανομοιότυπο με τον Μινώταυρο, που περιφερόταν γύρω από την Κρήτηως φόβητρο και απέτρεπε τις εχθρικές επιθέσεις. Επέτρεπε μόνο τη διέλευση του πλοίου που έφερνε, κάθε χρόνο, μια ομάδα νέους και νέες από την Αθήνα, φόρο για τον βασιλιά Μίνωα.
Σ΄’ενα τέτοιο πλοίο έφτασε κάποια φορά και ο Θησέας, που σκότωσε κατά τον γνωστό από τη μυθολογία τρόπο, τον Μινώταυρο, με τη βοήθεια της Αριάδνης, της κόρης του Μίνωα.
Φεύγοντας πήρε μαζί του την Αριάδνη, την οποία άφησε στη Νάξο, όπου την είδε ο Διόνυσος, την ερωτεύτηκε και την παντρεύτηκε.

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. Για δυο πραγματα νιοθω πολυ ωραια ,1ον που γεννηθηκα Ελληνας και 2ον
    που ειμαι Ταυρος , μεγαλη ιστορια και τα δυο* , η χημεια που βγαινει
    προς το εξω της ζωης μας απο αυτα τα δυο ΔΕΝ περιγραφεται, μονο οποιος
    ζησει ως Ελληνας Ταυρος και εχει παντρευτη γυναικα στο ζωδιο ΠΑΡΘΕΝΟΣ
    θα καταλαβει** Υπ' οψιν και ειναι το πιο σοβαρο, οπου ζουσα γυρω μου
    δεν υπηρχαν ποτε υαλοπωλεια ,τυχαιο ? καθολου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή