Οσπριοπουρέδες
Φάβα δεν είναι μόνο η κλασική.Θαυμάσια «φάβα» φτιάχνω και με κουκιά!
Όλα όμως τα όσπρια γίνονται υπέροχοι πουρέδες.
Κλασικό παράδειγμα το χούμους, που είναι πολτός από βρασμένα ρεβίθια στον οποίο προσθέτω ταχίνι, χυμό λεμονιού, μπόλικο κύμινο, αλατοπίπερο και πάπρικα.
Κι οι φακές όπως γίνονται πουρές που εμπλουτίζω με τριμμένο κρεμμύδι, μουστάρδα, σκορδάκι, ξίδι και μυρωδικά.
Τον βάζω σε μακρόστενη φόρμα για κέικ και τον ψήνω στο φούρνο μέχρι να σφίξει και να κάνει κρούστα.
Κόβεται σαν κέικ και είναι απίθανος!
Οσο για τη φάβα δεν θέλει συστάσεις.
Δεν πρέπει να λείπει από το σαρακοστιανό τραπέζι και, μάλιστα, μπορείτε να τη σερβίρετε και σε κομμάτια: αφού τη βράσετε και σφίξει, την απλώνετε σε ένα μέτριο ταψί, την «στεγνώνετε» για μερικά λεπτά στο φούρνο και την κόβετε σε ρόμβους.
Σε κάθε κομμάτι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι, ρίγανη, κάππαρη και αλατοπίπερο και σερβίρετε.
Μην ξεχάσετε και την κυκλαδίτικη φάβα «παντρεμένη», δηλαδή πουρέ φάβας γαρνιρισμένο με σάλτσα ντομάτας-κρεμμυδιού.
dinanikolaou
0 Σχόλια