.
Μια νόστιμη σπεσιαλιτέ της Σίφνου είναι τα ρεβίθια στο φούρνο.Από το βράδυ του Σαββάτου οι γυναίκες ανάβουν τον ξυλόφουρνο και βάζουν τα ρεβίθια να σιγοψήνονται μέχρι το πρωί.
Είναι μια συνταγή εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία.
Μερίδες: 6-8
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 6 ώρες
Συνολικός χρόνος: 6 ώρες & 20 λεπτά
Συστατικά:
1/2 κιλό ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά σόδα
1 φύλλο δάφνης
6 φλιτζάνια νερό
χυμό 1 λεμονιού
3 κουταλάκια αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι αλεύρι για το σφράγισμα του πήλινου σκεύους ή της γάστρας
Οδηγίες:
Βάζουμε σε δοχείο τα ρεβίθια και τα καλύπτουμε με χλιαρό νερό.Τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε από το βράδυ μέχρι το πρωί στο νερό.
Τα στραγγίζουμε, και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με σόδα.
Τα αφήνουμε για 1/2 ώρα.
Μετά τα πλένουμε 3-4 φορές και τα βάζουμε σε πήλινο σκεύος με καπάκι ή σε γάστρα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια -τα στρώνουμε πάνω από τα ρεβίθια- περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, και προσθέτουμε τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι, και τα καλύπτουμε με νερό να σκεπαστούν (υπολογίζουμε το νερό να είναι δύο δάχτυλα πάνω από τα ρεβίθια).
Φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι με αλεύρι και νερό, και σφραγίζουμε με το ζυμάρι το καπάκι με το χείλος του σκεύους ή της γάστρας, ώστε να μη φεύγει ο ατμός.
Τα ψήνουμε στον ηλεκτρικό φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (180°C) για 6 ώρες ή στους 250°C για 2 ½ ώρες ή στον πυρωμένο ξυλόφουρνο όλη τη νύχτα.
Σίφνος - Mία συνταγή της Ρούλας Ατσώνη και του Απόστολου Καριώτη
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Στην Πάρο, προσθέτουν σκόρδο, δύο ντομάτες τριμμένες και λίγα φασόλια γίγαντες.
Στην Κύθνο, προσθέτουν ένα ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο, ένα ξύλο κανέλας, ένα καρότο κομμένο σε φέτες, δύο κόκκους μπαχάρι, δύο φύλλα δάφνης, (και προαιρετικά) μια πιπεριά και μια ντομάτα, και δύο τρεις κουταλιές χυμό λεμονιού.
0 Σχόλια