Μια συνταγή που λύνει προβλήματα όταν βιάζεται κανείς.
Γίνεται πανεύκολα, τρώγεται και την επόμενη ημέρα, αρκεί να κρατηθούν δυό -τρεις κανόνες απαράβατοι.
Στην Αμερική αποκαλούν αυτό το σουφλέ «mac'n'cheese».
Υλικά
- 200 γραμμάρια κοχύλια, βίδες ή άλλο μακαρόνι μικρού μήκους
- 1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας, κοφτές, αλεύρι
- 1/2 λίτρο γάλα
- 100 γραμμάρια τυρί τριμμένο
- 120 γραμμάρια ζαμπόν ποιοτικό, όχι του συρμού, όχι πολτό
- Αλάτι και πιπέρι
- Κόψτε σε χοντρά κομμάτια το ζαμπόν και τρίψτε το τυρί
- Βράστε τα μακαρόνια al dente
- Για την εύκολη μπεσαμέλ
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο να λιώσει
- Ρίξτε το κρεμμύδι να ασπρίσει
- Αφήστε το 10 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα
- Ζεστάνετε το γάλα
- Ρίξτε το στην κατσαρόλα λίγο λίγο και ανακατέψτε ζωηρά
- Αφήστε το μείγμα να βράσει, ανακατέψτε συνεχώς
- Χρειάζονται 15 λεπτά για να δέσει η μπεσαμέλ
- Μην την αφήσετε να γίνει γύψος, βγάλτε την παχιά αλλά υγρή
- Λίγο αλάτι στη μπεσαμέλ και το μισό τριμμένο τυρί
- Ανακατέψτε απαλά, βγάλτε την από τη φωτιά
- Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς
- Ρίξτε τα μακαρόνια στην μπεσαμέλ και το ζαμπόν, ανακατέψτε
- Ετοιμάστε ένα ταψάκι κάπως βαθύ
- Ρίξτε μέσα όλο το υλικό
- Βάλτε από πάνω το άλλο μισό τυρί
- Ψήστε για 20 λεπτά, ώσπου να χρυσίσει καλά η επιφάνεια
Αυτή η συνταγή θέλει καλό ζαμπόν, όχι πολτό. Στα καλά ζαμπόν δεν υπάρχει μόνο το γαλλικό και ακριβό Le Fouet, υπάρχουν καλά ελληνικά ζαμπόν (όχι πολτός).
0 Σχόλια