Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος 1928-2016

Από τις πιο σημαντικές μορφές του αντιδικτατορικού αγώνα, έδρασε στις ΗΠΑ - Ηταν ο άνθρωπος που έπιασε το νήμα του σκανδάλου και οδήγησε στην κατάρρευση του Νίξον
Απεβίωσε χθες στην Αθήνα ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, μία εκ των μεγαλύτερων μορφών του αντιχουντικού αγώνα με έδρα την Ουάσιγκτον.

Γεννήθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα το 1928 και σε νεαρή ηλικία έδρασε κατά των Ναζί στην Αθήνα και φυλακίστηκε. Υπήρξε δημοσιογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη ημέρα της χούντας ήταν αποφασισμένος να φύγει στο εξωτερικό παρόλον ότι η δικτατορία του είχε αφαιρέσει το διαβατήριό του. Κάποιοι της κυβέρνησης της Δανίας τον βοήθησαν να πάρει άδεια να παρακολουθήσει ένα συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στην Βαρσοβία. Από εκεί πήγε στην Κοπεγχάγη και από εκεί έφτασε στην Ουάσιγκτον την 1η Οκτωβρίου 1967.

Έζησε μόνος του από το 1967 μέχρι το 2015 στην Ουάσιγκτον και πέθανε μόνος του στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου 2016.

Ο Elias, όπως ήταν γνωστός στο Αμερικανικό Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο του Ρίτσαρντ Νίξον, πολέμησε τους δικτάτορες της επάρατης χούντας όσο κανένας άλλος Έλληνας. Κάποτε οι δημοσιογράφοι της Ουάσιγκτον Ποστ, Έβανς και Νόβακ έγραψαν «Ο Ηλίας ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός της χούντας. Πιο μεγάλος από τον Ανδρέα και την Μελίνα».

Από την ώρα που έφτασε στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε ένα ανελέητο πόλεμο κατά των συνταγματαρχών της Αθήνας και κατά της κυβέρνησης του Νίξον και ιδιαίτερα του Χένρι Κίσινγκερ. Το 1968 ο Δημητρακόπουλος ξεσκέπασε μια παράνομη χορήγηση $549.000 που είχε δώσει ο Τομ Πάππας στη χούντα και αυτή τα έστειλε για τον προεκλογικό αγώνα του Ρίτσαρντ Νίξον και το Σπύρου Άγκνιου το 1968. Την πληροφορία αυτή την έδωσε στον Λάρρυ Ομπράϊαν που ήταν τότε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος.

Αυτός ο μοναχικός αγώνας του Ηλία Δημητρακόπουλου οδήγησε στο περίφημο σκάνδαλο του Watergate και την πτώση του Νίξον από το προεδρικό αξίωμα. Το 1970 η δικτατορία του αφαίρεσε την ελληνική υπηκοότητα.

Πριν πεθάνει, έλαβε το παράσημο του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ειδική εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον.

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος υπήρξε δημοσιογράφος με ιδιαίτερα έντονη προσωπικότητα και δυναμισμό και διένυσε μία ζωή πολυτάραχη, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο σε δημοσιογραφικές αποστολές.

Το ιστορικό της δημοσιογραφικής του καριέρας:
1950-1958: Πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης της εφημ. «Καθημερινή».
1952-1967: Πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Athens Daily Post», «Έθνος» και «Θεσσαλονίκη».
1950-1967: Κατά καιρούς ειδικός ανταποκριτής για τη «New York Herald Tribune News Service», ανταποκριτής για τα περιοδικά «Time and Life» και «Path Finder», ανταποκριτής για την περιοχή της Μεσογείου του περιοδικού «Missiles and Rockets Magazine (American Aviation Publications). Κύριος ανταποκριτής Μεσογείου για τη North American Newspaper Alliance (NANA) της Νέας Υόρκης.
1979-1984: Ανταποκριτής στις ΗΠΑ των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».
Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος ήταν τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ από τις 10/5/1957. Το 1971, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων της Χούντας, διεγράφη από τα μητρώα της Ενώσεως. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1975, επανεγγράφη με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου επί Προεδρίας του Σπύρου Γιαννάτου.

Το Μάρτη του 2014 στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Καιρός για ήρωες» της Καλλιόπης Λεγάκη και του Άγγελου Κοβότσου, το οποίο πραγματεύεται όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μέσα από τη δράση του Ηλία Δημητρακόπουλου.

Ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης, ο οποίος στην ταινία «συναντά» τον Ηλία Δημητρακόπουλο στην Ουάσιγκτον και καταφέρνει να τον «ξεκλειδώσει», επισημαίνει: «Ο Δημητρακόπουλος είναι ένας αδέκαστος άνθρωπος που πίστευε στην αλήθεια, πράγμα που δεν ισχύει πάντα με τους δημοσιογράφους. Καταπιάστηκε με ό,τι θεωρούσε πως ήταν άδικο στην πολιτική. Τόλμησε να ασχοληθεί με την προδοσία του Γοργοποτάμου, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτιναχθεί η δικτατορία. Δεν σταμάτησε ποτέ».

Μιλώντας για το ντοκιμαντέρ, η κυρία Λεγάκη τόνισε: «Όλη η ταινία εστιάζει στην ανίχνευση του ρόλου της προσωπικότητας στη διαμόρφωση της Ιστορίας. Ειδικά σήμερα, που, εκτός από οικονομική, βιώνουμε και μια πνευματική κρίση και πολύς κόσμος αναζητά το Μεσσία, εμείς θέλαμε να δούμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μια προσωπικότητα στα δρώμενα. Σήμερα δεν υπάρχουν οι επικοί ήρωες της εποχής του Ομήρου. Ζούμε σε άλλες εποχές. Οι άνθρωποι της αξιοπρέπειας και του θάρρους, αυτοί που με τις πράξεις τους αλλάζουν τα πράγματα, αυτοί είναι οι ήρωες. Τα πρόσωπα μπορεί να συμβάλλουν στην αλλαγή της Ιστορίας, πέρα από πολιτικούς και πολιτικάντηδες».

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ έχει ήδη αποφασίσει την πραγματοποίηση εκδήλωσης για τον Ηλία Δημητρακόπουλο, τη δράση και το έργο του, στην οποία θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συλλυπείται την οικογένεια και τους οικείους του και αποχαιρετά τον Νέστορα της δημοσιογραφίας που αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη της αλήθειας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια