Έως και 20% υψηλότερες από τις πραγματικές είναι σύμφωνα με έναν Βρετανό διατροφολόγο οι θερμίδες που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ.
'Όπως επισημαίνει ο Δρ. Τζόφρι Λάιβσι, οι θερμίδες υπολογίζονται ακόμα και σήμερα με βάση ένα σύστημα που ανέπτυξε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Αμερικανός χημικός Γουίλμπερ Άτγουοτερ, αλλά το σύστημα είναι ατελές και ξεπερασμένο.
Ο Ανγουότερ υπολόγισε την ενέργεια διαφόρων τροφών καίγοντας μικρά δείγματά τους και μετρώντας την ποσότητα ενέργειας που απελευθερωνόταν υπό τη μορφή θερμότητας.
Κατόπιν, υπολόγισε την ποσότητα της ενέργειας που χάνεται ως μη χωνεμένο φαγητό και ως χημική ενέργεια και αφαίρεσε αυτά τα ποσά από το σύνολο.
Η ΕΡΕΥΝΑ
'Όπως επισημαίνει ο Δρ. Τζόφρι Λάιβσι, οι θερμίδες υπολογίζονται ακόμα και σήμερα με βάση ένα σύστημα που ανέπτυξε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Αμερικανός χημικός Γουίλμπερ Άτγουοτερ, αλλά το σύστημα είναι ατελές και ξεπερασμένο.
Ο Ανγουότερ υπολόγισε την ενέργεια διαφόρων τροφών καίγοντας μικρά δείγματά τους και μετρώντας την ποσότητα ενέργειας που απελευθερωνόταν υπό τη μορφή θερμότητας.
Κατόπιν, υπολόγισε την ποσότητα της ενέργειας που χάνεται ως μη χωνεμένο φαγητό και ως χημική ενέργεια και αφαίρεσε αυτά τα ποσά από το σύνολο.
Η ΕΡΕΥΝΑ
0 Σχόλια