Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γρηγόρης Οικονομίδης από τον Η1Ν11965-2016

Έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν προβληθεί από την ΕΡΤ.
Ο Γρηγόρης Οικονομίδης είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, και συνεργάτης της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του ΥΠΕΚΑ.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1965, από Μικρασιάτες γονείς έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ιστορία της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και την πολιτιστική μας παράδοση.
Έφυγε το πρωί της Δευτέρας, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, από τον ιό Η1Ν1, ο πολιτικός μηχανικός, επιθεωρητής ενέργειας, ερευνητής και σκηνοθέτης Γρηγόρης Οικονομίδης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Τρίτη, στον Ιερό Ναό Αγ.Γεωργίου στην Κερατέα.

Ο Γρηγόρης Οικονομίδης ειδικεύτηκε με μεγάλη επιτυχία στο βιοκλιματικό και ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων και τη μελέτη της ενεργειακής απόδοσης αυτών, ενώ έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ τα οποία έχουν προβληθεί από την ΕΡΤ.

Στο ντοκιμαντέρ «128: Κερατέα, μια πραγματική ιστορία» καταγράφει την προσπάθεια των κατοίκων με την υπόθεση του ΧΥΤΑ.

Επίσης, στο ντοκιμαντέρ του «Χαλκηδόνα, η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης» έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της Ασιατικής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, της Χαλκηδόνας, του σημερινού Kadıköy.

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωγραφική θέση της περιοχής, τη συγκοινωνιακή της σύνδεση και την αρχιτεκτονική της παράδοση. Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική οργάνωση της ελληνικής κοινότητας, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη συλλογική οργάνωση της κοινότητας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Σεπτεμβριανά του 1955, στις απελάσεις του 1964 και στην σταδιακή εγκατάλειψη της κοινότητα από τους Ρωμιούς κατοίκους της.

Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων στην Χαλκηδόνα και στην Ελλάδα εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό υλικό. Μέσα από τις ιστορίες των Ελλήνων της κοινότητας, οι πρωταγωνιστές αναπολούν το παρελθόν και προβληματίζονται για το μέλλον, σε μια Πόλη που συνεχώς αλλάζει.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια