Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

HUMAN: made in Greece στη Ν.Υ.

Ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Αριστείδη Πατρινό, θα παρακολουθεί από το 2017 και για τα επόμενα 20 χρόνια τις συνήθειες 10.000 ανθρώπων
Το πρωτοποριακό πείραμα ονομάζεται HUMAN (Human Understanding through Measurement and Analysis - Ανθρώπινη Κατανόηση μέσω Μέτρησης και Ανάλυσης) και αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 στη Νέα Υόρκη. Τον ρόλο των «πειραματόζωων» για τις ανάγκες του Μεγάλου Αδερφού θα έχουν περίπου 10.000 άνθρωποι (συνολικά 2.500 νοικοκυριά), οι οποίοι θα επιτρέψουν σε μια ομάδα επιστημόνων να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την καθημερινή ζωή τους: τι τρώνε και τι πίνουν, πού πάνε, σε ποιον μιλούν, τι σπουδάζουν, πού δουλεύουν, τι αγοράζουν, πώς μεγαλώνουν, από τι αρρωσταίνουν και οτιδήποτε άλλο! Μάλιστα, οι άνθρωποι αυτοί θα θέσουν τη ζωή τους στο «μικροσκόπιο» του Big Brother για 20 χρόνια!
Ανάλυση των δεδομένων
Ο τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων που θα συλλεχθεί θα αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης από επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων, όπως γιατροί, ειδικοί των υπολογιστών, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι. Αλλά για ποιον λόγο θα γίνουν όλα αυτά; «Ο βασικός στόχος του σχεδίου HUMAN είναι να προσδιορίσει πώς και γιατί τα ανθρώπινα όντα παίρνουν τις αποφάσεις που παίρνουν» απαντά ο κ. Πατρινός και προσθέτει: «Αυτό έχει υπάρξει ένα επιστημονικό μυστήριο επί αιώνες, αλλά τώρα πια έχουμε τα επιστημονικά εργαλεία για να φτάσουμε στην καρδιά του μυστηρίου. (...)
Θα είναι μια συναρπαστική εξέλιξη, που μπορεί να μας δώσει πολύτιμες ενοράσεις σε βάθος για τη συμπεριφορά των ανθρώπινων όντων».
Τέτοιοι μεγαλεπήβολοι επιστημονικοί στόχοι είναι, εξάλλου, η ειδικότητα του Ελληνα καθηγητή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δρ Πατρινός ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στο ιστορικό Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που διήρκησε 10 χρόνια (1990-2000) και είχε ως αντικείμενο την καταγραφή της ακολουθίας των 3 δισεκατομμυρίων βάσεων του DNA.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια