Έχουν λιγότερες θερμίδες αλλά είναι το ίδιο πεντανόστιμα θερμίδες.
Υλικά :Για τη ζύμη
1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/3 της κούπα καστανή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1/3 κούπα αλεύρι βρώμης
1/3 κούπα αλεύρι σίτου
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλεσμένο λιναρόσπορο
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκάλι
1 βανίλια
Για το σιρόπι
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα νερό μισή κούπα μέλι
1 φλούδα από πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
400 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Καρύδια και αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τον λιναρόσπορο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ τα αλεύρια και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά σιγά το μείγμα των αλεύρων και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Μπορείτε να φτιάξετε το κλασικό σχέδιο ή με κουπ πατ με χριστουγεννιάτικα σχέδια να τα κάνετε διαφορετικά.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί ή απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και βάζουμε τα μελομακάρονα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλα, τη φλούδα από το πορτοκάλι και το μέλι για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα
Το σιρόπι μας να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα.
Παίρνουμε ένα μελομακάρονο και το βουτάμε μέσα στο σιρόπι και από τις δυο πλευρές.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
Σοκολάτα
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και καλύπτουμε ένα ένα τα μελομακάρονα.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα
Ποσότητα:
20 μελομακάρονα
Τιπς
Αν δεν θέλετε τη σοκολάτα μπορείτε να την παραλείψετε και μόλις τα σιροπιάζεται να τα γαρνίρετε με τα καρύδια και τα αμύγδαλα.
0 Σχόλια