Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τραχανότο: Η ελληνική απάντηση στο ριζότο - συνταγές

Τραχανότο: Η ελληνική απάντηση στο ριζότο

Μοιάζει με τον τραχανά, αλλά δεν μαγειρεύεται όπως αυτό, αλλά όπως το ριζότο, προσθέτοντας σταδιακά το νερό ή το ζωμό στα οποία θα βράσει.

Ένα πρωτοποριακό ζυμαρικό, που μάς σύστησε η εταιρία ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ και μπήκε αμέσως στην κουζίνα μας.
Μαγειρεύεται γρήγορα και εύκολα και κάνει τόσο για πιάτα απλά και καθημερινά όσο και για γιορτινά ή Κυριακάτικα καλέσματα, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε αυτούς που θα το δοκιμάσουν. Αλεύρι, γιαούρτι, κρεμμύδι και αλάτι, τα βασικά συστατικά του. Ένα προϊόν που κάνει για αμέτρητες γευστικές παραλλαγές και συνταγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη φαντασία σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουτάκι 300γρ. Τραχανότο της σειράς “ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις”, το οποίο σας δίνει τέσσερις πλούσιες μερίδες φαγητού.
Το Τραχανότο είναι η τέλεια βάση για απεριόριστες γευστικές παραλλαγές. Δοκιμάστε το σκέτο ή συνδυάστε το με ντομάτα, μανιτάρια, λαχανικά, θαλασσινά και όχι μόνο.
Τραχανότο: Η ελληνική απάντηση στο ριζότο
Η βασική συνταγή για να απολαύσετε το Τραχανότο
Το Τραχανότο “ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις” είναι πανεύκολο και έτοιμο για σερβίρισμα σε μόλις 5 λεπτά. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να το απολαύσετε στην πιο απλή εκδοχή του.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Ένα κουτάκι, 300γρ., Τραχανότο “ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις”
60-80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών ή 800 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας “τοματοπολτό μονής συμπύκνωσης ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ”
Διαδικασία
Βάζετε 60-80ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το περιεχόμενο του φακέλου για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια προσθέτετε στο τηγάνι τον τοματοπολτό και έναν κύβο λαχανικών (έτοιμο – αν έχετε σπιτικό ζωμό τον προσθέτετε στο επόμενο βήμα) και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο.
Καθώς ανακατεύετε, προσθέτετε σταδιακά 800ml βραστό νερό (ή αντίστοιχη ποσότητα σπιτικού ζωμού λαχανικών). Μόλις το νερό απορροφηθεί και το Τραχανότο είναι χυλωμένο, προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι (και αλάτι μόνο αν έχετε χρησιμοποιήσει σπιτικό ζωμό λαχανικών). Σερβίρετε στα πιάτα και πασπαλίζετε με τριμμένη φέτα για πλουσιότερη γεύση.
Τραχανότο: Η ελληνική απάντηση στο ριζότο
Και άλλες δύο πιο σύνθετες συνταγές:
Η Ιωάννα Σταμούλου φτιάχνει Τραχανότο με πιπεριές και χωριάτικο λουκάνικο
Η ελληνική απάντηση στο ριζότο, το υπέροχο τραχανότο της σειράς “ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις”, αποκτάει ακόμη πιο έντονο ελληνικό άρωμα με το χωριάτικο λουκάνικο, το θυμάρι και το ανθότυρο.
Υλικά (για 4 άτομα)
Ένα κουτάκι (300 γρ.) Τραχανότο “ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις”
2 λουκάνικα χωριάτικα σε λεπτές φέτες
½ πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια ψιλά
½ πιπεριά πράσινη σε κυβάκια ψιλά
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ανθότυρο ξερό τριμμένο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο βιολογικό ή φρέσκο σπιτικό
3-4 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο (τα φυλλαράκια)
λίγη ξινομυζήθρα + πιπέρι φρεσκοτριμμένο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνετε τις φετούλες του λουκάνικου χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, πετάτε το λίπος και τις αφήνετε να περιμένουν.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ βάζετε στο βραστήρα νερό να βράσει.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το τραχανότο και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε τον τραχανότο με το λευκό κρασί, ρίχνετε και τον κύβο του κοτόπουλου και ανακατεύετε.
Όταν το τραχανότο πιει το κρασί, ξεκινάτε να προσθέτετε σταδιακά στην κατσαρόλα καυτό νερό από το βραστήρα, ανακατεύοντας τακτικά. Θα προσθέσετε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να μαγειρευτεί το τραχανότο και να μείνει ζουμερό και χυλωμένο.
Στο τέλος, ανακατεύετε στο τραχανότο τις ψημένες φέτες του λουκάνικου, τα φυλλαράκια από το φρέσκο θυμάρι, το βούτυρο και το ανθότυρο.
Μοιράζετε το τραχανότο σε βαθιά πιάτα ή μπολ και προσθέτετε στο κέντρο του καθενός από ένα κουταλάκι ξινομυζήθρα. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε.
Τραχανότο: Η ελληνική απάντηση στο ριζότο
Η Ντίνα Νικολάου μαγειρεύει Καλαμαράκια πικάντικα, γεμιστά με τραχανότο και ελιές
Τα καλαμαράκια είναι ένας εξαιρετικός μεζές, αν τα φτιάξετε και τα συνοδεύσετε και με μια ωραία πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα, γίνονται ένα πολύ χορταστικό και υγιεινό κυρίως.
Υλικά (για 4 άτομα)
12 καλαμάρια μεσαία φρέσκα ή κατεψυγμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
200γρ. “Τραχανότο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Γεύσις”
1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένη
1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο
500γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
400ml ζωμό λαχανικών
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένετε καλά τα καλαμάρια και με μια απαλή κίνηση τραβάτε το κεφάλι με τα πλοκάμια για να τα διαχωρίσετε από τον κορμό. Από το σώμα του καλαμαριού, τραβάτε την εξωτερική μεμβράνη καθώς επίσης και το διάφανο κόκαλο που υπάρχει στο εσωτερικό του. Αφήνετε τους κορμούς σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν καλά και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε 2-3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το τραχανότο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 15-20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει το τραχανότο σχεδόν όλο το ζωμό.
Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, τις ελιές και την πιπεριά Φλωρίνης, το τσίλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο. Τέλος, προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύετε.
Με ένα μικρό κουτάλι γεμίζετε τα καλαμαράκια κατά τα ¾ του μήκους του κορμού και κλείνετε με οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να τα γεμίσετε μέχρι επάνω γιατί το τραχανότο θα φουσκώσει λίγο ακόμα κατά το ψήσιμο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κομμένα ντοματίνια, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σε ένα μέτριο ταψί αραδιάζετε τα καλαμαράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και σκορπίζετε ανάμεσά τους τα ντοματίνια. Βάζετε και τη δάφνη, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 30 λεπτά. Τα ντοματίνια θα βγάλουν τους χυμούς τους και θα δώσουν στο φαγητό την απαραίτητη υγρασία για τη σάλτσα αλλά, αν δείτε ότι λιγοστεύουν αρκετά τα υγρά, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Σερβίρετε τα καλαμάρια ζεστά και συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή βραστά χόρτα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια