Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βέλγοι και Βούλγαροι

Ξέρετε ότι το Βέλγιο μπορεί να οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη κέλτικη φυλή των Βέλγων, ωστόσο διίστανται οι απόψεις γύρω από την ετυμολογία της πρωτότυπης ρίζας που οδήγησε στη σημερινή μορφή της ονομασίας του:

Οι περισσότεροι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την κέλτικη λέξη "belo", που σημαίνει φωτεινό, άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη λιθουανική λέξη "baltas", που σημαίνει "λευκό", ρίζα που μετέπειτα χάρισε τη ετυμολογία της και στη Βαλτική Θάλασσα.
Επικρατεί όμως και η άποψη ότι η ρίζα "belo"προέρχεται από τη σλαβική γλώσσα, αφού το λευκό λέγεται τόσο "bilo' όσο και "bjelo", όχι όμως αναφερόμενο στο χρώμα, αλλά στο "εκθαμβωτικό", όπως αποκαλούσαν τον "Belenos", μία γκαελική θεότητα.
Ξέρετε επίσης ότι η Βουλγαρία οφείλει την ονομασία της στη γερμανική λέξη :burg", που σημαίνει κάστρο, η οποία όμως με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνικότατη ρίζα "πύργος";
Σύμφωνα όμως με μία άλλη θεωρία, η Βουλγαρία ονομάστηκε έτσι από την τουρκική λέξη "Bulgha", που σημαίνει "γούνα" με τη σειρά της παράφρασης του ομώνυμου ποταμού Βόλγ(κ)α, όπου και ζούσαν οι πρώτες φυλές τους. γεωτρόπιο

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια