Τραχανάς ξυνοχοντρός (Χάχλες δηλ. βαρκούλες)
Υλικά - Εκτέλεση:
Πολύ ξινό γάλα + πλιγούρι στεγνό ή με χοντραλεσμένο σκληρό σιτάρι βρασμένο.
Προσθέτω λίγο αλάτι, και :
Τα ζυμώνω μαζί όλα μαζί καλά σε μια καλή ζύμη ψωμιού και την αφήνω να ξεκουραστεί 1 ολόκληρο βράδυ.
Πλάθω βαρκούλες , και διάφορα σχήματα π.χ. , καραβάκια γλάστρες, κ.λ.π. και τα ξεραίνω 3 ημέρες, πολύ καλά στον ήλιο να γίνουν σαν πέτρα.
Σαλάτα με χάχλες Μυτιλήνης γεμιστές με σπανάκι και βασιλομανίταρα
Υλικά (για 6 – 8 άτομα)
• 8 – 10 χάχλες Μυτιλήνης («καλαθάκια» από τραχανά)
• 1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
• 30 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα (πορστίνι) – αντιστοιχούν σε 210 γρ. φρέσκα
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
• 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
• αλάτι
Για τη σάλτσα:
• 200 γρ. ανθότυρο
• 10 φυλλαράκια δυόσμου
• 4 κουτ. σουπ. γιαούρτι
• 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
1. Μουσκεύετε τα μανιτάρια σε λίγο κρύο νερό για 20 λεπτά.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά.
Ρίχνετε στραγγισμένα τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σπανάκι, το αλάτι και ελάχιστο από το νερό στο οποίο έχετε μουσκέψει τα μανιτάρια.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και «αχνίζετε» για 6 – 7 λεπτά.
2. Ετοιμάζετε τη σάλτσα, χτυπώντας στο μπλέντερ το ανθότυρο, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ανοίγετε τη βρύση και βρέχετε ελαφρώς τις χάχλες, όπως θα βρέχατε ένα σκληρό παξιμάδι. Προσέχετε να μη σπάσουν.
Τις τινάζετε και τις τοποθετείτε αμέσως στο πιάτο στο οποίο θα τις σερβίρετε.
Τις γεμίζετε με τη σαλάτα από το σπανάκι.
Περιχύνετε κάθε χάχλα με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως ώστε να μη μαλακώσουν πολύ.
Υλικά - Εκτέλεση:
Πολύ ξινό γάλα + πλιγούρι στεγνό ή με χοντραλεσμένο σκληρό σιτάρι βρασμένο.
Προσθέτω λίγο αλάτι, και :
Τα ζυμώνω μαζί όλα μαζί καλά σε μια καλή ζύμη ψωμιού και την αφήνω να ξεκουραστεί 1 ολόκληρο βράδυ.
Πλάθω βαρκούλες , και διάφορα σχήματα π.χ. , καραβάκια γλάστρες, κ.λ.π. και τα ξεραίνω 3 ημέρες, πολύ καλά στον ήλιο να γίνουν σαν πέτρα.
Σαλάτα με χάχλες Μυτιλήνης γεμιστές με σπανάκι και βασιλομανίταρα
Υλικά (για 6 – 8 άτομα)
• 8 – 10 χάχλες Μυτιλήνης («καλαθάκια» από τραχανά)
• 1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
• 30 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα (πορστίνι) – αντιστοιχούν σε 210 γρ. φρέσκα
• 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
• 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
• αλάτι
Για τη σάλτσα:
• 200 γρ. ανθότυρο
• 10 φυλλαράκια δυόσμου
• 4 κουτ. σουπ. γιαούρτι
• 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία:
1. Μουσκεύετε τα μανιτάρια σε λίγο κρύο νερό για 20 λεπτά.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά.
Ρίχνετε στραγγισμένα τα μανιτάρια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά.
Προσθέτετε το ψιλοκομμένο σπανάκι, το αλάτι και ελάχιστο από το νερό στο οποίο έχετε μουσκέψει τα μανιτάρια.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και «αχνίζετε» για 6 – 7 λεπτά.
2. Ετοιμάζετε τη σάλτσα, χτυπώντας στο μπλέντερ το ανθότυρο, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ανοίγετε τη βρύση και βρέχετε ελαφρώς τις χάχλες, όπως θα βρέχατε ένα σκληρό παξιμάδι. Προσέχετε να μη σπάσουν.
Τις τινάζετε και τις τοποθετείτε αμέσως στο πιάτο στο οποίο θα τις σερβίρετε.
Τις γεμίζετε με τη σαλάτα από το σπανάκι.
Περιχύνετε κάθε χάχλα με τη σάλτσα και σερβίρετε αμέσως ώστε να μη μαλακώσουν πολύ.
0 Σχόλια