Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στοιχεία για τις θανατηφόρες ασθένειες

Οι 10 πιο θανατηφόρες ασθένειες που χτύπησαν την ανθρωπότητα
Από την εμφάνιση του στη γη ο άνθρωπος είχε να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες.
Από κάποιες από αυτές μάλιστα, κινδύνεψε να αφανιστεί ολόκληρο το ανθρώπινο γένος....

Νο 10: Ευλογιά. Ακόμη και σήμερα στα εργαστήρια οι επιστήμονες πασχίζουν να βρουν τρόπο αντιμετώπισης. Βέβαια τα κρούσματα στο Δυτικό κόσμο έχουν ελαχιστοποιηθεί. Όμως ο άνθρωπος πολεμάει αυτή την ασθένεια για τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Εκατομμύρια είναι τα θύματα της.

Νο 9: Ιλαρά. Οι Άραβες γιατροί στηρίχθηκαν στην αρχαία ελληνική ιατρική και κατάφεραν να προχωρήσουν κατά το μεσαίωνα την επιστήμη ένα βήμα παραπέρα. (την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη έκαιγε τους ασθενείς νομίζοντας ότι έχουν τον διάβολο μέσα τους, οι Άραβες στηρίχθηκαν στη λογική) Τον 9ο αιώνα κατάφεραν να απομονώσουν την ιλαρά. Στα γραπτά τους στηρίχθηκε η σύγχρονη ιατρική, ενώ μέχρι το 1980 που ξεκίνησε ο εκτεταμένος εμβολιασμός παγκοσμίως, η ανθρωπότητα είχε θρηνήσει τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια θανάτους. Το 2011 μάλιστα τα θύματα άγγιξαν τους 150.000 νεκρούς.

Νο 8: Τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η κακή διατροφή και ο άσχημος τρόπος ζωής έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις περιπτώσεις των εγκεφαλικών. Στις ΗΠΑ μόνο, κάθε χρόνο πεθαίνουν από εγκεφαλικό τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι.

Νο 7: Ελονοσία. Κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καταγράφει στις χώρες του τρίτου κόσμου, τουλάχιστον 1.000.000 θανάτους. Παλαιότερα με τα κουνούπια κυρίως, οι θάνατοι άγγιζαν δυσθεώρητα νούμερα.

Νο 6: Η φυματίωση συνεχίζει να υπάρχει! Η βακτηριακή αυτή λοίμωξη είναι ένας δολοφόνος που κάθε χρόνο χτυπάει σχεδόν μια Ελλάδα, περίπου 9.000.000 ανθρώπους. Το 2012 οι θάνατοι παγκοσμίως άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο.

Νο 5: AIDS. Πρωτοεμφανίσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70. Το AIDS, δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπάει οποιονδήποτε δεν προφυλάσσεται. Προκαλείται από τον ιό HIV. Σήμερα περισσότερα από 35 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν είτε με HIV. Κάθε χρόνο, περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό.

Νο 4: Ο τύφος είναι και αυτός μια βακτηριακή ασθένεια. Χτυπάει ύπουλα και δολοφονεί αδιάκριτα. Στις αρχές του 1900, στη Ρωσία της υπανάπτυξης και των κακών συνθηκών ζωής σκότωσε σε ελάχιστο χρόνο 3.000.000 ανθρώπους.

Νο 3: Ο καρκίνος θερίζει. Και μάλιστα εάν έχετε την απορία καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί και σε οστά από την εποχή του ανθρώπου του Νεάντερταλ. Κάθε χρόνο 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αυτόν.

Νο 2: Ο μαύρος θάνατος, αφάνισε κατά τον μεσαίωνα σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, ενώ τσάκισε και την πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαικής αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη. Μέσα σε 5 έτη περισσότεροι από 20.000.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη. Η Πανούκλα συχνά πυκνά κάνει την εμφάνιση της αλλά οι συνθήκες υγιεινής και η τεχνογνωσία της ιατρικής επιστήμης πλέον, δεν την αφήνουν να αναπτυχθεί.

Νο 1: Η Ισπανική γρίπη. Μέσα σε 2 χρόνια από το 1918 μέχρι και το 1919 αφάνισε περισσότερους από 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το νούμερο.

Το έμφραγμα, τα εγκεφαλικά και τα κακοήθη νοσήματα αποτελούν μείζονες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα.
Ωστόσο, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος ήταν οι κυριότερες αιτίες θανάτου στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη δεκαετία 1998 - 2007... ενώ στην περιοχή της Αττικής κυριότερη αιτία θανάτου κατά την ίδια περίοδο ήταν τα νοσήματα του αναπνευστικού.
Οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν από κακοήθη νεοπλάσματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1998 - 2007 ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους, στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρική Μακεδονίας και της Αττικής.
Για τα νοσήματα του κυκλοφοριακού συστήματος σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους ήταν οι θάνατοι που παρατηρήθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και την Κεντρική Μακεδονία.
Στην Ήπειρο οι θάνατοι από λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα που παρατηρήθηκαν τη δεκαετία αυτή ήταν υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.
Τέλος, οι θάνατοι από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος στην περιφέρεια της Αττικής ήταν περισσότεροι από τους αναμενόμενους .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια