Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γερασμένα μάτια - Πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά φαινόμενο που οφείλεται στη φυσιολογική γήρανση των οφθαλμών.
Στα νεότερα άτομα, όταν θέλουν να εστιάσουν σε κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται πιο κοντά από τα έξι μέτρα, ενεργοποιείται η προσαρμογή του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού.
Ο συγκεκριμένος φακός είναι ....

εξαιρετικά ελαστικός και επιτρέπει να εστιάζουμε άμεσα σε όλες τις αποστάσεις χωρίς καμία προσπάθεια.
Με τα χρόνια όμως, ο φακός σκληραίνει, το μάτι χάνει την ικανότητα προσαρμογής και η όραση δεν είναι πια ευκρινής στις κοντινές αποστάσεις.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι η κούραση των ματιών και οι πονοκέφαλοι έπειτα από εργασία σε κοντινή απόσταση, όπως π.χ. έπειτα από διάβασμα, ράψιμο, ζωγραφική κ.α.
Ο συνήθης τρόπος για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας είναι η χρήση γυαλιών για κοντινό διάβασμα.
Για κάποιους, οι οποίοι ήδη φορούν γυαλιά για κάποιο άλλο διαθλαστικό πρόβλημα, η χρήση των πολυεστιακών γυαλιών τους απαλλάσσει από τη χρήση δύο ζευγαριών γυαλιών - ένα για κοντά και ένα για μακριά.
Τα πολυεστιακά γυαλιά έχουν το πλεονέκτημα να εστιάζουν σε όλες τις αποστάσεις, αρκετές φορές όμως δεν ικανοποιούν λόγω περιορισμένης ζώνης όρασης.
Πολλοί αντιμετωπίζουν την πρεσβυωπία με τη χρήση φακών επαφής, η οποία όμως εμφανίζει προβλήματα μετά την ηλικία των 45 ετών και κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζουν ξηροφθαλμία λόγω ορμονικών διαταραχών.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια