.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:- 240 γρ. αλεύρι όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 2 αυγά
- 140 γρ. βούτυρο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
- 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- σπόρους από 1 κλωναράκι βανίλιας
- 100 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 100 γρ. δαμάσκηνα ξερά
- 100 γρ. βερίκοκα ξερά
- 100 γρ. σύκα ξερά
- 100 γρ. σταφίδες ξανθές
- 100 γρ. cranberries
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ:
Βάζουμε πρώτα τα στερεά: το αλεύρι, το αμύγδαλο, τη ζάχαρη άχνη, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Προσθέτουμε τα αυγά και το βούτυρο.
Ζυμώνουμε και μετά αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, το μέλι, τα ξυλάκια της κανέλας και το ξύσμα λεμονιού.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα δαμάσκηνα, τα βερύκοκα, και τα σύκα.
Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα κράνμπερις και τα βάζουμε στη κατσαρόλα.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
Όταν απορροφηθούν τα υγρά αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
Ανοίγουμε και τοποθετούμε τη μισή ζύμη σε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ.
Ανοίγουμε μία λωρίδα για καλύψουμε περιφερειακά τα τοιχώματα από το τσέρκι και καθαρίζουμε τις άκρες.
Απλώνουμε τη γέμιση.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη και καλύπτουμε το γλυκό.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 50-60 λεπτά.
Στέλιος Παρλιάρος
0 Σχόλια