Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παέλλια

.
(Παραδοσιακή Ισπανική συνταγή)
Είναι ένα παλαιό φαγητό που γεννήθηκε στην Λεβάντε της Ισπανίας.
Τα βασικά υλικά είναι το κίτρινο ρύζι και η πάπρικα και η ανάμειξη κρέατος, ψαρικών και λαχανικών.
Για το λόγο αυτό, μπορείτε να βρείτε την παέλλια σε πάρα πολλές εκδοχές, με υλικά διαφορετικά. Εμείς σας παρουσιάζουμε την συνταγή που μας έχει προτείνει μια ισπανίδα νοικοκυρά, την οποία έχουμε δοκιμάσει....:

Χρόνοι: προετοιμασία: 45 λεπτά
περισσότερο χρόνο για τον καθαρισμό των μαλακίων
μαγείρεμα: περίπου 60 λεπτά

ΥΛΙΚΑ :
Στήθος κοτόπουλου – 300gr
Χοιρινό λουκάνικο – 300gr
Κουνέλι ξεκοκαλισμένο – 300gr
Καλαμάρι – 400gr
Καραβίδες προμαγειρεμένες – 500gr
Οστρακοειδή - 1kgr
Μύδια - 1kgr
Μπιζέλια - 300gr
Φασολάκια - 300gr
Κόκκινη πιπεριά – 1 μεγάλη
Μανιτάρια - 200gr
Χυμός ντομάτας – 300gr
Κρεμμύδια φρέσκα - 2
Μαϊντανός φρέσκος - 1 ματσάκι
Ξερά κρεμμύδια – 2-3 μικρά
Πάπρικα - 2 κουτάλια της σούπας
Κρόκοι - 2
Ρύζι προβρασμένο - 600gr
Ζωμός λαχανικών - 1,8 l
Ελαιόλαδο - 6 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση
Αρχίζετε πλένοντας σχολαστικά τα μύδια και τα οστρακοειδή.
Τα βράζετε σε μια σκεπασμένη κατσαρόλα και αφαιρείτε το περιεχόμενό τους.
Φυλάσσετε ένα μέρος από το ζωμό και από τα μαλάκια.
Θα πρέπει να ξεχωρίσετε ποια θα τοποθετήσετε στο πιάτο και ως διακόσμηση.
Αφαιρέστε το περιεχόμενο από τις καραβίδες και αποβάλλετε το μαύρο νήμα από την πλάτη τους γιατί η γεύση του είναι δυσάρεστη.
Κόβετε σε κομματάκια τα κρέατα: το κοτόπουλο, το χοιρινό λουκάνικο και το κουνέλι.
Πλένετε τα καλαμάρια και τα κόβετε σε λουρίδες.
Ξεφλουδίστε τα μπιζέλια αν είναι φρέσκα.
Καθαρίστε τα φασολάκια, πλύνετε τα και κόψτε τα σε κομματάκια.
Καθαρίστε τα μανιτάρια και πλύνετε τα με μια υγρή πετσέτα, χωρίς να τα βάλετε κάτω από τρεχούμενο νερό και κόψτε τα σε φετούλες.
Καθαρίστε, πλύνετε την πιπεριά και κόψτε την σε κομματάκια.
Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβετε.
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό.
Στο κατάλληλο μαγειρικό σκεύος (την παελλιέρα), ρίχνετε το λάδι και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζετε, χωρίς το κρεμμύδι να αποκτήσει σκούρο χρώμα.
Προσθέτετε σε αυτό το σημείο το κρέας, το αφήνετε να ροδοκοκκινίσει και το ανακατεύετε κάπου κάπου.
Προσθέτετε την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μπιζέλια και συνεχίζετε το τσιγάρισμα, πάντα ανακατεύοντας τα υλικά.
Όταν και τα λαχανικά χάσουν το χρώμα τους, προσθέτετε τα καλαμάρια και ανακατεύετε.
Αφήνετε να αποκτήσουν χρώμα για μερικά λεπτά και μετά ρίχνετε την σάλτσα ντομάτας, το πράσινο χόρτο από το κρεμμύδι και μισό από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το μαγείρεμα περίπου για τριάντα λεπτά με την κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το ζωμό λαχανικών, σε πιο πλούσια δόση από την συνιστώσα γιατί, αν το φαγητό χρειάζεται λίγο νερό κατά την διάρκεια αυτής της πρώτης φάσης του μαγειρέματος, είναι καλύτερα να προσθέσετε τον ζεστό ζωμό.
Τελειώνετε την αρχική φάση του μαγειρέματος, ρίχνοντας στην κατσαρόλα τον καυτό ζωμό (διαλύστε και τις προτεινόμενες δόσεις του κρόκου και της πάπρικας), το ζωμό από τα μανιτάρια και το ρύζι.
Ανακατέψτε το φαγητό προσεκτικά και αφήστε το σε μια μέση φωτιά περίπου για 10 λεπτά, αποφεύγοντας αυτή την στιγμή να το ανακατεύετε πάρα πολύ.
Κατόπιν, χαμηλώστε κι άλλο την φωτιά για περίπου άλλα 6-8 λεπτά.
Δύο λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε τα οστρακοειδή, τις καραβίδες, τα μύδια και τον υπόλοιπο μαϊντανό, και ανακατέψτε.
Η Παέλλια για να...στεγνώσει, αλλά και για ολοκληρωθεί, χρειάζεται το ρύζι.
Σβήνετε την κουζίνα, στολίζετε την επιφάνεια του φαγητού με τα μύδια και τα οστρακοειδή που έχετε στην άκρη, αφήνετε να κρυώσει για λίγα λεπτά και μπορείτε να το σερβίρετε κατευθείαν μέσα στην παελλιέρα.

Συμβουλές-Προτάσεις
- Ανάμεσα στα υλικά δεν θα πρέπει να λείπει το σκόρδο (σε όποιον βέβαια το προτιμά), που θα πρέπει να ψιλοκοπεί, να τσιγαριστεί, μέσα στο λάδι μαζί με το κρεμμύδι. Εμείς το παραλείπουμε γιατί η παέλλια είναι ένα φαγητό που αναζητά πολλούς θαυμαστές και δεν είναι σε όλους ευχάριστος αυτός ο βολβός.

- Πάντοτε, σχετικά με τα υλικά, που έχουμε ήδη αναφέρει, μπορούν να αλλάξουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο άλλο είδος ψαριού ή να προτιμήσετε άλλο τύπο κρέατος ή να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά ή να συνδυάσετε την αγκινάρα. Η καλύτερη πρόταση είναι να χρησιμοποιήσετε προϊόντα εποχής.

- Εάν θέλετε να προσφύγετε στα μπιζέλια (ή ακόμη και σε κουκιά) σε κονσέρβα, τα στραγγίζετε από τα υγρό της συσκευασίας και τα προσθέτετε στο σκεύος μαζί με το ρύζι.

- Οι δόσεις των υλικών της συνταγής είναι για αρκετά άτομα και απαιτούν μεγάλο μαγειρικό σκεύος. Σε περίπτωση που έχετε πολλούς καλεσμένους χρησιμοποιήστε δύο σκεύη.

- Η παέλλια είναι ένα φαγητό μοναδικό και είναι δύσκολο να συνδυαστεί σε ένα ειδικό μενού.

Ποιο είδος κρασιού ταιριάζει;
Η πρότασή μας είναι η σανγκριά.
Βέβαια μπορείτε να συνδυάσετε τη παέλλια και με άλλα κρασιά, αλλά αν θέλετε ένα γεύμα καθαρά ισπανικό, προτιμήστε….παέλλια (για φαγητό) και σανγκριά (για ποτό).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια