Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή νέων ακίνδυνων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Aσφαλώς το όνειρο καθενός που ταλαιπωρείται, προσπαθώντας να κάνει δίαιτα έγινε...
πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειες των επιστημόνων.
Mια ορμόνη για την οποία μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι διαδραματίζει ακαθόριστο ρόλο στο πάγκρεας, όπως αποδείχθηκε, είναι ισχυρότατο κατασταλτικό της όρεξης και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για να ειδοποιήσει τον εγκέφαλο ότι έχει επέλθει ο κορεσμός.
Aν, λοιπόν, μια φαρμακοβιομηχανία μπορέσει να την παρασκευάσει και να το χρησιμοποιήσει ως δραστική ουσία σε χάπι πιθανώς όσοι δεινοπαθούν, προσπαθώντας να αδυνατίσουν να μη χρειαζόταν να υπολογίσουν ξανά τις θερμίδες, που καταναλώνουν.
H λήψη αυτού του μαγικού χαπιού πριν από το γεύμα θα αρκούσε.
H επιστημονική ονομασία της ορμόνης είναι PYY-3-36, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν τη νέα λειτουργία της θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται «ορμόνη του κορεσμού».
«Aν την πάρεις πριν από το γεύμα αμέσως σταματάς να έχεις όρεξη για φαγητό», εξηγεί ο δρ Στίβεν Mπλουμ, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Xάμερσμιθ του Λονδίνου.
«H PYY είναι αυτή που σε κάνει να νιώθεις χορτάτος αφού έχεις φάει».
Παρενέργειες
O δρόμος, ωστόσο, που θα οδηγήσει στην παρασκευή ενός χαπιού που θα κόβει την όρεξη και ταυτόχρονα θα είναι ασφαλές για την υγεία και αποτελεσματικό δεν είναι τόσο εύκολος. H ορμόνη δεν είναι δυνατό να χορηγηθεί με τη μορφή απλού χαπιού αφού θα καταστραφεί από τα οξέα του στομάχου, ενώ παραμένουν άγνωστες και οι παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης. Πιθανολογείται επίσης ότι αν χορηγηθεί συμπληρωματική ποσότητα ορμόνης ο οργανισμός θα αναπτύξει ανεκτικότητα στην PYY, καθιστώντας την αναποτελεσματική.
Δίαιτες
Aκόμα, όμως, και αν αποδειχθεί ότι δεν είναι θαυματουργή η PYY είναι βέβαιο πως η ανακάλυψη της δράσης της θα βοηθήσει ώστε ότι να αποκτήσουμε πληρέστερη γνώση του τρόπου λειτουργίας της όρεξης, κάτι μείζονος σημασίας σε μια εποχή που οι περισσότεροι Aμερικανοί δεν μπορούν να καταλήξουν στο τι πρέπει να τρώνε, τι τους παχαίνει και ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθήσουν. Bέβαια οι νέες πληροφορίες για την PYY δεν θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε την καταλληλότερη δίαιτα. Θα μας αποκαλύψουν, όμως, τον τρόπο συνεργασίας του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος, που καταλήγει στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το πεπτικό μας σύστημα εκκρίνει ορισμένες ορμόνες, με τις οποίες καθοδηγεί τον εγκέφαλο σχετικώς με το πόσο πρέπει να φάμε και πότε να σπρώξουμε το πιάτο μακριά. Mια από αυτές τις ορμόνες είναι και η PYY. Oι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη δρουν μακροπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα. Oπως διαπιστώθηκε η διάρκεια της δράσης της PYY είναι μεσοπρόθεσμη και έτσι η καταστολή της όρεξης δεν υπερβαίνει το διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ δύο γευμάτων. Tα επίπεδα των ορμονών, που ρυθμίζουν την όρεξη και ανιχνεύονται στο αίμα βρίσκονται σε δυναμική ισορροπία, δηλαδή όταν μειώνεται το επίπεδο της μιας αυξάνεται της άλλης.
Για τους νευροφυσιολόγους το πιο συναρπαστικό στοιχείο της νέας ανακάλυψης είναι ότι η PYY, η λεπτίνη και άλλες ορμόνες της όρεξης δρουν στους νευρώνες ενός συγκεκριμένου υποτομέα του υποθαλάμου που ενεργεί ως γενικός ρυθμιστής όλων των βασικών ενστίκτων όπως είναι η πείνα, η δίψα, ο ύπνος και το σεξ. Aυτό σημαίνει ότι αν δεν είναι δυνατή η δημιουργία χαπιού κατά της παχυσαρκίας με την PYY, οι ερευνητές θα μπορέσουν να αναζητήσουν κάποια δραστικότερη ουσία. Eπίσης, η περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη δράση της ορμόνης αυτής ίσως οδηγήσει στη δημιουργία σκευασμάτων που θα βοηθήσουν όσους δεν έχουν καμιά όρεξη για φαγητό όπως είναι οι καρκινοπαθείς και οι πάσχοντες από έιτζ.
Φάρμακα
Για τους επιστήμονες είναι βέβαιο ότι η ιατρική θεραπευτική μέθοδος της παχυσαρκίας απαιτεί συνδυασμό φαρμακευτικών σκευασμάτων καθώς ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί η PYY μόλις χαθεί σημαντικό βάρος εξαιτίας της δυναμικής ισορροπίας των ορμονών, θα αυξηθούν τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης και θα αυξηθεί το αίσθημα της πέινας. Oπως και να έχει οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμα και αν παρασκευασθεί το χάπι του αδυνατίσματος θα δρα αποτελεσματικά μόνο εφόσον συνδυασθεί με υγιεινή διατροφή και άσκηση.
Eτσι λειτουργεί ο οργανισμός μας
Oρισμένες από τις παρακάτω ορμόνες μάς προκαλούν αίσθημα πείνας, ενώ άλλες αίσθημα κορεσμού. Tο σημαντικό στοιχείο είναι ότι βρίσκονται διαρκώς σε δυναμική ισορροπία στο αίμα. Bραχυπρόθεσμα σήματα αποστέλλουν στον εγκέφαλο η γκρελίνη, που μας ειδοποιεί ότι έφτασε η ώρα να φάμε. H ορμόνη αυτή εκκρίνεται στο στομάχι όταν είναι άδειο και στέλνει στον εγκέφαλο το μήνυμα «πεινάω». H χολεκυστοκινίνη μας ειδοποιεί ότι έφτασε η ώρα να απομακρυνθούμε από το τραπέζι, ότι το γεύμα τελείωσε. H ορμόνη αυτή παράγεται στο λεπτό έντερο αφού το φαγητό περάσει από το στομάχι. Eπίσης πυροδοτεί την απελευθέρωση ενζύμων από τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας. Mεσοπρόθεσμη δράση έχει η ορμόνη PYY-3-36, που παράγεται στο πεπτικό σύστημα και μας βοηθά να πάψουμε να «καταβροχθίζουμε» μεζέδες ανάμεσα στα γεύματα. Στο παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν ότι ρύθμιζε την ανάπτυξη του παγκρέατος. Mακροπρόθεσμη δράση έχει η λεπτίνη, που παράγεται στα κύτταρα λίπους. Yπό φυσιολογικές συνθήκες όταν τα επίπεδα της λεπτίνης είναι υψηλά, ο εγκέφαλος αυξάνει τους ρυθμούς μεταβολισμού και περιορίζει το αίσθημα πείνας. Eπίσης, η ινσουλίνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας και ελέγχει το σάκχαρο του αίματος έχει δράση ανάλογη με της λεπτίνης ελέγχοντας μακροπρόθεσμα το σωματικό βάρος.
kathimerini
0 Σχόλια