Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παραδοσιακή κινεζική ιατρική

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική (TCM) έχει μια αξιοζήλευτη φήμη στον σύγχρονο κόσμο. Η βάση της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής είναι: ο βελονισμός, η μοξοθεραπεία με την εφαρμογή θερμότητας στα σημεία των μεσημβρινών του σώματος, φυτοθεραπεία, θεραπευτικές ασκήσεις και υγιεινή διατροφή.
Οι αρχές της Κινεζικής ιατρικής έχουν....

τις ιδιότητες του Γιν και Γιανγκ. Το δόγμα Γιν - Γιανγκ των δύο αντιτιθέμενων αρχών του γιν και του γιανγκ, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, σε μια κατάσταση αιώνιας πάλης, δημιουργώντας έτσι την αρμονία στο περιβάλλον και την ισορροπία μέσα σε ένα άτομο. Η ενέργεια του yin - yang είναι πολύ σημαντική για εμάς και αν αυτή αποτύχει, τότε αποδυναμώνεται αμυντική ενέργεια του συνόλου του ανθρώπινου σώματος. Το αποτέλεσμα είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος και, κατά συνέπεια, η μείωση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού.. Οι φορείς ZHANG FU χωρίζονται σε: καρδιά, πνεύμονες, σπλήνα, ήπαρ, νεφρούς και περικάρδιο, σχετικά με τις λειτουργίες του γιν και του κοίλου – FU:στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο, χοληδόχο κύστη, κύστη. Οι ZHANG FU είναι κεντρικής σημασίας για το σώμα μας. Σε κάθε πλευρά υπάρχουν 10 μεσημβρινοί του σώματος που σχετίζονται με 10 ζωτικά όργανα: πνεύμονες, παχύ έντερο, στομάχι, σπλήνα, καρδιά, λεπτό έντερο, ουροδόχος κύστη, νεφρό, περικάρδιο του ήπατος, χοληδόχος κύστη. Κάθε ένα από αυτά έχει την ενέργεια ενός εκ των πέντε στοιχείων (φωτιά, γη, μέταλλο, νερό και ξύλο).
Πέντε Στοιχεία
Οι επιστήμονες έχουν μια φιλοσοφική θεωρία βάσει των νόμων που στην αρχαία Κίνα, εξηγεί τη διαδικασία, όπως όλα γύρω μας και μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Οι επιστήμονες λένε ότι η βάση όλου του κόσμου, σύμφωνα με τους αρχαίους επιστήμονες και φιλόσοφους της Κίνας, αποτελείται από πέντε κύρια στοιχεία (ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο, νερό) και τα πέντε στοιχεία (άνεμος, ζέστη, υγρασία, ξηρότητα, κρύο). Όντας σε συνεχή κίνηση, περιορίζουν αμοιβαία κάθε άλλο και κάθε κύριο στοιχείο που δίνει ζωή.
Ξύλο - δημιουργεί φωτιά και αναστέλλει το έδαφος.
Φωτιά - δημιουργεί το έδαφος και αναστέλλει το μέταλλο.
Γη - παράγει μεταλλικά στοιχεία και αναστέλλει το νερό.
Μέταλλο - δημιουργεί το νερό και αναστέλλει το δέντρο.
Νερό - δημιουργεί ένα δέντρο και αναστέλλει τη φωτιά.
Κάθε κύριο στοιχείο αντιστοιχεί στην ενέργεια ενός συγκεκριμένου στοιχείου, το χρώμα, την γεύση, την εποχή, την ώρα της ημέρας, τον πλανήτη, κ.λπ.
Η θεωρία των Κινέζων επιστημόνων σχετικά με τη διατροφή για τα πέντε στοιχεία είναι ελκυστική. Οι αρχές της μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες πολιτιστικές και κλιματικές συνθήκες. Δεν απαιτεί εξωτικά προϊόντα και εξαιρετικές μαγειρικές ικανότητες. Επιπλέον, μπορείτε να πείτε αντίο για πάντα στους υπολογισμούς θερμίδων. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είναι προσανατολισμένη σε έναν τεράστιο αριθμό από δίαιτες, το κινεζικό σύστημα με τα πέντε στοιχεία θα είναι για σας ένα πραγματικό εύρημα.
Πέντε γεύσεις και πέντε θερμικές ιδιότητες διατροφής Στη διδασκαλία της διατροφής είναι σημαντικές οι ποικιλίες της γεύσης: ξινή (ξύλο), πικρή (φωτιά), γλυκιά (γη), οξεία (μέταλλο) και αλμυρή (νερό) και η συμμόρφωση με κάθε ένα από τα όργανα του σώματος σε ένα από τα πέντε στοιχεία καθιστά δυνατό να κριθεί ως μια ιδιαίτερη επίδραση στα όργανα.
Η παραδοσιακή Κινέζικη διδασκαλία σχετικά με τη διατροφή χωρίζει τα προϊόντα σύμφωνα με τις θερμικές ιδιότητές τους για: ζεστό, ουδέτερο, δροσερό και αναζωογονητικό.
1. Τα ζεστά τρόφιμα προστατεύουν από το κρύο – επιδρούν με τη θερμοκρασία του σώματος και ενισχύουν το Γιανγκ. Το κύριο έργο τους είναι να αποφευχθεί η έλλειψη του Γιανγκ, και ως εκ τούτου η κατάσταση του ψυχρού. Τα ζεστά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται κυρίως την ψυχρή εποχή, όταν αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία του σώματος από το φυσικό κρύο. Η υπερβολική χρήση των θερμών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση του σώματος και στην εμφάνιση μιας έλλειψης του Γιν.
2. Τα ζεστά προϊόντα ενισχύουν τη δραστηριότητα. Οι ιδιότητες είναι τυπικά από τα πιο ζεστά προϊόντα με τη μορφή λιγότερης έντονης εγγενής θερμότητας των προϊόντων (πράσινα κρεμμύδια, φρέσκο τζίντζερ, κόλιανδρο, ρίγανη, καφέ, κόκκινο κρασί). Στο δροσερό καιρό και στην έναρξη του ψυχρού η κατανάλωση των προϊόντων αυτών θα πρέπει να αυξηθεί.
3. Τα ουδέτερα προϊόντα, ιδιαίτερα αυτών με μια γλυκιά και ήπια γεύση, όπως τα δημητριακά, αμυλούχα λαχανικά, το βόειο κρέας και τα φασόλια, αναπληρώνουν την ανεπάρκεια και την ισορροπία των δραστηριοτήτων. Τα ψημένα δημητριακά, ως βασικό είδος διατροφής, θα αποτρέψουν τη μείωση των υγρών του σώματος. Ως εκ τούτου, το κύριο μέρος της διατροφής θα πρέπει να αποτελείται από ουδέτερα προϊόντα.
4. Τα αναζωογονητικά προϊόντα συμβάλουν στην ανανέωση του αίματος. Σημαντικό ρόλο παίζουν η σπλήνα και τα νεφρά.
5. Τα κρύα τρόφιμα προστατεύουν από τη θερμότητα. Πολλά τροπικά φρούτα και αφεψήματα, όπως, επίσης, και οι ντομάτες, τα αγγούρια, το γιαούρτι, τα φύκια, το μεταλλικό νερό και το αλάτι έχουν τέτοιες ιδιότητες. Μια μικρή ποσότητα των «εν ψυχρώ» τροφίμων στη διατροφή, αποτρέπει τον σχηματισμό της περίσσειας θερμότητας στο σώμα, περίσσεια Yang.
ΜΕΣΗ
Το κύριο μέρος του πιάτου πρέπει να είναι από ουδέτερα προϊόντα, καθώς και δροσιστικά και μαγειρεμένα λαχανικά. Κρύα και ζεστά τρόφιμα θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται με προσοχή και σε μικρές ποσότητες.
Επιλέξετε το σωστό προϊόν: 70% βραστά δημητριακά, 15% μαγειρεμένα λαχανικά, 5% φυτικά τρόφιμα, 5% κρέας ή ψάρι, 5% γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα τρόφιμα. Όταν το σώμα παίρνει, τελικά, αυτό που πραγματικά χρειάζεται, η όρεξη και η έντονη επιθυμία για γλυκά, καφέ και αλκοόλ εξαφανίζεται σταδιακά.
Σημεία αναφοράς θα είναι για σας οι ακόλουθοι γενικοί κανόνες:
• Όσο το δυνατόν συχνότερα, χρησιμοποιήστε ουδέτερους τρόπους για την προετοιμασία: Σιγοβράστε μια μικρή ποσότητα νερού σε χαμηλή φωτιά, αντί να τηγανίσετε. Χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένα λαχανικά και στο τέλος προσθέστε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, σουσάμι, κολοκύθι ή καρυδέλαιο. Έτσι, αυτό το πιάτο θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφομοιωθεί από τον οργανισμό μας.
• Στη θερμή περίοδο να αποφύγετε το μαγείρεμα (στη σχάρα, τα καπνιστά, το ισχυρό ψήσιμο και το μαγείρεμα με την προσθήκη αλκοόλης). Χρησιμοποιήστε λιγότερο έντονα μπαχαρικά και αντικαταστήστε τα με πιο φρέσκα βότανα. Απολαύστε την τέλεια γεύση των λαχανικών και σαλάτες που καλλιεργούνται σε βιολογικό περιβάλλον.
• Οι χορτοφάγοι σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα του τσι τροφίμων και του γιανγκ. Αν υποφέρετε από το υπερβολικό κρύο του χειμώνα θα πρέπει να τρώτε, σχεδόν αποκλειστικά, μαγειρεμένα τρόφιμα. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να ψήνετε περισσότερα φαγητά στο φούρνο και να κάνετε τακτική χρήση μπαχαρικών και βοτάνων. Πιείτε τσάι, όπως το τσάι με κανέλα και κύμινο, ή κρύο νερό, ιδίως ορυκτό, το οποίο περιέχει άλατα.
• Όσοι τρώτε πολύ κρέας, θα πρέπει να εξισορροπήσετε τη διατροφή σας με δροσιστικά λαχανικά, μαρούλι, μανιτάρια, φρούτα και δημητριακά.
• Υπάρχει ένας τρόπος μαγειρέματος που προωθεί την εναρμόνιση του συνόλου του οργανισμού. Ανακατέψτε τα τρόφιμα και τα καρυκεύματα με διαφορετικές θερμικές ιδιότητες. Χρησιμοποιώντας καρυκεύματα με καυτές ιδιότητες, προσθέστε ένα δροσιστικό φρούτο ή λαχανικό. Αν ως κύριο πιάτο, θέλετε να κάνετε μια σαλάτα, ας προηγηθεί μία ζεστή σούπα. Θα ήταν λάθος να χρησιμοποιείτε πολλά μπαχαρικά σε καθημερινή βάση, ακόμα και αν είστε χορτοφάγος. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθεί μια μικρή ποσότητα καρυκεύματος κάθε μέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, η θερμότητα θα συσσωρεύεται σταδιακά και ολόκληρο το σώμα θα είναι σε θέση να συντονιστεί. Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μπορεί να αποτελείται από ουδέτερα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως και των λαχανικών της επιλογής σας, επειδή αυτά έχουν ένα εναρμονιστικό αποτέλεσμα στο σώμα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια