.
Υλικά για 65 κουλουράκια:850 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ρακί
½ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
2 κουταλάκια σόδα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αμμωνία
2 κουταλάκια κανέλλα
3-4 βανίλιες
Σουσάμι ή καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ρακί.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την αμμωνία, την κανέλλα, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με τον γάντζο (ή με τα χεράκια μας).
Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι, ανάλογα με το μέγεθος του φλιτζανιού με το οποίο έχουμε μετρήσει τα υπόλοιπα υλικά.
Η ζύμη πρέπει να γίνει αφράτη, αρκετά λαδερή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο.
Στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου.
Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνουμε σουσάμι ή καστανή ζάχαρη με 2 κουταλάκια νερό ~ αυτό θα βοηθήσει να κολλήσουν πιο εύκολα πάνω στα κουλουράκια.
Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια, τα πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν και τα πιέζουμε πάνω στο σουσάμι ή στην ζάχαρη, να κολλήσει όσο περισσότερο γίνεται.
Τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα σε μικρή απόσταση μεταξύ τουςκαι τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται τόσο από τον φούρνο όσο και από το μέγεθος που έχουμε φτιάξει τα κουλουράκια μας.
Τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Όταν τα αποσύρουμε από τον φούρνο θα είναι μαλακά, όσο κρυώνουν όμως σφίγγουν ελαφρά και γίνονται πολύ τραγανά και ανάλαφρα!
http://bettyscuisine.blogspot.gr
Σουσάμι ή καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ρακί.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε την αμμωνία, την κανέλλα, τις βανίλιες και λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με τον γάντζο (ή με τα χεράκια μας).
Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι, ανάλογα με το μέγεθος του φλιτζανιού με το οποίο έχουμε μετρήσει τα υπόλοιπα υλικά.
Η ζύμη πρέπει να γίνει αφράτη, αρκετά λαδερή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 170ο.
Στρώνουμε λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου.
Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνουμε σουσάμι ή καστανή ζάχαρη με 2 κουταλάκια νερό ~ αυτό θα βοηθήσει να κολλήσουν πιο εύκολα πάνω στα κουλουράκια.
Πλάθουμε στρογγυλά κουλουράκια, τα πιέζουμε ελαφρά να πλατύνουν και τα πιέζουμε πάνω στο σουσάμι ή στην ζάχαρη, να κολλήσει όσο περισσότερο γίνεται.
Τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα σε μικρή απόσταση μεταξύ τουςκαι τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται τόσο από τον φούρνο όσο και από το μέγεθος που έχουμε φτιάξει τα κουλουράκια μας.
Τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Όταν τα αποσύρουμε από τον φούρνο θα είναι μαλακά, όσο κρυώνουν όμως σφίγγουν ελαφρά και γίνονται πολύ τραγανά και ανάλαφρα!
http://bettyscuisine.blogspot.gr
0 Σχόλια