Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πατατόπιτα φόρμας με τυριά και μυρωδικά

Πατατόπιτα φόρμας με τυριά και μυρωδικά

Πατατόπιτα φόρμας με σύγκλινο Μάνης, τυριά και μυρωδικά


Για μία φόρμα του κέικ διαμέτρου 24εκ. με τρύπα στη μέση
ΥΛΙΚΑ:
1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
1¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια, 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
250γρ. σύγκλινο Μάνης ψιλοκομμένο
300γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη
3 αβγά
3 κουτ. σούπας γιαούρτι
λίγο σουσάμι
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μέτριας δυσκολίας

Βήμα 1
Βράζετε ελαφρά τις πατάτες μέσα σε αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται και τις στραγγίζετε.

Βήμα 2
Στο μεταξύ ζεσταίνετε σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μαζί με τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτετε στο τηγάνι το σύγκλινο, τις βρασμένες πατάτες, αλατοπιπερώνετε και δουλεύετε για λίγο όλα τα υλικά μαζί στο τηγάνι ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βήμα 3
Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά να κρυώσουν τα υλικά και στο μεταξύ χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι και την τριμμένη γραβιέρα. Ρίχνετε το μαϊντανό, το θυμάρι και το μίγμα των αβγών στο τηγάνι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε με ελαιόλαδο το πρώτο φύλλο και το τοποθετείτε στη φόρμα με τρόπο που να καλύπτει όλα τα εσωτερικά τοιχώματα, περνώντας πάνω από την κεντρική τρύπα και προσέχοντας να μην σκιστεί στο συγκεκριμένο σημείο. Αφήνετε τις άκρες να προεξέχουν από τη φόρμα, και με τον ίδιο τρόπο λαδώνετε και στρώνετε τα πέντε πρώτα φύλλα. Ρίχνετε τη μισή γέμιση στο εσωτερικό της φόρμας και ύστερα παίρνετε το έκτο φύλλο, το κόβετε κατά μήκος στη μέση και το λαδώνετε καλά. Τοποθετείτε τις δυο λωρίδες πάνω από τη γέμιση δημιουργώντας μια στρώση και συμπληρώνετε την υπόλοιπη γέμιση από πάνω. Με ένα ψαλίδι κόβετε ένα σταυρό στο μέρος των φύλλων πάνω από την τρύπα και γυρίζετε κι αυτές τις άκρες προς τα μέσα. Λαδώνετε τα υπόλοιπα δύο φύλλα, τα κόβετε στη μέση και σκεπάζετε την πίτα.

Βήμα 5
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι τα φύλλα στο πάνω μέρος να ροδοκοκκινίσουν καλά γιατί αλλιώς θα μείνουν άψητα στο κάτω μέρος. Ξεφορμάρετε την πίτα σε πιατέλα και τη σερβίρετε κόβοντάς τη σε φέτες όπως κάνετε και στο κέικ,

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια