Τα χαλιά διατηρούνται καλύτερα, όταν τα κάνουμε ρολό και τα σηκώνουμε, χωρίς να τα διπλώνουμε.
Αποφεύγουμε τα πατημένα σημεία στα χαλιά, όταν βάλουμε τακάκι από λάστιχο ή κάτι άλλο κάτω από τα πόδια των βαρειών επίπλων.
Στα πόδια κάτω από τα τραπέζια και τις καρέκλες, βάζουμε λαστιχάκια, για να μη χαλάει το χαλί.Επίσης το χαλί πρέπει να το γυρίζουμε και να του αλλάζουμε θέση, ώστε να μη φθείρεται σε ένα μέρος μόνον.
Τα χαλιά που βάζουμε στις σκάλες, φθείρονται γρηγορότερα στις κώχες από τα σκαλοπάτια, για να προστατεύσουμε, λοιπόν, αυτά τα σημεία, βάζουμε από κάτω λωρίδες από χαρτόνι ή χαρτί. Όταν μπορούμε, καλό είναι να βάζουμε κάτω από το χαλί μερικές εφημερίδες, γιατί και από το κρύο προστατεύεται και από το σκώρο.
Επιδιόρθωση των χαλιών
Όταν παλιώσει το χαλί αρχίζουν να στρίβουν οι γωνίες του. Αυτό διορθώνεται, όταν κολλήσουμε από κάτω στη γωνία ένα κομμάτι από λινόλεουμ ή από χαρτόνι. Αν το χαλί κάνει άσχημες τσακίσεις, τις ισιώνουμε πρώτα τελείως με βάρη και ύστερα τις αλείφουμε επανειλημμένως με λεπτό στρώμα ψαρόκολλα.
Όταν τα χαλί ξεφτίσει στην άκρη, περνάμε τα ξέφτια στην ανάποδη μεριά και τα περνάμε με κόλλα που στεγνώνει εύκολα, έτσι στερεώνεται πάλι ο γύρος. Αν οι άκρες του χαλιού είναι πολύ κατεστραμμένες, του βάζουμε γύρω ένα ρέλι.
Τα χαλά από περλόν
Για τα χαλά από περλόν ισχύει ότι και για τα άλλα χαλιά. Πρέπει να αποφεύγουμε το υπερβολικό τρίψιμο και πλύσιμο γιατί έτσι μειώνεται η επίδραση της επεξεργασίας που έχει γίνει, για να μην λερώνεται εύκολα.
Ταπέτα του τοίχου
Τα διάφορα ταπέτα του τοίχου, μπορούμε να τα τινάξουμε για να φύγει η σκόνη και εάν είναι πολύ λερωμένα να τα πλύνουμε σε ελαφρά σαπουνάδα. Τα βάζουμε στην μπανιέρα ή σε μια μεγάλη σκάφη και τα ξεβγάζουμε μετά το πλύσιμο προσεκτικά. Για να στεγνώσουν τα απλώνουμε σε δυο σχοινιά που δένουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Αν τα ταπέτα αυτά είναι από ψάθα, τα τρίβουμε με νερό και αμμωνία ή με αλατισμένο νερό και τα βάζουμε να στεγνώσουν.
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΝΑ ΧΑΛΙΑ
Καθαρίστε τα με την ηλεκτρική σκούπα (μέγιστη ισχύς: 600 Watt) με κατεύθυνση πάντα προς την φορά του πέλους.
ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΧΑΛΙΑ
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρική σκούπα. Είναι αρκετό να τα βουρτσίσετε απαλά προς την φορά του πέλους χρησιμοποιώντας μια βούρτσα (ποτέ συρμάτινη).
ΣΥΜΜΙΚΤΑ (ΜΑΛΛΙ-ΜΕΤΑΞΙ)
Καθαρίζονται όπως τα μάλλινα χαλιά.
ΧΑΛΙΑ ΤΟΙΧΟΥ
Βουρτσίστε ελαφρά μια δυό φορές το μήνα.
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Η σκόνη που μαζεύεται πάνω σε ένα χειροποίητο χαλί μπορεί να επηρεάσει την μακροβιότητά του.
Γι' αυτό είναι απαραίτητο να το καθαρίζετε μια φορά το χρόνο, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.
ΜΑΛΛΙΝΑ ΧΑΛΙΑ
Με ένα ειδικό ξεσκονιστήρι χτυπήστε ελαφρά το χαλί από την πίσω πλευρά, ώστε η σκόνη να μετακινηθεί από το στημόνι, όπου έχει επικαθήσει, στην επιφάνεια του πέλους. Τραβήξτε στη συνέχεια με την ηλεκτρική σκούπα την σκόνη που επικάθησε στην επιφάνεια του πέλους.
Ετοιμάστε ένα διάλυμα με ουδέτερο απορρυπαντικό για πολύ ευαίσθητα ρούχα, με αναλογία μια κουταλιά της σούπας σε 5 λίτρα χλιαρού νερού. Μουσκέψτε ένα άσπρο πανί στο διάλυμα και τρίψτε μια γωνία του χαλιού.
Αν το χαλί χρωματιστεί απευθυνθείτε σε εμάς.
Αν το πανί δεν χρωματιστεί: Βουρτσίστε το χαλί, με μιά μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο διάλυμα. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Προσέξτε να μην αφήσετε ίχνη απορρυπαντικού πάνω στο χαλί. Προσέξτε να μην ποτίσετε την βάση του χαλιού (στημόνι). Εάν το χαλί είναι πολύ βρεγμένο, στεγνώστε το από την πίσω πλευρά με ένα πιστολάκι μαλλιών.
ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΧΑΛΙΑ
Τινάξτε με το χέρι το χαλί ώστε να φύγει η σκόνη.
Ετοιμάστε ένα διάλυμα με ένα μέρος άσπρο ξύδι και 3 μέρη νερού. Βουτήξτε ένα καθαρό μαλακό δέρμα στο διάλυμα και στίψτε το πολύ καλά. Κρατώντας τελείως επίπεδη την επιφάνεια του χαλιού, τρίψτε το με το δέρμα απαλά, πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους. Στεγνώστε με το πιστολάκι των μαλλιών την επιφάνεια του χαλιού. Τέλος με ένα καθαρό στεγνό δέρμα τρίψτε το χαλί απαλά.
ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΤΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΠΑΝΙ.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΧΑΛΙΩΝ
Τυλίξτε το χαλί προς την φορά του πέλους.
Τοποθετείστε το μέσα σε ένα σάκο από λινό ή βαμβάκι.
Είναι απαραίτητο να βάλετε μέσα στο σάκο καμφορά ή ναφθαλίνη, τυλιγμένη καλά σε ένα κομμάτι πανί.
Μην αποθηκεύετε το χαλί σε πλαστικούς σάκους γιατί το χαλί δεν μπορεί να "αναπνέει".
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
ΜΑΛΛΙΝΑ ΧΑΛΙΑ
Αφαιρέστε τους λεκέδες με απορροφητικά χαρτομάντιλα και χρησιμοποιήστε στη συνέχεια τα υλικά που αναγράφονται στην κατάσταση με ένα καθαρό ύφασμα, αρχίζοντας πάντα από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ και προς την φορά του πέλους. ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΠΑΝΙ. Μην μουσκεύετε το χαλί περισσότερο από το κανονικό. Μετά τον καθαρισμό στεγνώστε το χαλί με ένα πιστολάκι μαλλιών.
ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΧΑΛΙΑ
Αφαιρέστε τους λεκέδες με απορροφητικά χαρτομάντιλα και χρησιμοποιήστε στη συνέχεια τα υλικά που αναγράφονται στην κατάσταση με ένα καθαρό ύφασμα, αρχίζοντας πάντα από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ και προς την φορά του πέλους. ΠΡΩΤΑ ΟΜΩΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΠΑΝΙ. Μην μουσκεύετε το χαλί περισσότερο από το κανονικό. Μετά τον καθαρισμό στεγνώστε το χαλί με ένα πιστολάκι μαλλιών.
0 Σχόλια