Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπύρος Λούης 1873-1940 μαραθωνοδρόμος

Σπύρος Λούης 1873-1940 μαραθωνοδρόμος
12 Ιανουαρίου 1873 – 26 Μαρτίου 1940
Λίγους μήνες πριν από την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα, πεθαίνει (στις 26 Μαρτίου 1940) πάμπτωχος στην Αθήνα, ο Σπύρος Λούης σε ηλικία 67 ετών (γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1873).
Γεννήθηκε στο Μαρούσι.
Ο πατέρας του ήταν νερουλάς και ο Σπύρος τον βοηθούσε κουβαλώντας νερό.
Η Ελλάδα τον έχει θυμηθεί μόνο μία φορά, τέσσερα χρόνια πριν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, όταν σε ηλικία 63 ετών τον κάλεσε ο Χίτλερ να είναι ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.
Το πρωί της 10ης Απριλίου 1896 (ή στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που ήταν τότε σε χρήστη στην Ελλάδα) έγινε η εκκίνηση του Μαραθωνίου των Α΄Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Δεκαεπτά δρομείς έλαβαν μέρος.
Ο Γάλλος Λερμιζό μπήκε νωρίς μπροστά...
Στο Πικέρμι ο Λούης σταμάτησε σε ένα καφενείο και ζήτησε να πιει ένα ποτήρι κρασί, λέγοντας ότι θα φτάσει τους προπορευόμενους και θα τους προσπεράσει όλους..
Μετά το 32ο χιλιόμετρο, ο Λερμιζό κατέρρευσε από την εξάντληση.
Το προβάδισμα πήρε ο Αυστραλός Φλακ.
Ο Λούης άρχισε να μειώνει την απόσταση, μέχρι που και ο Αυστραλός αποχώρησε μερικά χιλιόμετρα αργότερα, αφήνοντας το προβάδισμα στον Έλληνα.
Πανηγύρια
Εν τω μεταξύ στο στάδιο η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, ειδικά όταν ένας αγγελιοφόρος με ποδήλατο είχε φέρει την είδηση ότι ο Αυστραλός προηγείτο. Ξαφνικά έφτασε ένας άλλος αγγελιοφόρος και ανήγγειλε ότι ο Σπύρος Λούης ήταν πρώτος. Ντελίριο ! Όταν μπήκε στο στάδιο, ο λαός τον υποδέχτηκε με ζητωκραυγές.
Ο πρίγκιπας Γεώργιος τον κέρασε κρασί, γάλα, μπίρα, αβγά πασχαλινά και πορτοκαλάδα. Πολλοί του έταζαν από κοσμήματα ως τζάμπα ξύρισμα στο κουρείο για πάντα! Ο βασιλιάς Γεώργιος ρώτησε τον Λούη τι δώρο θα ήθελε κι εκείνος του απάντησε: "Ένα γαϊδουράκι για να με βοηθάει να κουβαλάω το νερό".
Ο χρόνος που σημείωσε.
Ο Λούης έτρεξε το μαραθώνιο σε χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Μετά τους Αγώνες γύρισε στο χωριό του και δεν πήρε μέρος σε κανέναν άλλο αγώνα δρόμου.
Έζησε σαν αγρότης και αργότερα ως τοπικός αστυνομικός.
Πολλές αθλητικές λέσχες φέρουν το όνομά του, όπως το κύριο στάδιο στο ΟΑΚΑ, καθώς και η λεωφόρος που περνά απ έξω.
Στο Μόναχο, το όνομά του φέρει η λεωφόρος Spiridon - Louis - Ring που περνάει από το εκεί ολυμπιακό πάρκο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια