Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απομεινάρια του Ελληνισμού


Αν ο πλούτος των μνημείων του αρχαίου Ελληνισμού στα παράλια της Μικράς Ασίας εξακολουθεί να είναι εμφανής, η κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού του κοντινού παρελθόντος στα εδάφη αυτά είναι μια πονεμένη ιστορία.
Τα λιγοστά απομεινάρια του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκε το 1922 - 1923, εκκλησίες, αρχοντικά και υποστατικά που εξακολουθούν να...

υφίστανται, άλλοτε μισοερειπωμένα και άλλοτε βρίσκοντας κάποια καλύτερη μοίρα, είναι βέβαια κάποια παρηγοριά για τους σύγχρονους Έλληνες επισκέπτες, που αναζητούν ίχνη του παρελθόντος και δεν τυχαίνει να έχουν ρίζες από τα μέρη αυτά.
Όσοι όμως προσπαθούν να συνδυάσουν την αναζήτηση των λειψάνων του ελληνικού πολιτισμού της Μικράς Ασίας με κάποιου είδους νοσταλγία, δεν φαίνεται να περνάνε και τόσο καλά, καθώς η γενική εικόνα είναι μάλλον αποθαρρυντική.
Και, δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες για καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δύσκολα μπορεί κανείς να αποφύγει τις μελαγχολικές σκέψεις, καθώς τελευταία αναβιώνουν ακραίες συμπεριφορές, όπως οι έντονες εκδηλώσεις αποδοκιμασίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που λειτούργησε πρόσφατα στην αρχαία βασιλική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πέργαμο.
Ι.Σακιώτης- γεωτρόπιο

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια