Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάθετε να λέτε ΟΧΙ

Η δυσκολία στο να ψελλίσει κανείς τη δισύλλαβη αυτή λεξούλα αποτελεί γνώρισμα κυρίως των γυναικών, που μαθαίνουν από μικρές ότι πρέπει να βάζουν τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές τους.
Εάν αντιμετωπίζετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα, μάθετε να βάζετε όριο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Αρχικά, αναγνωρίστε το γεγονός ότι οι άλλοι σας ζητούν να τους βοηθήσετε επειδή πιστεύουν στις δυνατότητές σας ή επειδή απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί σας. Όταν κάποιος συνάδελφος σας ζητά βοήθεια την ώρα που πνίγεστε στη δουλειά ή κάποιος φίλος σας προσκαλεί σε ένα πάρτι στο οποίο δεν θέλετε να πάτε, πριν πανικοβληθείτε από το άγχος σας να τα προλάβετε όλα, συνειδητοποιήστε ότι σκέφτηκε πρώτα εσάς για να ζητήσει τη χάρη αυτή.
2. Στη συνέχεια, ευχαριστήσετε το πρόσωπο που σας έλαβε υπόψη του και δείξτε ενδιαφέρον για αυτό που σας ζήτησε. Ευχηθείτε καλή επιτυχία στον φίλο που διοργανώνει το πάρτι ή εκφράστε τη συμπόνια σας στον συνάδελφο που δεν προλαβαίνετε να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του.
3. Αρνηθείτε ευγενικά, χωρίς να αισθάνεστε την ανάγκη να απολογηθείτε. Εάν σας φαίνεται δύσκολο να πείτε απλά "όχι", δοκιμάστε να εξηγήσετε ότι έχετε αναλάβει κάποια άλλη υποχρέωση ή ότι δεν προλαβαίνετε να ολοκληρώσετε τη δικής σας δουλειά.
4. Σε περίπτωση που εξακολουθείτε να αισθάνεστε άσχημα, προσφερθείτε να βρείτε μαζί μια εναλλακτική λύση. Προσπαθήστε ωστόσο να μην κάνετε και εδώ το λάθος να αφοσιωθείτε περισσότερο από όσο χρειάζεται.
5. Να θυμάστε ότι με το να λέτε "όχι" σε κάποιον, λέτε στην πραγματικότητα "ναι" στον εαυτό σας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια