Βίντεο διάρκειας... 1 λεπτού και 47 δευτερολέπτων, στο οποίο απεικονίζεται ο Βαγγέλης Γιακουμάκης και τέσσερις ακόμη συμφοιτητές του να προβαίνουν σε ένα ιδιότυπο «παιχνίδι»... μακριάς γαϊδούρας (!), πάνω σε κρεβάτι δωματίου της εστίας, περιέχει το CD, που παρέδωσε στις αστυνομικές αρχές, ο ιδιωτικός ερευνητής κ. Γιώργος Τσούκαλης.
Το οπτικοακουστικό υλικό....
αφού έγινε επίσημο αντίγραφό του, αναλύθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και σύντομα θα φθάσει στα χέρια των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, που χειρίζονται την υπόθεση.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στο βίντεο, που έχει τραβηχτεί από κινητό, από κάποια συμφοιτήτρια του Βαγγέλη, εμφανίζονται οι πέντε νέοι να βρίσκονται σε μία κατάσταση έντονης «πάλης», γνωρίζουν ότι καταγράφονται, ενώ κατά τη διάρκειά του και την τελική έκβαση, φαίνεται να «γελάνε με την εξέλιξη του παιχνιδιού, όπως και ο Βαγγέλης» υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί.
Το οπτικοακουστικό υλικό, φαίνεται πως έχει αποτυπωθεί πριν από ένα περίπου χρόνο, και από την πρώτη ανάλυσή του δεν προκύπτουν σαφείς ενδείξεις τραμπουκισμού, χλευασμού ή επίθεσης σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση.
Τι δείχνει το βίντεο
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που είδαν την συγκεκριμένη καταγραφή, αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειές της: «Βλέπουμε πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Βαγγέλη, να παλεύουν μέσα σε ένα δωμάτιο της εστίας. Κάποια στιγμή πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο, σαν ‘μακριά γαϊδούρα’, πάνω σε ένα κρεβάτι του δωματίου. Ανάμεσά τους είναι και ο Βαγγέλης. Εντοπίζουμε χαλαρή διάθεση και όχι εμφανείς ενδείξεις εκνευρισμού ή αντίδρασης κάποιου από εκείνους που συμμετέχουν ή τον Βαγγέλη. Στην εξέλιξη της σκηνής κάποιος κάθεται πάνω στον Βαγγέλη, που είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Έπειτα κάποιοι τον τραβούν από τα πόδια και τη φόρμα, τον ρίχνουν κάτω από το κρεβάτι και τον αφήνουν κάτω. Όταν σηκώνεται ο Βαγγέλης και ο ‘αντίπαλλος’, γελάνε μαζί για την κατάληξη του ‘αγώνα’».
Η πρώτη ανάλυση των εικόνων της καταγραφής, σύμφωνα με τους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση, δεν φαίνεται προς το παρόν να συνιστά περιστατικό εκφοβισμού, ούτε καν «δείγμα» άλλων πιο ακραίων που μπορεί να έχουν εξελιχθεί κατά καιρούς με στόχο τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.
«Δεν πρόκειται να στοχοποιήσουμε άδικα νεαρά παιδιά, που παίζουν έστω και ‘ακραία’. Από το βίντεο που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν προκύπτει εκφοβισμός, κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση, που να έφερε σε δύσκολη θέση τον Βαγγέλη, πόσο μάλλον να προστέθηκε επιβαρυντικά σε μία δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που τον οδήγησε στην απόφαση της αυτοκτονίας» υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι συμπληρώνουν πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις εκβιασμού του, με υλικό που θα μπορούσε να τον διαπομπεύσει διαδικτυακά.
«Καψόνια» και DNA
Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, έχουν λάβει 120 καταθέσεις από τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής και από το προσωπικό της.
«Από τις αναφορές των μαρτύρων, προκύπτουν ιδιότυπα ‘καψόνια’... στρατιωτικού τύπου, στα όρια του ακραίου εκφοβισμού καιbullying με θύμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αν κάποιος έβλεπε τις καταθέσεις, και περιοριζόταν στην ανάγνωση των περιγραφών τέτοιων περιστατικών, μπορεί να έκανε λόγο για ακραίο εκφοβισμό. Υπάρχει όμως ένα... αλλά. Σχεδόν όλες καταλήγουν, πως ο Βαγγέλης, συμμετείχε σε αυτά, στα περισσότερα γελούσε και δήλωνε πως ήταν ‘παιχνίδι’ και σε ελάχιστα δυσανασχετούσε και ζητούσε τη διακοπή τους» δηλώνουν οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί και συμπληρώνουν πως από το σύνολο των περιστατικών, που έχουν δηλωθεί κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, πολύ δύσκολα κάποιο από αυτά ή το σύνολό τους συσσωρευτικά θα ήταν ικανό να οδηγήσει τον Βαγγέλη στην απόφαση της αυτοκτονίας.\
Στο μεταξύ, οι ίδιοι αξιωματικοί, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων σχετικά με τον εντοπισμό DNA, πάνω στον αναδιπλούμενο σουγιά, στα ρούχα του άτυχου Βαγγέλη, ακόμη και από τα μέρη εδάφους από το σημείο που βρέθηκε. «Οι 37 ημέρες μέχρι τον εντοπισμό του και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκειά τους, έχουν εξαλείψει και αλλοιώσει στοιχεία που θα αναδείκνυαν γενετικό τύπο, ακόμη και του ίδιου του Βαγγέλη» επισημαίνουν στελέχη του εργαστηρίου DNA της ΕΛ.ΑΣ.. Τα πρώτα αποτελέσματα, θα βγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ αυτά των ιστολογικών-τοξικολογικών μπορεί να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο καθώς οι αναλύσεις γίνονται από στελέχη του εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει μία πρώτη προσέγγιση της άτυχης μητέρας, της Μαρίας Γιακουμάκη, προκειμένου να κληθεί να δώσει μία νέα κατάθεση στις αστυνομικές αρχές της Κρήτης.
Δεν αποκλείεται να ταξιδεύσουν εκεί και αξιωματικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, για να κάνουν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με άλλα στοιχεία που έχουν προκύψει στην πορεία των ερευνών μετά τον εντοπισμό του γιού της.
Η πρώτη κατάθεσή της είχε γίνει στο πλαίσιο της εξαφάνισης του Βαγγέλη και τώρα οι αστυνομικοί θέλουν να τους βοηθήσει, ανασύροντας από τη μνήμη της λεπτομέρειες από την τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο της την προηγούμενη νύχτα της εξαφάνισής του και κυρίως αν της αποκάλυψε κάποιο ακραίο περιστατικό κακοποίησης σε βάρος του ή κάποιο πιεστικό άγχος για τις βαθμολογίες της επόμενης μέρας.
«Του είχαν σπάσει μέχρι και το κρεβάτι και έψαχνε τάβλες για να το φτιάξει»
Τα περιστατικά βίας εναντίον του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και άλλων συμφοιτητών του, έρχονται στο φως της δημοσιότητας σήμερα μέσα από το πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Όπως θα δείτε παρακάτω, στο συγκεκριμένο πόρισμα υπάρχουν σελίδες από το ποινολόγιο και το βιβλίο συμβάντων της σχολής, όπως και καταθέσεις φοιτητών που γνωρίζουν τι συνέβαινε στη Γαλακτοκομική Σχολή. Μάλιστα, εμπεριέχονται και περιστατικά με θύμα τον 20χρονο φοιτητή, τα οποία στη συνέχεια δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες ποινές στους υπαιτίους.
Ενδεικτικό είναι απόσπασμα του φύλακα της σχολής, που γράφει στις 8 Μαρτίου 2014 στο βιβλίο ότι ενώ ο Βαγγέλης έλειπε στην Κρήτη για την Καθαρά Δευτέρα, συμφοιτητές του έσπασαν το κρεβάτι του. Για εκείνο το βράδυ ο φύλακας αναφέρει ότι «όταν πήγα για δεύτερη φορά στις 03.10 τα ξημερώματα να ελέγξω τι συμβαίνει είδα τον … (αναφέρει όνομα σπουδαστή) με κόκκινα χέρια και εμφανώς αναστατωμένο». Οταν ο Βαγγέλης γύρισε την επόμενη μέρα στα Γιάννενα έψαχνε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, να βρει τάβλες για να φτιάξει το κρεβάτι του και να μπορέσει να κοιμηθεί.
Τα περιστατικά εκφοβισμού, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν σταμάτησαν ποτέ και μάλιστα κάποια από αυτά είναι πρόσφατα. Η έρευνα εστιάζεται στην 25η Ιανουαρίου, ημέρα για την οποία πολλοί διαφορετικοί σπουδαστές είχαν ακούσει για τραμπουκισμούς εις βάρος του 20χρονου Γιακουμάκη. «Την ημέρα αυτή είχα ακούσει ότι θα τον δένανε σε καρέκλα και θα τον κλειδώνανε στην ντουλάπα», αναφέρουν οι καταθέσεις.
Η Διεύθυνση της Σχολής, σύμφωνα με όσα είπαν αρκετοί φοιτητές, γνώριζε τι συνέβαινε αλλά δεν παρενέβαινε στο βαθμό που θα έπρεπε. Σε κατάθεσή του φίλος του Βαγγέλη λέει ότι «ο αρχηγός της παρέας των Κρητικών εμφανιζόταν ως ο εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προκύπτουν στη σχολή και σχετίζονται με το διευθυντή».
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση αναφέρουν μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι είναι ό,τι χειρότερο και άδικο να στοχοποιούνται άκριτα όλοι οι Κρητικοί φοιτητές που σπούδαζαν στη Γαλακτοκομική Σχολή. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας δημοσιευμάτων που τους εμφανίζουν ως τραμπούκους. Επισημαίνουν δε ότι ο φόβος της βεντέτας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ορατός και δεν πρέπει κανείς να ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Οι φοιτητές από την Κρήτη που φέρονται να τραμπούκιζαν σπουδαστές ήταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πορίσματος, μεμονωμένα παραδείγματα, τα οποία, ωστόσο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι θύματα bullying πήγαν να πέσουν και άλλα παιδιά -στο πόρισμα αναφέρονται δύο- τα οποία αντιστάθηκαν από την αρχή, απομακρύνθηκαν και γλίτωσαν. «Απείλησε τον … (αναφέρεται όνομα σπουδαστή) ότι αν ξανακάνει παρατήρηση για τη φασαρία στο δωμάτιο θα τον κρεμάσει από το παράθυρο», λέει στην κατάθεσή του φοιτητής.
Ερωτηθείς ένας από τους φοιτητές από τον ανακριτικό υπάλληλο γιατί πιστεύει ότι η Διεύθυνση της Σχολής δεν έβαζε ένα τέλος στα περιστατικά αυτά, απαντά: «Εμείς ό,τι μαθαίναμε τα λέγαμε. Είχαμε πει ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Θεωρώ ότι μπορεί να υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις». Αρμόδια στελέχη τονίζουν, πάντως, ότι κανένας πολιτικός δεν τηλεφώνησε στη Διεύθυνση για θέμα που σχετίζεται με την υπόθεση Γιακουμάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι οι πολιτικοί που είχαν επικοινωνήσει με τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για διευθέτηση άλλων θεμάτων.
«Βρέθηκαν κουρεμένα μαλλιά στο τέλος του διαδρόμου, στην πίσω είσοδο»
7/3/2014: Οι μαθητές στο 212 δωμάτιο έκαναν φασαρία κατά τις 00.15. Ανέβηκα επάνω και είδα στο δωμάτιο το μαθητή… (αναφέρεται όνομα) να πιάνει με το χέρι του τον ώμο πονώντας. Οταν τον ρώτησα τι έπαθε, μου είπε «τίποτα». Συγχρόνως είχαν βγει από το δωμάτιο οι… (αναφέρονται ονόματα) και πήγαν στο δωμάτιο 210. Ανέβηκα ξανά στις 00.30 και τους είδα να κάθονται μαζί και να παίζουν ένα παιχνίδι.
8/3/2014: Ωρα 02.20 ακούστηκε φασαρία από τους πάνω ορόφους. Ολα ήταν ήσυχα εκτός από το δωμάτιο 212 όπου οι παραπάνω φοιτητές έκαναν έντονη φασαρία. Ακούγονταν ήχοι από σανίδες, έπιπλα και σωματικοί ήχοι. Αφού περίμενα πέντε λεπτά και οι ήχοι συνεχίζονταν, χτύπησα την πόρτα και πήγα να δω στο δωμάτιο τι συμβαίνει. Ηταν όμως κλειδωμένα. Σταμάτησαν ξαφνικά τη φασαρία και τους φώναξα να ανοίξουν. Αργησαν χαρακτηριστικά να το κάνουν αφού εν τω μεταξύ σιγοψιθύριζαν. Οταν μου ανοίξανε έκαναν ότι δεν τρέχει τίποτε και πως ο θόρυβος προερχόταν από τον … (αναφέρεται όνομα) που μετακόμιζε το κρεβάτι (το οποίο ήταν μισοδιαλυμένο και ανήκε στον Βαγγέλη Γιακουμάκη). Το δωμάτιο ήταν ανάστατο και βρόμικο. Κάθονταν όλοι αρνάκια βλέποντας το Play Station, εκτός του… (αναφέρεται όνομα) που στεκόταν όρθιος δίπλα από το κρεβάτι. Παρατήρησα ότι τα χέρια του… (αναφέρεται όνομα) ήταν κόκκινα και ο ίδιος αναστατωμένος. Δεν παραδέχθηκαν τίποτα απ’ ό,τι τους είπα. «Σαν τι να γίνεται, επαέ;», μου απάντησαν. Οταν προχώρησα συνέχιζαν για λίγα λεπτά να μιλούν και να γελάνε δυνατά. Ωρα 03.10. Βρέθηκαν κουρεμένα μαλλιά στο τέλος του διαδρόμου, στην πίσω είσοδο. Αποδείχθηκε ότι ήταν από το πατάκι εισόδου. Οταν γύρισε την επόμενη ημέρα ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είδε σπασμένο το κρεβάτι του και άρχισε να περιφέρεται στους διαδρόμους ζητώντας από τους συμφοιτητές του τάβλες για να επιδιορθώσει τη ζημιά και να μπορέσει να κοιμηθεί.
briefingnews
Το οπτικοακουστικό υλικό....
αφού έγινε επίσημο αντίγραφό του, αναλύθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και σύντομα θα φθάσει στα χέρια των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, που χειρίζονται την υπόθεση.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στο βίντεο, που έχει τραβηχτεί από κινητό, από κάποια συμφοιτήτρια του Βαγγέλη, εμφανίζονται οι πέντε νέοι να βρίσκονται σε μία κατάσταση έντονης «πάλης», γνωρίζουν ότι καταγράφονται, ενώ κατά τη διάρκειά του και την τελική έκβαση, φαίνεται να «γελάνε με την εξέλιξη του παιχνιδιού, όπως και ο Βαγγέλης» υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί.
Το οπτικοακουστικό υλικό, φαίνεται πως έχει αποτυπωθεί πριν από ένα περίπου χρόνο, και από την πρώτη ανάλυσή του δεν προκύπτουν σαφείς ενδείξεις τραμπουκισμού, χλευασμού ή επίθεσης σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση.
Τι δείχνει το βίντεο
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που είδαν την συγκεκριμένη καταγραφή, αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειές της: «Βλέπουμε πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Βαγγέλη, να παλεύουν μέσα σε ένα δωμάτιο της εστίας. Κάποια στιγμή πέφτει ο ένας πάνω στον άλλο, σαν ‘μακριά γαϊδούρα’, πάνω σε ένα κρεβάτι του δωματίου. Ανάμεσά τους είναι και ο Βαγγέλης. Εντοπίζουμε χαλαρή διάθεση και όχι εμφανείς ενδείξεις εκνευρισμού ή αντίδρασης κάποιου από εκείνους που συμμετέχουν ή τον Βαγγέλη. Στην εξέλιξη της σκηνής κάποιος κάθεται πάνω στον Βαγγέλη, που είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Έπειτα κάποιοι τον τραβούν από τα πόδια και τη φόρμα, τον ρίχνουν κάτω από το κρεβάτι και τον αφήνουν κάτω. Όταν σηκώνεται ο Βαγγέλης και ο ‘αντίπαλλος’, γελάνε μαζί για την κατάληξη του ‘αγώνα’».
Η πρώτη ανάλυση των εικόνων της καταγραφής, σύμφωνα με τους αξιωματικούς που χειρίζονται την υπόθεση, δεν φαίνεται προς το παρόν να συνιστά περιστατικό εκφοβισμού, ούτε καν «δείγμα» άλλων πιο ακραίων που μπορεί να έχουν εξελιχθεί κατά καιρούς με στόχο τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.
«Δεν πρόκειται να στοχοποιήσουμε άδικα νεαρά παιδιά, που παίζουν έστω και ‘ακραία’. Από το βίντεο που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν προκύπτει εκφοβισμός, κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση, που να έφερε σε δύσκολη θέση τον Βαγγέλη, πόσο μάλλον να προστέθηκε επιβαρυντικά σε μία δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση που τον οδήγησε στην απόφαση της αυτοκτονίας» υποστηρίζουν οι ίδιοι αξιωματικοί, οι οποίοι συμπληρώνουν πως προς το παρόν δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις εκβιασμού του, με υλικό που θα μπορούσε να τον διαπομπεύσει διαδικτυακά.
«Καψόνια» και DNA
Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, έχουν λάβει 120 καταθέσεις από τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής και από το προσωπικό της.
«Από τις αναφορές των μαρτύρων, προκύπτουν ιδιότυπα ‘καψόνια’... στρατιωτικού τύπου, στα όρια του ακραίου εκφοβισμού καιbullying με θύμα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αν κάποιος έβλεπε τις καταθέσεις, και περιοριζόταν στην ανάγνωση των περιγραφών τέτοιων περιστατικών, μπορεί να έκανε λόγο για ακραίο εκφοβισμό. Υπάρχει όμως ένα... αλλά. Σχεδόν όλες καταλήγουν, πως ο Βαγγέλης, συμμετείχε σε αυτά, στα περισσότερα γελούσε και δήλωνε πως ήταν ‘παιχνίδι’ και σε ελάχιστα δυσανασχετούσε και ζητούσε τη διακοπή τους» δηλώνουν οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί και συμπληρώνουν πως από το σύνολο των περιστατικών, που έχουν δηλωθεί κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, πολύ δύσκολα κάποιο από αυτά ή το σύνολό τους συσσωρευτικά θα ήταν ικανό να οδηγήσει τον Βαγγέλη στην απόφαση της αυτοκτονίας.\
Στο μεταξύ, οι ίδιοι αξιωματικοί, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων σχετικά με τον εντοπισμό DNA, πάνω στον αναδιπλούμενο σουγιά, στα ρούχα του άτυχου Βαγγέλη, ακόμη και από τα μέρη εδάφους από το σημείο που βρέθηκε. «Οι 37 ημέρες μέχρι τον εντοπισμό του και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκειά τους, έχουν εξαλείψει και αλλοιώσει στοιχεία που θα αναδείκνυαν γενετικό τύπο, ακόμη και του ίδιου του Βαγγέλη» επισημαίνουν στελέχη του εργαστηρίου DNA της ΕΛ.ΑΣ.. Τα πρώτα αποτελέσματα, θα βγουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ αυτά των ιστολογικών-τοξικολογικών μπορεί να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο καθώς οι αναλύσεις γίνονται από στελέχη του εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει μία πρώτη προσέγγιση της άτυχης μητέρας, της Μαρίας Γιακουμάκη, προκειμένου να κληθεί να δώσει μία νέα κατάθεση στις αστυνομικές αρχές της Κρήτης.
Δεν αποκλείεται να ταξιδεύσουν εκεί και αξιωματικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, για να κάνουν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με άλλα στοιχεία που έχουν προκύψει στην πορεία των ερευνών μετά τον εντοπισμό του γιού της.
Η πρώτη κατάθεσή της είχε γίνει στο πλαίσιο της εξαφάνισης του Βαγγέλη και τώρα οι αστυνομικοί θέλουν να τους βοηθήσει, ανασύροντας από τη μνήμη της λεπτομέρειες από την τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο της την προηγούμενη νύχτα της εξαφάνισής του και κυρίως αν της αποκάλυψε κάποιο ακραίο περιστατικό κακοποίησης σε βάρος του ή κάποιο πιεστικό άγχος για τις βαθμολογίες της επόμενης μέρας.
«Του είχαν σπάσει μέχρι και το κρεβάτι και έψαχνε τάβλες για να το φτιάξει»
Τα περιστατικά βίας εναντίον του άτυχου Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και άλλων συμφοιτητών του, έρχονται στο φως της δημοσιότητας σήμερα μέσα από το πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Όπως θα δείτε παρακάτω, στο συγκεκριμένο πόρισμα υπάρχουν σελίδες από το ποινολόγιο και το βιβλίο συμβάντων της σχολής, όπως και καταθέσεις φοιτητών που γνωρίζουν τι συνέβαινε στη Γαλακτοκομική Σχολή. Μάλιστα, εμπεριέχονται και περιστατικά με θύμα τον 20χρονο φοιτητή, τα οποία στη συνέχεια δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες ποινές στους υπαιτίους.
Ενδεικτικό είναι απόσπασμα του φύλακα της σχολής, που γράφει στις 8 Μαρτίου 2014 στο βιβλίο ότι ενώ ο Βαγγέλης έλειπε στην Κρήτη για την Καθαρά Δευτέρα, συμφοιτητές του έσπασαν το κρεβάτι του. Για εκείνο το βράδυ ο φύλακας αναφέρει ότι «όταν πήγα για δεύτερη φορά στις 03.10 τα ξημερώματα να ελέγξω τι συμβαίνει είδα τον … (αναφέρει όνομα σπουδαστή) με κόκκινα χέρια και εμφανώς αναστατωμένο». Οταν ο Βαγγέλης γύρισε την επόμενη μέρα στα Γιάννενα έψαχνε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, να βρει τάβλες για να φτιάξει το κρεβάτι του και να μπορέσει να κοιμηθεί.
Τα περιστατικά εκφοβισμού, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν σταμάτησαν ποτέ και μάλιστα κάποια από αυτά είναι πρόσφατα. Η έρευνα εστιάζεται στην 25η Ιανουαρίου, ημέρα για την οποία πολλοί διαφορετικοί σπουδαστές είχαν ακούσει για τραμπουκισμούς εις βάρος του 20χρονου Γιακουμάκη. «Την ημέρα αυτή είχα ακούσει ότι θα τον δένανε σε καρέκλα και θα τον κλειδώνανε στην ντουλάπα», αναφέρουν οι καταθέσεις.
Η Διεύθυνση της Σχολής, σύμφωνα με όσα είπαν αρκετοί φοιτητές, γνώριζε τι συνέβαινε αλλά δεν παρενέβαινε στο βαθμό που θα έπρεπε. Σε κατάθεσή του φίλος του Βαγγέλη λέει ότι «ο αρχηγός της παρέας των Κρητικών εμφανιζόταν ως ο εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προκύπτουν στη σχολή και σχετίζονται με το διευθυντή».
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση αναφέρουν μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι είναι ό,τι χειρότερο και άδικο να στοχοποιούνται άκριτα όλοι οι Κρητικοί φοιτητές που σπούδαζαν στη Γαλακτοκομική Σχολή. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας δημοσιευμάτων που τους εμφανίζουν ως τραμπούκους. Επισημαίνουν δε ότι ο φόβος της βεντέτας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ορατός και δεν πρέπει κανείς να ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Οι φοιτητές από την Κρήτη που φέρονται να τραμπούκιζαν σπουδαστές ήταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πορίσματος, μεμονωμένα παραδείγματα, τα οποία, ωστόσο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι θύματα bullying πήγαν να πέσουν και άλλα παιδιά -στο πόρισμα αναφέρονται δύο- τα οποία αντιστάθηκαν από την αρχή, απομακρύνθηκαν και γλίτωσαν. «Απείλησε τον … (αναφέρεται όνομα σπουδαστή) ότι αν ξανακάνει παρατήρηση για τη φασαρία στο δωμάτιο θα τον κρεμάσει από το παράθυρο», λέει στην κατάθεσή του φοιτητής.
Ερωτηθείς ένας από τους φοιτητές από τον ανακριτικό υπάλληλο γιατί πιστεύει ότι η Διεύθυνση της Σχολής δεν έβαζε ένα τέλος στα περιστατικά αυτά, απαντά: «Εμείς ό,τι μαθαίναμε τα λέγαμε. Είχαμε πει ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Θεωρώ ότι μπορεί να υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις». Αρμόδια στελέχη τονίζουν, πάντως, ότι κανένας πολιτικός δεν τηλεφώνησε στη Διεύθυνση για θέμα που σχετίζεται με την υπόθεση Γιακουμάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι οι πολιτικοί που είχαν επικοινωνήσει με τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής για διευθέτηση άλλων θεμάτων.
«Βρέθηκαν κουρεμένα μαλλιά στο τέλος του διαδρόμου, στην πίσω είσοδο»
7/3/2014: Οι μαθητές στο 212 δωμάτιο έκαναν φασαρία κατά τις 00.15. Ανέβηκα επάνω και είδα στο δωμάτιο το μαθητή… (αναφέρεται όνομα) να πιάνει με το χέρι του τον ώμο πονώντας. Οταν τον ρώτησα τι έπαθε, μου είπε «τίποτα». Συγχρόνως είχαν βγει από το δωμάτιο οι… (αναφέρονται ονόματα) και πήγαν στο δωμάτιο 210. Ανέβηκα ξανά στις 00.30 και τους είδα να κάθονται μαζί και να παίζουν ένα παιχνίδι.
8/3/2014: Ωρα 02.20 ακούστηκε φασαρία από τους πάνω ορόφους. Ολα ήταν ήσυχα εκτός από το δωμάτιο 212 όπου οι παραπάνω φοιτητές έκαναν έντονη φασαρία. Ακούγονταν ήχοι από σανίδες, έπιπλα και σωματικοί ήχοι. Αφού περίμενα πέντε λεπτά και οι ήχοι συνεχίζονταν, χτύπησα την πόρτα και πήγα να δω στο δωμάτιο τι συμβαίνει. Ηταν όμως κλειδωμένα. Σταμάτησαν ξαφνικά τη φασαρία και τους φώναξα να ανοίξουν. Αργησαν χαρακτηριστικά να το κάνουν αφού εν τω μεταξύ σιγοψιθύριζαν. Οταν μου ανοίξανε έκαναν ότι δεν τρέχει τίποτε και πως ο θόρυβος προερχόταν από τον … (αναφέρεται όνομα) που μετακόμιζε το κρεβάτι (το οποίο ήταν μισοδιαλυμένο και ανήκε στον Βαγγέλη Γιακουμάκη). Το δωμάτιο ήταν ανάστατο και βρόμικο. Κάθονταν όλοι αρνάκια βλέποντας το Play Station, εκτός του… (αναφέρεται όνομα) που στεκόταν όρθιος δίπλα από το κρεβάτι. Παρατήρησα ότι τα χέρια του… (αναφέρεται όνομα) ήταν κόκκινα και ο ίδιος αναστατωμένος. Δεν παραδέχθηκαν τίποτα απ’ ό,τι τους είπα. «Σαν τι να γίνεται, επαέ;», μου απάντησαν. Οταν προχώρησα συνέχιζαν για λίγα λεπτά να μιλούν και να γελάνε δυνατά. Ωρα 03.10. Βρέθηκαν κουρεμένα μαλλιά στο τέλος του διαδρόμου, στην πίσω είσοδο. Αποδείχθηκε ότι ήταν από το πατάκι εισόδου. Οταν γύρισε την επόμενη ημέρα ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είδε σπασμένο το κρεβάτι του και άρχισε να περιφέρεται στους διαδρόμους ζητώντας από τους συμφοιτητές του τάβλες για να επιδιορθώσει τη ζημιά και να μπορέσει να κοιμηθεί.
briefingnews
0 Σχόλια