Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η πρώτη ανθρώπινη καρδιά από 3D εκτυπωτή

Ενα νέο εργαλείο στα χέρια των μελλοντικών καρδιοχειρουργών δημιουργήθηκε στο Nottigham Trent (NTU) της Μεγάλης Βρετανίας και παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο πλαίσιο της διάλεξης «3D εκτύπωση και οι εφαρμογές στην Ιατρική» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη....

«Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών». Πρόκειται για την προσομοίωση μιας ανθρώπινης καρδιάς από σιλικόνη με εκτυπωμένα τμήματα, αποτέλεσμα των εργασιών του Βρετανού ερευνητή στον κλάδο Εξυπνου Ντιζάιν, Ρίτσαρντ Αρμ.
Ο νεαρός Βρετανός, έχοντας την υποστήριξη του πανεπιστημίου του και του Royal Centre for Defence Medicine του υπουργείου Αμυνας, συνεργάστηκε στενά με ακαδημαϊκούς, ερευνητές, χειρουργούς, ραδιολόγους και γλύπτες για να δημιουργήσει το εν λόγω μοντέλο τρισδιάστατης καρδιάς. «Φυσικά, το μοντέλο αυτό δεν είναι μεταμοσχεύσιμο, αλλά χρησιμεύει στη διδασκαλία και την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής, ενώ εξυπηρετεί και τους ήδη ειδικευμένους γιατρούς, που προετοιμάζουν κάποια καρδιοχειρουργική επέμβαση, η οποία χρήζει ιδιαίτερα λεπτών χειρισμών».
Η τωρινή κατασκευή διαφοροποιείται παλαιότερων προσομοιώσεων, καθώς είναι η πιο ρεαλιστική. Συγκεκριμένα, ο νεαρός ερευνητής κατόρθωσε, μετά σειρά πειραμάτων και αντλώντας τεχνογνωσία από ανάλογα εγχειρήματα για άλλα, λιγότερο πολύπλοκα όργανα (όπως τρισδιάστατη εκτύπωση μήτρας), να αποτυπώσει τα πολλαπλά επίπεδα του οργάνου αλλά και τη σύνθετη λειτουργία της καρδιάς μας.
Στα σημαντικά πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και το ότι μπόρεσε να αποτυπώσει εξίσου τα «μαλακά» και τα «σκληρά» τμήματα της καρδιάς. Αρχικά δημιούργησε το 2013 ένα μοντέλο θώρακα για την εκπαίδευση των χειρουργών στο πανεπιστημιακό Queens Medical Centre, ενώ το 2014 έδωσε στους επιστήμονες και την τρισδιάστατη προσομοίωση καρδιάς.
Κίνητρο για την εργασία του άντλησε από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι εξαιρετικά διαδεδομένα. «Υπολογίστε ότι στην πατρίδα μου το 25% των θανάτων οφείλεται σε καρδιαγγειακά προβλήματα, που ισοδυναμεί σε 160.000 απώλειες τον χρόνο» αναφέρει ο νεαρός ερευνητής.
Την ίδια στιγμή, έχει υπολογιστεί ότι 2.300.000 Βρετανοί χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Ο ίδιος, βέβαια, που ξεκίνησε τις σπουδές του στον κλάδο του Σχεδιασμού Μοντέλων, εργάστηκε ως καλλιτέχνης οπτικών εφέ και συνέχισε να εργάζεται ως τεχνικός και να διδάσκει σύνθετα υλικά στο Nottigham Trent (NTU), κρίνει ότι τα επόμενα 30 με 40 χρόνια θα εκπλαγούμε από την εξέλιξη αλλά και τις εφαρμογές της βιοτεχνολογίας. «Αυτό που βλέπετε εδώ (εκτίθεται στην είσοδο του Ωνασείου στο πλαίσιο της έκθεσης "3D Printing" της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών) δεν είναι παρά μόνον η αρχή». Μελλοντικά, δύνανται να δημιουργηθούν μοντέλα με ενσωματωμένη την αιμάτωση του αγγείου και τον περίφημο «χτύπο» της καρδιάς...

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια