Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εθνικό Θέατρο Ελλάδας

Το θέατρο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου απέκτησε την αίγλη και την ακτινοβολία που είχε όταν εγκαινιάστηκε πριν 108 ακριβώς χρόνια χάρη στην επίπονη, προσεκτική, υπεύθυνη, αλλά και τόσο σκληρή δουλειά που έκαναν τα συνεργεία του "Studio 75" υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα .....

Στέφανου Πάντου-Κίκκου, που το 2004 κέρδισε το διαγωνισμό αποκατάστασης και εξοπλισμού του κτιριακού συγκροτήματος της πρώτης κρατικής μας σκηνής που στοίχισε 26 εκατ.€ χωρίς ΦΠΑ.
Και βέβαια, μην ξεχνάμε τον αγώνα που έκανε ο Νίκος Κούρκουλος- το είχε
πάρει προσωπικά- για την ολοκληρωτική επέμβαση συντήρησης του κτιρίου Τσίλερ, ώστε να εκλείψουν δια παντός τα μπαλώματα από τις ημιτελείς αποκαταστάσεις και να βγει στο φως η εξαιρετική αισθητική του θεάτρου μέσα και έξω.
Το μεγάλο ατού του θεάτρου είναι η κεντρική του σκηνή, που είχε παραμείνει κλειστή από το 2001 και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009 με την παράσταση "Πουθενά" του Δημ.Παπαιωάννου.
Η σκηνή διπλασιάστηκε και απέκτησε 17.6 πλάτος, 21,4 βάθος και 25 μέτρα ύψος και εξοπλίστηκε με μηχανισμού που δίνουν τις δυνατότητες εναλλαγής σκηνικών ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε έργου. Έγινε και περιστρεφόμενη, ενώ από καταπακτές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν βαγόνια που αντέχουν ακόμα και βάρος πέντε τόνων. Από την προσθήκη που έγινε στον πύργο σκηνής κινείται και το σύστημα πολλαπλών αναρτήσεων για το φωτισμό, ο χώρος τροφοδοτήθηκε με τα πιο υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, εικόνας και φωτισμού, αλλά και εγκαταστάσεις κλιματισμού, αερισμού και πυρόσβεσης, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ακουστικής του χώρου. Τα ξύλινα καθίσματα, 643 τον αριθμό, ντύθηκαν με κατακόκκινο βελούδο και τα χρυσά ξυλόγλυπτα τοποθετήθηκαν στους ημικυκλικούς εξώστες και ο ρόδακας με τα ζωγραφισμένα αγγελάκια δίνει άλλη αίσθηση, με τον αυτοκρατορικό πολυέλαιο που παραπέμπει σε πρώιμη αναγέννηση.
Το φουαγέ του πρώτου ορόφου ενοποιήθηκε με αυτό την Νέας Σκηνής, ενώ η επιβλητική αίθουσα του Χορού, όπου κυριαρχεί ένα μεγάλο τζάκι, ένας άνετος χώρος, θα λειτουργεί ως καφέ. Στους υποστηρικτικούς χώρους στεγάζονται τα νεά σύγχρονα καμαρίνια των ηθοποιών που διαθέτουν wc, ενώ στα υπόγεια του κτιρίου στεγάζονται τα φροντιστήρια, το βεστιάριο και τα γραφεία προσωπικού και της διοίκησης με ανεξάρτητη είσοδο. Πρόκειται για την παλιά βασιλική είσοδο με τα μοναδικά κιονόκρανα, τη μόνη που πρόλαβε να δει ολοκληρωμένη ο Νίκος Κούρκουλος. Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργήθηκε ένα αίθριο θεατράκι που θα φιλοξενεί υπαίθριες παραστάσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις.
Ακόμα βγήκε στο φως ο υπέροχος διάκοσμος του θεάτρου που ήταν κρυμμένος κάτω από στρώσεις μπογιάς και είχε φιλοτεχνηθεί κατά τα πρότυπα του Βασιλικού Θεάτρου της Δρέσδης και είχε εξαφανιστεί κάτω από αλλεπάλληλες στρώσεις μπογιάς.
Και το θεατρόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει έργα με σκηνές από τη φύση, αλλά και από την αρχαία ελληνική τέχνη, όπως άνθεμα, μίσχους, πουλιά και ερωτιδείς. Η Νέα Σκηνή, χωρητικότητας 240 θέσεων, όπως διαμορφώθηκε, θα αλλάζει από παραγωγή σε παραγωγή χάρη στις τέσσερις μονάδες μετακινουμένων κερκίδων. Η είσοδος στο θέατρο τώρα γίνεται από την οδό Μενάνδρου, όπου εκεί υπάρχει και το εκδοτήριο των εισιτηρίων. Όσο για την κεντρική είσοδο, θα χρησιμοποιείται μόνο για τους επισήμους και του θεατές της Κεντρικής Σκηνής

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια