Από την αρχαιότητα ακόμη, η συμπεριφορά των ζώων αποτελούσε ένδειξη για πιθανή σεισμική δραστηριότητα.
Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν υφίσταται επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη, υπάρχει πληθώρα μαρτυριών, σύμφωνα με τις οποίες πολλά ζώα φαίνεται να προαισθάνονται έναν σεισμό και να αντιδρούν με περίεργο τρόπο λίγα λεπτά πριν αυτός σημειωθεί.Ακολουθούν κάποια σχετικά παραδείγματα:
Οι γάτες τινάζονται από τη θέση τους και τρέχουν αλαφιασμένες να κρυφτούν.
Τα πουλιά τινάζονται ξαφνικά και αθόρυβα όλα μαζί και πετούν ψηλά.
Τα ψάρια κολυμπούν κοντά την επιφάνεια και μερικά πηδούν έξω από αυτή. Το 2009, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια- λίγες ώρες πριν την εκδήλωση μεγάλου σεισμού- οι κάτοικοι είδαν να βγαίνουν στις ακτές δεκάδες καλαμάρια που ζουν σε μεγάλο βάθος (200-600 μέτρων).
Αντιστοίχως, τα έντομα που ζουν κάτω από τη γη (όπως και τα ποντίκια και τα φίδια), βγαίνουν ξέφρενα στην επιφάνεια. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε το περιστατικό που σημειώθηκε το 1975 στην πόλη Χαϊτσένγκ στην Κίνα. Έναν περίπου μήνα πριν από τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ φίδια εγκατέλειψαν μαζικά τις φωλιές τους και μάλιστα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εποχή κατά την οποία τα ερπετά βρίσκονταν σε χειμερία και αποφεύγουν να εκτίθενται σε υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά συνέπεια, η έξοδος από τις φωλιές τους ισοδυναμούσε με ομαδική αυτοκτονία!
Τέλος, οι μέλισσες και οι σφήκες βγαίνουν όλες μαζί έξω από τη φωλιά τους, τα άλογα χλιμιντρίζουν χωρίς λόγο και αρχίζουν να καλπάζουν και αν είναι καλοκαίρι, τα τζιτζίκια σταματούν ξαφνικά να τραγουδούν, ενώ τα κουνούπια δεν τσιμπούν.
Αυτή η περίεργη συμπεριφορά των ζώων παρατηρείται 2 έως και 5 λεπτά πριν τον σεισμό. Εξαίρεση αποτελούν τα κουνούπια και τα έντομα των οποίων οι παράξενες συμπεριφορικές εκδηλώσεις εμφανίζονται πολλές ώρες πριν. Στην περίπτωση δε που ακολουθούν μετασεισμοί, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους ή μέσα στις κρυψώνες τους.
ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ø Κοντά στο 1920 εκατοντάδες ζώα στη Μαρτινίκα εγκατέλειψαν τις φωλιές, τους στάβλους και τα σπίτια και κατέβηκαν στη θάλασσα. Μπήκαν στο νερό και πολλά εξ’ αυτών πνίγηκαν. Το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους, εντούτοις οι σεισμογράφοι δεν έδειχναν καμία σχετική καταγραφή. Τρεις μέρες αργότερα το ηφαίστειο εξερράγη και 30.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Ø Στην Κεφαλονιά το 1953, τη νύχτα του καταστροφικού σεισμού, ένα λυκόσκυλο ούρλιαζε ασταμάτητα. Το ακολούθησαν στη συνέχεια όλοι οι σκύλοι του νησιού, οι οποίοι άρχισαν να τρέχουν αλαφιασμένοι προς τα χωράφια. Στην περίεργη αυτή απόδραση προστέθηκαν γάτες και άλλα ζώα. Τα γεγονότα αυτά ήταν πρόδρομα συμπτώματα ενός φοβερά καταστρεπτικού σεισμού, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 871 άνθρωποι, να τραυματιστούν 1690 και να μείνουν άστεγοι 145.052.
Ø Στις 26 Δεκεμβρίου 2004 ένας σεισμός μεγέθους 9,3 της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι που έπληξε πολλές χώρες και έφτασε μέχρι και τα παράλια της Ανατολικής Αφρικής. Ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι. Σύμφωνα με αξιωματούχους- επικεφαλής τμημάτων που προστάτευαν τα άγρια ζώα στη Σρι Λάνκα – στην περιοχή δε βρέθηκαν νεκρά ζώα. «Δεν υπήρχαν νεκροί ελέφαντες, αλλά και ούτε ένας νεκρός λαγός ή σκίουρος». Η πλέον λογικοφανής ερμηνεία είναι ότι τα ζώα, διαισθανόμενα τον κίνδυνο, μετακινήθηκαν εγκαίρως σε ασφαλείς τοποθεσίες της περιοχής.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πρόσφατα Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν- με σχετική δημοσίευση στο International Journal of Environmental Research and Public Health- ότι τουλάχιστον τα υδρόβια ζώα, είναι σε θέση να διαισθάνονται τις χημικές μεταβολές που συμβαίνουν στα υπόγεια ύδατα λίγο πριν από έναν σεισμό.
Συγκεκριμένα, ειδικοί από τη NASA και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας ερεύνησαν την επίδραση των χημικών μεταβολών των υπογείων υδάτων στα ζώα. Το 2009 – λίγες μόλις μέρες πριν από τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην περιοχή Λ’ Άκουιλα στην Ιταλία– μια αποικία βατράχων εγκατέλειψε τη λίμνη στην οποία ζούσε.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πριν την εκδήλωση του σεισμού, από τα σημεία του φλοιού της γης όπου τα πετρώματα δέχονται μεγάλες πιέσεις, απελευθερώνονται φορτισμένα σωματίδια τα οποία προκαλούν χημικές μεταβολές στα υπόγεια ύδατα.
Όλα τα υδρόβια ζώα, αντιλαμβάνονται αυτές τις μεταβολές και αντιδρούν αναλόγως.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα παρακινήσουν τους βιολόγους και τους γεωλόγους να συνεργαστούν, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιόν ακριβώς τρόπο τα ζώα μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε επικείμενη σεισμική δόνηση και- το κυριότερο- με ποιόν τρόπο θα καταστεί εφικτό να αναπτυχθεί μια αξιόπιστη μέθοδος πρόβλεψης των σεισμών.
0 Σχόλια