Συνταγή Χριστόφορος Πέσκιας
Μερίδες 8
Προετοιμασία 15΄
Αναμονή 1 ημέρα
Υλικά:....
200 γρ. φρέσκο γάλα 650 γρ.
φέτα σκληρή, μετρίως αλμυρή
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη (ή 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο, που βρίσκουμε στα mastihashop και σε επιλεγμένα μπαχαράδικα)
πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας από την προηγούμενη ημέρα, γιατί πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει.
Ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας (αν έχουμε μαστιχέλαιο, θα το βάλουμε αργότερα) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε αμέσως το καυτό γάλα (και το μαστιχέλαιο σε αυτή τη φάση) και ανακατεύουμε στη γρήγορη ταχύτητα, έως ότου προκύψει μια λεία κρέμα (άλειμμα).
Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Συμβουλές
Η κρέμα φέτας είναι θαυμάσιο άλειμμα για φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι.
Αφού αλείψουμε την ποσότητα που επιθυμούμε πάνω στο υπόστρωμα της αρεσκείας μας, γαρνίρουμε με λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή ρίγανη του βουνού τριμμένη και λίγες σταγόνες καλό ελαιόλαδο.
Το όλον (ψωμί-κρέμα) ή σκέτη η κρέμα μπορεί να συνοδεύσει μια θερινή ντοματοσαλάτα ή ντοματόσουπες ζεστές ή κρύες (γκασπάτσο) ή λαδερά ή πιάτα οσπρίων (σούπες ή σαλάτες).
Επίσης, μπορεί να αντικαταστήσει τη φέτα που βάζουμε στους καλοκαιρινούς ντάκους.
Γαστρονόμος
Μερίδες 8
Προετοιμασία 15΄
Αναμονή 1 ημέρα
Υλικά:....
200 γρ. φρέσκο γάλα 650 γρ.
φέτα σκληρή, μετρίως αλμυρή
1 κοφτό κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη (ή 3-4 σταγόνες μαστιχέλαιο, που βρίσκουμε στα mastihashop και σε επιλεγμένα μπαχαράδικα)
πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε την κρέμα φέτας από την προηγούμενη ημέρα, γιατί πρέπει να μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο ώστε να σφίξει.
Ζεσταίνουμε το φρέσκο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας (αν έχουμε μαστιχέλαιο, θα το βάλουμε αργότερα) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και τη ρίχνουμε στο μπλέντερ.
Προσθέτουμε αμέσως το καυτό γάλα (και το μαστιχέλαιο σε αυτή τη φάση) και ανακατεύουμε στη γρήγορη ταχύτητα, έως ότου προκύψει μια λεία κρέμα (άλειμμα).
Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με μεμβράνη.
Συμβουλές
Η κρέμα φέτας είναι θαυμάσιο άλειμμα για φρυγανισμένο ψωμί ή παξιμάδι.
Αφού αλείψουμε την ποσότητα που επιθυμούμε πάνω στο υπόστρωμα της αρεσκείας μας, γαρνίρουμε με λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή ρίγανη του βουνού τριμμένη και λίγες σταγόνες καλό ελαιόλαδο.
Το όλον (ψωμί-κρέμα) ή σκέτη η κρέμα μπορεί να συνοδεύσει μια θερινή ντοματοσαλάτα ή ντοματόσουπες ζεστές ή κρύες (γκασπάτσο) ή λαδερά ή πιάτα οσπρίων (σούπες ή σαλάτες).
Επίσης, μπορεί να αντικαταστήσει τη φέτα που βάζουμε στους καλοκαιρινούς ντάκους.
Γαστρονόμος
0 Σχόλια