Η ιστορία της γρουσουζιάς
Τρίτη και 13 σήμερα και, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις πολλές συναναστροφές και μετακινήσεις.Επίσης, τις συμφωνίες, τις νέες γνωριμίες, τις αποφάσεις θα πρέπει να τις αναβάλουμε για αύριο, γιατί η σημερινή ημέρα θεωρείται εξαιρετικά κακότυχη.
΄Οχι μόνο για εμάς.
Και οι Ισπανοί πιστεύουν το ίδιο, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και Αμερικανούς, οι οποίοι θεωρούν ως την πλέον γρουσούζικη μέρα του χρόνου την Παρασκευή και 13.
Ο αριθμός δεκατρία, πάντως, θεωρείται κακότυχος για τη Χριστιανοσύνη, ανεξαρτήτως δόγματος, διότι, σύμφωνα με την παράδοση, στον Μυστικό Δείπνο παρίστανται 12 μαθητές με 13ο τον Ιησού και όλοι γνωρίζουμε την κατάληξή του.
Επιπλέον, το 13 κεφάλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννη αναφέρεται στον Αντίχριστο, συνεπώς στο απόλυτο κακό.
Αλλά και ανεξαρτήτως χριστιανικών πεποιθήσεων, ο αριθμός 13 φιγουράρει στην κάρτα που απεικονίζει το θάνατο στα Ταρό, ενώ ένας από τους λόγους που ενδεχομένως τον καθιστούν γρουσούζικο να είναι και το γεγονός ότι ακολουθεί έναν αριθμό που θεωρείται τέλειος και θεϊκός, το δώδεκα.
Σε ό τι αφορά πάντως στην επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας, της Τρίτης, ως της πλέον μισητής στο ελληνικό ημερολόγιο, ο λόγος είναι απλός και ξεκάθαρος.
Ήταν Τρίτη η ημέρα όπου η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια του Μωάμεθ Β΄του Πορθητή και συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου του 1453.
Από τότε και για αρκετούς αιώνες μετά, γιορτές και πανηγύρια, γάμοι και βαφτίσια δεν γίνονταν ποτέ την Τρίτη, ενώ οι νοικοκυραίοι κρατούσαν κλειστή την πόρτα του σπιτικού τους ακόμη και για συγγενείς και αγαπημένους φίλους.
Θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς και ημέρα πένθους, ημέρα όπου ο Ελληνισμός προσπαθεί να ξεχάσει εκείνο το σημείο της Ιστορίας του.
Α.Νταραδήμου - "Ε.Τ."
0 Σχόλια