Πλακόστρωτα στενορύμια που γοητεύουν. Χρώματα, αρώματα και γεύσεις που ελκύουν. Κρυφές γωνιές και σύμβολα που φέρνουν στο νου αλλοτινές εποχές.
Πολιτισμικές εκπλήξεις από το χθες, το τώρα και το αύριο. Παρέα με φοιτητές που ξεφαντώνουν ως το πρωί. Ξεχωρίσαμε απ τους χιλιάδες, 10 λόγους για τους οποίους πρέπει να έρθετε στη Μυτιλήνη, την πρωτεύουσα της Λέσβου....:
1. Η Μυτιλήνη: "Η Αρχόντισσα"
Η πρωτεύουσα η αποκαλούμενη και "Αρχόντισσα" αποτελεί από μόνη της ένα ισχυρό θέλγητρο για κάποιον που θέλει να επισκεφθεί τη Λέσβο. Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το νότιο λιμάνι, φιλοξενεί μεγάλο μέρος της γοητείας που "κρύβει" αυτή η γωνιά του Αιγαίου.
2. Στην Ερμού που...τριγυρνάς
Εδώ χτυπά η καρδιά του....νησιού! Διανύοντας κανείς αυτό το δρόμο θα
διαπιστώσει πως βρίσκεται στο εμπορικό, κοινωνικό και συμβολικό κέντρο της πόλης. Κατά μήκος της και γύρω από αυτήν βρίσκονται χριστιανικοί και μουσουλμανικοί ναοί αλλά και ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου που την καθιστούν "χωνευτήρι πολιτισμών"
3. Το κάστρο: ο βυζαντινός "φρουρός"
Το κάστρο στο βόρειο μέρος της Μυτιλήνης, συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου! Κτίσθηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή και εντός του σώζεται μια δεξαμενή φτιαγμένη από αδιάβροχο υλικό ενώ από κάτω υπάρχουν στοές μεγάλου μήκους στις οποίες συγκεντρώνονταν τα γυναικόπαιδα σε εμπόλεμη περίοδο.
4. Τόποι κατάνυξις
Από τον πολυφωτογραφημένο Αγ. Θεράποντα του 19ου αιώνα, με τον επιβλητικό τρούλο μέχρι το Μητροπολικό Ναό του Αγ. Αθανασίου με το γοτθικό ύφος και τον Αγ. Γεώργιο με το ντυμένο από λευκό τέμπλο, η Μυτιλήνη κατέχει τα πρωτεία της πόλης με τους πιο ενδιαφέροντες πνευματικά και αρχιτεκτονικά ναούς.
5. Μουσείο του Θεόφιλου
Από το 1964, λειτουργεί στη Βαρειά, το Μουσείο Θεόφιλου. Σε αυτό το προάστιο της Μυτιλήνης, γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός ζωγράφος. Το Μουσείο αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν 86 ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου. (Καθημερινά εκτός Δευτέρας 09.00 -13.00 & 16.30 -20.00 τηλ: 2251 0 41644)
6. Το αρχαίο θέατρο
Πάνω από την περιοχή "Συνοικισμός" και κοντά στην εκκλησία της Αγ. Κυριακής, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης που σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Διάσημο για το μεγάλο του μέγεθος, καθώς μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 10.000 θεατές και φημισμένο για την ακουστική του.
7. Ανατολίτικες θύμησες
Το μουσουλμανικό (Τσαρσί) χαμάμ, στις εγκαταστάσεις του οποίου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσει. Το Γενί Τζαμί κτισμένο το 1825, είναι το μεγαλύτερο και το νεότερο από τα Τζαμιά της Μυτιλήνης. Το Βίγλα Τζαμί με την άριστη διακόσμηση, όπως μαρτυρούν τα έγχρωμα διακοσμητικά ίχνη της οροφής. Ένα σεργιάνι στην πόλη και το ανατολίτικο στοιχείο νιώθω πως με κυκλώνει!
8. Αρχοντικά που "διηγούνται"
Περιηγούμαι στο παρελθόν της Μυτιλήνης μέσα από τα παλιά αρχοντικά της, τις οικίες της ανώτερης ελληνικής αστικής τάξης. "Κουβαλούν" στοιχεία που υποδηλώνουν τη σχέση του τοπικού πληθυσμού με τα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης και γοητεύουν με τον επιβλητικό όγκο και την αρχιτεκτονική τους - γοτθικού και μπαρόκ στυλ.
9. Δρόμοι της Γεύσης
Γραφικά ταβερνάκια στα πιο αναπάντεχα μέρη, μεζέδες για όλα τα γούστα που "εκτινάσσουν" τον ουρανίσκο και φυσικά, τι άλλο, άφθονο ούζο! Γιατί οι δρόμοι της γεύσης, μπορεί να χαράσσονται σε όλη τη Λέσβο αλλά στη Μυτιλήνη βρίσκεται η αφετηρία και ο τερματισμός τους!.
10.Νύχτα έρχεσαι και μέρα..φεύγεις
Η Μυτιλήνη είναι το απόλυτο meeting point όσων γνωρίζουν πως να περνούν καλά. Η πολυσυλλεκτική διασκέδαση, οι μουσικές για όλα τα γούστα, τα ποικίλα στυλ νυχτερινών μαγαζιών και φυσικά οι νεολαίοι του νησιού - φοιτητές και μη συμβάλλουν σε ένα άνευ καιρού και μέρος ξεφάντωνα μέχρι το πρωί.
UNIVERSITY PRESS
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια