Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καλά λιπαρά για την καρδιά

Αντικαθιστώντας κορεσμένα λιπαρά με πιο υγιεινές εναλλακτικές μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα από το Harvard Medical School.  

Προτιμήστε λοιπόν πολυακόρεστα λιπαρά που θα εντοπίσετε σε κάποια ψάρια και λάδια φυτικής προέλευσης.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα ευρήματα από 8 προηγούμενες μελέτες, καλύπτοντας πάνω από 13.000 ανθρώπους, μέσα σε μία έρευνα.
Οι ειδικοί συμπέραναν ότι μειώνοντας την
κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στο βούτυρο και το κρέας, βελτιώνουμε κατά πολύ τη διατροφή μας.
Πλέον συστήνεται στους ενήλικες να μην παίρνουν περισσότερη από το 11% της ενέργειάς τους από τα κορεσμένα λιπαρά.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη που μπλοκάρει τις αρτηρίες της καρδιάς.
Αντίθετα, τα πολυακόρεστα λιπαρά, αυξάνουν την καλή χοληστερίνη.
Η ανάλυση του Harvard βρήκε ότι για κάθε 5% αύξηση της κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών, o κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώνεται κατά 10%.
Η μέση πρόσληψη τέτοιων λιπαρών ήταν στο 10% κάτι που μειώνει τον κίνδυνο στο ένα πέμπτο για μια περίοδο άνω των τεσσάρων ετών.
Ο εισηγητής της έρευνας Dariush Mozaffarian εξήγησε ότι πάντα υπήρχε ο κίνδυνος ότι η μείωση των κορεσμένων λιπαρών θα έστρεφε τους ανθρώπους στην αύξηση κατανάλωσης άλλων λιπαρών που βρίσκονται σε επεξεργασμένες τροφές όπως τα μπισκότα και τα cakes.
Γι’ αυτό συστήνει να σπεύσετε εσείς να τα αντικαταστήσετε με πολυακόρεστα λιπαρά, για καλύτερη υγεία.
Αυτό που δεν έχει ερευνηθεί ακόμα είναι αν τα κορεσμένα μπορούν άνετα να αντικατασταθούν από μονοακόρεστα λιπαρά, όπως του ελαιόλαδου, με αντίστοιχα οφέλη για τον οργανισμό.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μαζί με τα λιπαρά ψάρια και τα φυτικά λάδια, πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών, την ημέρα.
Ελένη Σενδόνα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια