ΦΙΛΑΝΔΙΑ :
Γιολοπούκι, ο τράγος των Χριστουγέννων.
Και όμως πίσω από αυτό το όχι και τόσο ελκυστικό όνομα, καθώς και εμφάνιση (εμφανίζεται ως τράγος) κρύβεται ο Αι-Βασίλης των Φιλανδών. Ο Γκολοπούκι ζει στα βουνά του Κόρβατουντούρι στη Λαπωνία και επισκέπτεται τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων. Αντίθετα με τον Άι-Βασίλη, δεν μπαίνει στα σπίτια από την καμινάδα αλλά χτυπάει την πόρτα, μπαίνει σαν κύριος και ρωτάει: "Υπάρχει κάποιο καλό παιδί εδώ;"
Τα παιδιά στην Ιταλία είναι πολύ τυχερά, μια και λαμβάνουν δώρα τόσο από τον Μπέμπο Νατάλε την παραμονή των Χριστουγέννων όσο και από την Μπεφάνα την παραμονή των Φώτων. Η Μπεφάνα είναι μια άσχημη αλλά καλή γριούλα που ταξιδεύει με το σκουπόξυλο της σε όλη την Ιταλία για να επιβραβεύσει τα καλά παιδιά. Φοράει ένα μαύρο σάλι και το πρόσωπό της είναι γεμάτο στάχτες, μια και χρησιμοποιεί την καμινάδα για να μπει στα σπίτια. Λένε μάλιστα ότι είναι τόσο καλή νοικοκυρά που, αφού αφήσει τα δώρα της, ρίχνει και ένα καλό σκούπισμα στο σπίτι. Τα παιδιά, για να την ευχαριστήσουν, της αφήνουν ένα ποτηράκι κρασί και μερικά μεζεδάκια. Ο μύθος που συνοδεύει την Μπεφάνα είναι πολύ χαρακτηριστικός: Λένε πως τη νύχτα που γεννήθηκε ο Χριστός, οι Τρεις Μάγοι έκαναν μια στάση στο σπίτι της για να ζητήσουν οδηγίες για το πώς να φτάσουν στη Βηθλεέμ. Εκείνη δεν ήξερε να τους πει, αλλά τους πρόσφερε ευχαρίστως τη φιλοξενία της. Αφοί εκείνοι έφαγαν, ήπιαν και κοιμήθηκαν, την επομένη μέρα, πριν ξεκινήσουν και πάλι το ταξίδι τους, πρότειναν στην Μπεφάνα να τους συνοδεύσει για να προσκυνήσουν όλοι μαζί το νεογέννητο Χριστό. Εκείνη αρνήθηκε γιατί είχε πολλές δουλειές να κάνει. Πολύ γρήγορα όμως το μετάνιωσε και τους αναζήτησε, χωρίς όμως να τα καταφέρει να τους βρει. Από εκείνη την ημέρα, λοιπόν, καβαλάει το σκουπόξυλο της, γεμίζει το σακούλι της με δώρα και επισκέπτεται τα σπίτια των παιδιών με την ελπίδα ότι ανάμεσά τους θα βρει τον Χριστό. Αλίμονο, όμως, στα παιδιά που έκαναν σκανταλιές κατά τη διάρκεια του χρόνου, γιατί στην κάλτσα τους θα βρουν ένα κάρβουνο ή ένα σακούλι γεμάτο στάχτες !
ΓΑΛΛΙΑ: Ο Περ Νοέλ
αναλαμβάνει το μοίρασμα των δώρων στα παιδιά της Γαλλίας. Σύμφωνα με την παράδοση, την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους κοντά στο τζάκι αφού τα γεμίσουν με καρότα και άλλες λιχουδιές που προορίζονται για το γαϊδουράκι του, τον Γκι. Ο Περ Νοέλ παίρνει τα κεράσματα και στη θέση τους αφήνει τα δώρα του, που συνήθως είναι μικρά σε μέγεθος ώστε να χωράνε στα παπούτσια: χρήματα, γλυκά ή μικρά παιχνίδια.
ΡΩΣΙΑ: Ένας αριστοκράτης Άι-Βασίλης
Ο Γερο-Χειμώνας, ή στην τοπική γλώσσα Ντεν Μορόζ, είναι η ρωσική εκδοχή του Άι-Βασίλη. Στην περίπτωσή του, ξεχάστε την κλασική εικόνα του στρουμπουλού παππούλη: ο Ντεντ Μορόζ είναι ψηλός και λυγερόκορμος και έχει μακριά γενειάδα. Φοράει ένα μακρύ, πολυτελή μανδύα με χρυσοκέντητα στολίδια, γούνινο καπέλο και λευκές δερμάτινες μπότες, ενώ κρατάει ένα μαγικό ραβδί που τον βοηθάει στο περπάτημα. Προτιμάει να μετακινείται με μια μεγαλοπρεπή άμαξα που τη σέρνουν τρία άλογα. Τον συνοδεύει η Χιονούλα, ένα κορίτσι που είναι η εγγονή του. Φοβούμενος μη λερώσει τα κομψά του ρούχα, δεν κατεβαίνει από την καμινάδα αλλά μπαίνει κανονικά από την πόρτα τους σπιτιού. Επισκέπτεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μόνο τα καλά παιδιά και μόνο εκείνα που κοιμούνται: αν δει παιδί ξύπνιο να τον περιμένει, κάνει στροφή και φεύγει μαζί με τα δώρα του!
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ : Οι Μάγοι με τα δώρα
Μάλλον η Αργεντινή πέφτει λίγο μακριά στον Άι-Βασίλη, γι αυτό και την προσφορά των δώρων την έχουν αναλάβει οι Τρεις Μάγοι. Τα παιδιά τους περιμένουν με αγωνία κάθε χρόνο την παραμονή των Φώτων. Προτού κοιμηθούν, βάζουν κάτω από το κρεβάτι τους ή δίπλα στο δέντρο ένα παπούτσι με την ελπίδα ότι θα γεμίσει με δώρα και γλυκά. Στην εξώπορτα αφήνουν σανό και νερό για να καλοδεχτούν τα άλογα των Μάγων.
ΣΥΡΙΑ: Μια καμήλα όμορφη, που μασάει φύλλα
Τα δώρα για τα παιδιά που ζουν στη Συρία τα κουβαλάει την παραμονή των Φώτων η καμπούρα της μικρότερης καμήλας των Τριών Μάγων! Σύμφωνα με την παράδοση, το προνόμιο αυτό το κέρδισαν τα ταπεινά ζώα το βράδυ της Γέννησης του Χριστού. Ο θρύλος λέει ότι η μικρότερη καμήλα των Μάγων δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να διανύσει όλη την απόσταση μέχρι τη Βηθλεέμ αλλά, παρά την εξάντλησή της, κατάφερε να φτάσει στο μακρινό προορισμό της. Η πίστη της επιβραβεύτηκε με την αθανασία, δηλαδή το δικαίωμα στην αιώνια ζωή. Από τότε, η μικρότερη καμήλα επισκέπτεται όλα τα παιδιά του Θεού και τους φέρνει δώρα και ευλογία.
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
0 Σχόλια