Έννοιες οι οποίες οδηγούν σε στόχους προκειμένου να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις για άτομα με μικρό ή μεγάλο - χρόνιο ή προσωρινό κινητικό πρόβλημα.
Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά αρχιτεκτονικών - πολεοδομικών φραγμών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, αυτονόμιση, αυτοεξυπηρέτηση.
Κάθε σπίτι χτίζεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που γίνεται (συνήθως) λες και θα ζουν σε αυτό μόνο άτομα υγιή και δυνατά, στο αποκορύφωμα των φυσικών τους ικανοτήτων, αγνοώντας περιπτώσεις όπου χρειάζεται να ζουν και οι υπερήλικες (γονείς μας), μικρά παιδιά, η έγκυος σύζυγος, άτομα με κινητικά προβλήματα.
Για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων διαπιστώνουμε πως ίσως θα πρέπει να τοποθετήσουμε ράμπες στις σκάλες, μόνιμες ή πτυσσόμενες, να αφήσουμε αναξιοποίητο τον πάνω όροφο ή να κατασκευάσουμε κάποιο αναβατόριο, να αφαιρέσουμε κάποια είδη υγιεινής από το μπάνιο καθώς και άλλες συσκευές.
Να ανυψώσουμε τη λεκάνη (WC) τοποθετώντας σταθερά ή πτυσσόμενα στηρίγματα όπου κριθεί σκόπιμο.
Επίσης θα πρέπει να κατεβάσουμε τον καθρέπτη ή να βάλουμε άλλο ρυθμιζόμενο, να προσαρμόσουμε καθ ύψος, τον νιπτήρα αφήνοντας, τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο από κάτω, να εξασφαλίσουμε την ασφαλή πρόσβαση μέσα στην μπανιέρα, η πόρτα της τουαλέτας να ανοίγει προς τα έξω, τα ντουλάπια της κουζίνας να κατεβούν σε ύψος όπου να τα φτάνουμε, το κρεβάτι να σηκωθεί 15 - 20 εκατοστά, τα παράθυρα να είναι λίγο πιο χαμηλά, να μην υπάρχουν τόσο στενοί διάδρομοι, το ασανσέρ να είναι λ΄γιο μεγαλύτερο κτλ.
Είναι σίγουρο πως εάν είχαν ληφθεί υπ όψιν οι προϋποθέσεις στον πρώτο σχεδιασμό της οικοδομής, τώρα τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα, όσο για τις οικονομικές επιβαρύνσεις δεν θα υπήρχαν, ιδιαίτερα εάν συνεκτιμηθούν τα επιτυγχανόμενα οφέλη.
Θα πρέπει τα ίδια τα εμποδιζόμενα άτομα στις ιδιωτικές τους μετακινήσεις να ψάξουν να βρουν τις πλέον εφικτές λύσεις που μερικές φορές, ευτυχώς, είναι πολύ απλές.
Οι λύσεις προσβασιμότητας και αυτονομίας, δεν απαιτούν πάντοτε πολυδάπανες εφαρμογές και σύνθετες κατασκευαστικές μετατροπές ή παρεμβάσεις.
Είναι δυστυχώς συχνό το φαινόμενο σε ένα σύνθετο πρόβλημα προσβασιμότητας να βλέπουμε να δίνεται μερική λύση, με αποτέλεσμα να αφήνετε το πρόβλημα άλυτο.
Για παράδειγμα σε ένα σπίτι όπου οι δυσκολίες εντοπίζονται στη στενή είσοδο του ασανσέρ και στις σκάλες εισόδου, εάν δώσουμε λύση στην προσπέλαση στις σκάλες παραμένει το πρόβλημα γιατί δεν έχουμε λύσει την προσβασιμότητα στο ασανσέρ.
Είναι προφανές ότι όπου μπορεί να κινηθεί ένα άτομο με κινητικά προβλήματα π.χ. χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου και ότι μπορεί αυτός να χρησιμοποιεί αυτόνομα και με ασφάλεια, εξυπηρετεί κατά τρόπο πιο άνετο και ασφαλή τον οποιοδήποτε.
Οι ιδιαιτερότητες τόσο των χώρων διαβίωσης καθώς και των ατόμων που ζουν και κινούνται εκεί, χρήζουν μελέτης, από τους ειδικούς θεραπευτές με τον τεχνικό αποκατάστασης προκειμένου να επιτευχθούν οι πλέον σωστές τεχνικοοικονομικές λύσεις.
Δωρεάν πληροφορίες και συμβουλές, σχετικά με την προσβασιμότητα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες, μπορούν να λάβουν από την εφημερίδα "Άλμα υγείας"
Κων. Δέδερης Τεχνικός σύμβουλος Αποκατάστασης
edra-coop.gr
0 Σχόλια