Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η φύλαξη τροφίμων σε πλαστικά δοχεία πρέπει να αποφεύγεται

Η φύλαξη τροφίμων σε πλαστικά δοχεία πρέπει να αποφεύγεται

Το ζήτημα της χρήσης επικίνδυνων για την υγεία χημικών ουσιών στην κατασκευή πλαστικών συσκευασιών για τη φύλαξη υγρών ή στερεών τροφίμων επανέρχεται στη δημοσιότητα χάρη στη δυναμική παρέμβαση οκτώ κορυφαίων Αμερικανών, Βρετανών και Ιταλών επιστημόνων.


Με επιστολή τους στην εφημερίδα....
«The Independent», ζήτησαν ρητά να απαγορευθεί στη Μ. Βρετανία η χρήση της δισφαινόλης Α στην κατασκευή μπιμπερό και άλλων πλαστικών δοχείων αποθήκευσης τροφών, επικαλούμενοι τα άκρως ανησυχητικά ευρήματα τεσσάρων νέων μελετών οι οποίες επιβεβαιώνουν τις ήδη διατυπωμένες, από προηγούμενες μελέτες, υποψίες των ειδικών για την ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση της ουσίας αυτής στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η δισφαινόλη Α (Bisphenol-Α) είναι το κύριο συστατικό του πολυανθρακικού πλαστικού, του διαφανούς και ανθεκτικού είδους πλαστικού που χρησιμοποιείται ευρύτατα εδώ και πενήντα χρόνια για την κατασκευή μεγάλης γκάμας προϊόντων καθημερινής χρήσης: από πλαστικά μπιμπερό και δοχεία φαγητού, πλαστικά μπουκάλια και παγούρια, επικάλυψη κονσερβών, έως ιατρικά μηχανήματα και οδοντιατρικά υλικά.
Κάθε χρόνο κατασκευάζονται παγκοσμίως 2,7 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού που περιέχει δισφαινόλη Α.
Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα η εν λόγω ουσία εθεωρείτο αβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια κάποιες επιστημονικές έρευνες σε πειραματόζωα υποδείκνυαν ότι όταν η ουσία αυτή εισέλθει στον οργανισμό διαταράσσει σοβαρά την
ενδοκρινική ισορροπία του, δηλαδή μετατρέπεται, όπως λένε οι ειδικοί, σε έναν «ορμονικό διαταράκτη» που προκαλεί δυσλειτουργίες στο αναπαραγωγικό σύστημα των πειραματόζωων. Πριν από δύο χρόνια όμως έρευνες σε ανθρώπους άρχισαν να ενοχοποιούν τη δισφαινόλη Α για σειρά ασθενειών, όπως νευρολογικές ασθένειες, καρκίνο του μαστού και του προστάτη, καρδιαγγειακά προβλήματα.
Στις αρχές του χρόνου, έρευνα Βρετανών επιστημόνων επιβεβαίωσε τη συμβολή της στην εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους. Ενώ μια άλλη σημαντική έρευνα στη γειτονική Ιταλία, η οποία παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για τους Ορμονικούς Διαταράκτες που έλαβε χώρα εκεί την περασμένη εβδομάδα, συνδέει πέρα από κάθε αμφιβολία τη δράση της συγκεκριμένης χημικής ουσίας με την ενδομητρίωση, μία ασθένεια που πλήττει τον γυναικείο πληθυσμό και μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.
Ομως και άλλες έρευνες, σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας για την επικινδυνότητα της ουσίας αυτής. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η δράση της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε ευάλωτους οργανισμούς, όπως τα βρέφη, καθώς μπορεί να μεταφερθεί με το γάλα.
Ορισμένες σοβαρές κυβερνήσεις έλαβαν ήδη μέτρα προστασίας των πολιτών τους. Πρώτη η Δανία ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Ιούλιο θα απαγορεύεται η πώληση πλαστικών μπιμπερό και δοχείων φαγητού με την επικίνδυνη ουσία. Σε ανάλογα προληπτικά μέτρα προχώρησαν ο Καναδάς και τρεις πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ η Γαλλία σκέφτεται να πράξει το ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να δημοσιοποιηθούν διαφορετικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εν λόγω ουσία είναι ασφαλής.
Ωστόσο, τόσο η Βρετανική Υπηρεσία Τροφίμων όσο και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) φαίνεται να μην έχουν πειστεί ακόμη για την αναγκαιότητα της λήψης άμεσων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια