Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χορός α λα ελληνικά

Στα… βήµατα της παράδοσης θα βρείτε µια καλή άσκηση για να διατηρήσετε τη φυσική σας κατάσταση.
Ίσως δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ότι οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί µπορεί να αποτελούν µια πρώτης τάξεως άσκηση για όλο το σώµα. Κι όµως, το…

τσάµικο, ο καλαµατιανός, ο πεντοζάλης και γενικά όλοι οι πατροπαράδοτοι χοροί µπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε µια καλή φυσική κατάσταση.

Άσκηση για όλο το σώµα
Όταν χορεύουµε, χρησιµοποιούµε το κεφάλι, τα χέρια, τον κορµό και τα πόδια, κάνουµε καθίσµατα, στροφές, φιγούρες (ιδίως ο πρωτο-χορευτής και ο δεύτερος χορευτής που πρέπει να κρατούν αντίσταση) ανάλογα µε το χορό. Γυµνάζουµε λοιπόν όλες τις µυϊκές οµάδες του σώµατός µας. Βέβαια αυτό δεν σηµαίνει ότι έχουµε την εκγύµναση που θα είχαµε κάνοντας π.χ. βάρη ή άλλες ασκήσεις που γυµνάζουν συγκεκριµένες µυϊκές οµάδες και µέρη του σώµατος. Ωστόσο, από τη στιγµή που στο χορό συµµετέχουν όλα τα µέλη µας, ασκείται όλο το σώµα. Γενικά πρόκειται για µια καλή άσκηση που βοηθάει στη συντήρηση των µυών, στο αναπνευστικό, στην καλή φυσική κατάσταση αλλά και στην καλή διάθεση.

Οι χοροί: ποιοι και πόσο
Όλοι οι ελληνικοί χοροί γυµνάζουν. Σηµαντικό ρόλο βέβαια παίζει η διάρκεια: αν χορέψουµε έναν οποιοδήποτε χορό για πέντε λεπτά, τα αποτελέσµατα σίγουρα δεν θα είναι ικανοποιητικά. Ωστόσο, αν χορέψουµε µία ώρα, ακόµα και σε αργό ρυθµό, οπωσδήποτε θα σηµειώσουµε πρόοδο. Για παράδειγµα: έστω ότι για µία ώρα χορεύουµε ηπειρώτικους χορούς και έστω ότι για άλλη µία ώρα χορεύουµε κρητικούς (µαλεβιζώτη, πεντοζάλη, σούστα). Και στις δύο περιπτώσεις γυµναζόµαστε. Στην πρώτη ωστόσο η πρόσληψη οξυγόνου είναι µικρότερη, όπως συµβαίνει π.χ. όταν περπατάµε. Στη δεύτερη περίπτωση όµως η ένταση αλλάζει και η πρόσληψη οξυγόνου αυξάνει σαν να τρέχουµε. Οι αντρικοί παραδοσιακοί χοροί (κάποιοι πολεµικοί ποντιακοί, για παράδειγµα) έχουν µεγαλύτερη ένταση. Τα νησιώτικα επίσης. Τα τσάµικα και τα συρτά από την άλλη είναι αργά, µε αποτέλεσµα να καταναλώνουµε λιγότερη ενέργεια. Με όλους ωστόσο τους χορούς έχουµε τη δυνατότητα να διατηρήσουµε µια καλή φυσική κατάσταση.

Ξεκινήστε σωστά
Οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν κάποιοι περιορισµοί. Ο πρώτος είναι ότι δεν µπορούµε να προτείνουµε σε κάποιον που δεν έχει καλή φυσική κατάσταση να ξεκινήσει π.χ. µε κρητικούς χορούς, που είναι έντονοι και πιο περίπλοκοι τεχνικά. Θα πρέπει να ξεκινάµε πάντα µε απλές µορφές, δηλαδή µε ήρεµους χορούς όπως ο καλαµατιανός. Έτσι, σταδιακά αυξάνουµε την αντοχή µας ώστε να µπορέσουµε να προχωρήσουµε σε πιο δύσκολες µορφές (κρητικοί ή ποντιακοί). Εκτός από τη φυσική κατάσταση όµως πρέπει να καλλιεργήσουµε και τις κινητικές µας δεξιότητες. Αν λοιπόν κάποιος δεν έχει εµπειρία στην κίνηση (στο χορό εν προκειµένω) και προσπαθήσει να µάθει ένα δύσκολο χορό, θα δυσκολευτεί. Οπότε αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να ξεκινάµε πάντα από τις απλές µορφές χορού και προοδευτικά να καταλήγουµε στις δύσκολες.

Tip
Κατά την εκµάθηση των παραδοσιακών χορών προτιµήστε να φοράτε αθλητικά παπούτσια µε αερόσολα για να µειώνετε τους κραδασµούς και αθλητική φόρµα προκειµένου να κινείστε άνετα.
Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία του Ηλία ∆ήµα, Καθηγητή ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείµενο Ελληνικοί Παραδοσιακοί χοροί

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια