Οι καλές πράξεις ωφελούν την ψυχική μας υγεία
Σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι ως γνωστόν βγάζουν στην επιφάνεια τον καλύτερο αλλά και το χειρότερό τους εαυτό.
Παγκόσμια Ημέρα Ευγένειας σήμερα και οι ψυχολόγοι προσπαθούν να υπενθυμίσουν στους καταρρακωμένους από την κρίση ανθρώπους την αρχαιοελληνική ρήση "καλός καγαθός" - με την έννοια της ευγένειας να συμπεριλαμβάνει και εκείνοι της καλοσύνης.
Είναι, λένε, μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε και να δείξουμε ανθρωπιά, συμπόνια και αγάπη, για να ξορκίσουμε αν μη τι άλλο τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών, τη λιτότητα, αλλά και ...τη μοναξιά. Η 13η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ευγενείας από το πρώτο ομώνυμο Συνέδριο που έγινε την ημέρα αυτή στο Τόκιο το 1998. Σκοπός της είναι "να κοιτάξουμε πέρα από τον εαυτό μας, πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, τον πολιτισμό, τη φυλή ή τη θρησκείας μας".
Το κίνημα ξεκίνησε στην Αυστραλία από έναν πατέρα που ανησυχούσε για τη βία στο σχολείο των παιδιών του και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
"Το σημαντικότερο είναι πως ό τι δίνεις παίρνεις. Το αίσθημα ευφορίας και η ακόλουθη περίοδος ηρεμίας που αισθάνεται κανείς όταν κάνει μία καλή, ευγενική πράξη είναι ανεκτίμητο", λέει ο δρ Ντέιβιντ Ρ.Χάμιλτον, συγγραφέας του βιβλίου "Γιατί η Ευγένεια Σου Κάνει Καλό", μιλώντας στην εφημερίδα "Ιντεπέντεντ".
"Οι καλές πράξεις απελευθερώνουν ντοπαμίνη και ενδορφίνες στον εγκέφαλο, χημικές ουσίες δηλαδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής διάθεσης και της μείωσης του άγχους. Οι άνθρωποι που δείχνουν συμπόνια και επιδεικνύουν ανθρωπιά έχουν πιο ισχυρό πνευμονογαστρικό νεύρο το οποίο βοηθάει το σώμα να διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό"
Αμελί νς Κρουέλα ντε Βιλ.
Η πιο διάσημη "καλή και ευγενική" της μεγάλης οθόνης είναι η Αμελί, η αγαπημένη ηρωίδα που υποδύθηκε η Οντρέ Τοτού στην ομώνυμη ταινία του 2001. Το φιλμ αφηγείται την ιστορία μιας ντροπαλής σερβιτόρας που αποφασίζει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός της προς το καλύτερο. Μια μέρα ανακαλύπτει στο διαμέρισμά της ένα κουτί με παιδικά αντικείμενα και βάζει στόχο να βρει τον ιδιοκτήτη του. Από κει και πέρα θα αποφασίσει να φτιάξει τη ζωή εκείνων που χρειάζονται λίγη αγάπη παραπάνω.
Η Κρουέλα ντε Βιλ - η πιο γνωστή κακιά της Ντίσνεΐ - είναι στον αντίποδα. Ονειρεύεται μαι γούνα από σκυλιά Δαλματίας και προσπαθεί να απαγάγει όλα τα κουτάβια του Λονδίνου, επιδεικνύοντας τον κακό της εαυτό σε όσους τη συναντούν! Σε όλες τις ενσαρκώσεις της - από το μυθιστόρημα της Ντόντι Σμιθ "Τα 101 Σκυλιά της Δαλαμτίας" - η Κρουέλα είναι γκρινιάρα και εκδικητή (απολαυστική στο ρόλο η ...καλύτερη κακιά όλων των εποχών, Γκελ Κλόουζ.
Νατάσα Παυλοπούλου
0 Σχόλια