H εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό γεγονός το οποίο οφείλεται στη μείωση της λειτουργικότητας των ωοθηκών και στην επακόλουθη πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων στο γυναικείο οργανισμό. Εμφανίζεται συνήθως, γύρω στην ηλικία των 50 ετών.
Χωρίζεται σε δύο φάσεις:
Η 1η φάση, είναι η περίοδος της προεμμηνόπαυσης ή περιεμμηνόπαυσης.
H προεμμηνόπαυση αρχίζει 4-8 χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση.
Οι κλινικές της ενδείξεις έχουν ως εξής: Η ωοθυλακιοτρόπος (PSA) και η ωχρινοτρόπος (LH) ορμόνη (εκκρίνονται από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης) παρουσιάζουν ανεβασμένες τιμές στην εξέταση ορμονικού προσδιορισμού. Η γυναίκα σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε πενία προγεστερόνης και υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων.
Εδώ, χορηγούνται προγεστερονικά φυτά όπως η λυγαριά (agnus castus) η αχιλλαία, η αλχεμίλλη, η αγγελική, το φασκόμηλο (μειώνει την εφίδρωση και τη σπαστικότητα). Επίσης, επειδή η γυναίκα χρειάζεται οργανικό πυρίτιο για να προστατεύσει τα οστά της από την οστεοπόρωση, μπορεί να το πάρει από το φυτό εκουϊζέτο ή πολυκόμπι.
Τα φαινόμενα τα οποία παρατηρούνται σε αυτή τη χρονική περίοδο, είναι διαταραχές του κύκλου με μειωμένη ή αυξημένη ποσότητα αίματος, εξάψεις, εφιδρώσεις, ανισορροπία ΚΝΣ, οιδήματα, ταχυκαρδίες, πονοκέφαλοι, κατάθλιψη, δερματικά προβλήματα (όπως σμηγματόρροια, υπερτρίχωση, θυλακίτιδα, λόγω της έλλειψης προγεστερόνης). Επίσης αυτή την περίοδο λόγω του υψηλού φορτίου των οιστρογόνων μπορεί να εμφανιστούν ινομυώματα ή υπερπλασίες.
Όταν τα αποθέματα των ωοθηλακίων εξαντληθούν, τα ανδρογόνα που παράγονται από τα επινεφρίδια, μετατρέπονται σε οιστρόνη και εφόσον υπάρχουν σε ικανοποιητικές τιμές, οδηγούν ομαλά τη γυναίκα στη δεύτερη φάση της εμμηνόπαυσης.
Γι’ αυτό το λόγο, σημαντικό είναι να μην υπάρχει εξάντληση των επινεφριδίων (αυτών των μικρών αλλά σημαντικότατων αδένων που βρίσκονται πάνω στους νεφρούς) λόγω υπερβολικού στρές ή κακής διατροφής που ανεβοκατεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αναγκάζοντας τα επινεφρίδια να παράγουν συνεχώς μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης και να εξαντλούνται.
Βασικό ρόλο στην ηλικία έλευσης της εμμηνόπαυσης παίζει η κληρονομικότητα (μητέρα).
Η 2η φάση, συνήθως επιβεβαιώνεται όταν η γυναίκα έχει απουσία αίματος για 12 συνεχόμενους μήνες.
Εδώ έχουμε πλήρη εξάντληση των ωοθηλακίων. Οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις εγκαθίστανται. Οι ορμονικές εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν πτώση προγεστερόνης και οιστρογόνων. Όσο πιο σταδιακή είναι η πτώση τόσο ομαλότερα είναι τα συμπτώματα.
Η ένδεια οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα ξηρότητα του κόλπου με συχνές κολπίτιδες και ανισορροπία της φυσικής χλωρίδας. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του και υπάρχει ατροφία των μυών εκτός αν η γυναίκα γυμνάζεται και προσέχει τη διατροφή της. Υπάρχει άγχος, συναισθηματική αστάθεια, οστεοπόρωση, άνοδος τιμών χοληστερίνης με συνέπεια τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και καρδιακών παθήσεων. Η γυναίκα θα πρέπει να προσέχει την αρτηριακή της πίεση, τα τριγλυκερίδια στο αίμα της και το λόγο ο οποίος προκύπτει από τις τιμές της ΗDL & ολικής χοληστερίνης. (Διαιρούμε την τιμή της ολικής χοληστερίνης δια της τιμής της HDL. Ιδανικός λόγος είναι ο 3,5:1. Οπωσδήποτε πρέπει να δίνει τιμές κάτω του 5:1.
Σε αυτή τη φάση βοηθούν φυτά με οιστρογονική δράση: cimicifuga racemosa, humulus lupulus, trifolium pratense, medigago sativa.
Ωφελεί η βρώση του rice bran oil (2 κουτ. γλυκού ημερησίως) ή η κάψουλα φερουλικού οξέος (Gamma orizanol300 mg ημερησίως) η οποία παράγεται από τον φλοιό του ρυζιού. Η ουσία αυτή παράγει ενδορφίνες για αντικαταθλιπτική δράση, μειώνει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια και τονώνει τη μυϊκή μάζα.
Το πρόγραμμα διατροφής της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας πρέπει να περιλαμβάνει: λιναρόσπορο (αποτοξινώνει το παχύ έντερο και περιέχει ωφέλιμα Ω3), ταχίνι, γάλα σόγιας ή κρέας σόγιας ή τόφου για παροχή φυτοοιστρογόνων, μήλα (για το βόριο που είναι δομικό συστατικό των οστών), ψάρια μικρού μεγέθους, αμύγδαλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φύτρα αλφαλφα. (σημ. η σάλτσα σόγιας ή το λάδι της σόγιας δεν περιέχουν φυτοιστρογόνα).
Θα πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη, ο καφές, το μαύρο τσάι. Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί από τη στέβια.
Αντίθετα, τα βότανα, το πράσινο και το λευκό τσάι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.
Τσάι από μαραθόσπορο ή μάραθο βοηθά στις ορμονικές διακυμάνσεις και στην παροχή φυτοοιστρογόνων.
Εκτός από το έλαιο από το φλοιό του ρυζιού το οποίο αναφέραμε παραπάνω, ωφελεί η λήψη βιτ. Ε 200 μον. δύο φορές την ημέρα, βιτ. C 500 μον.complex επίσης δύο φορές ημερησίως.
Για τα οστά και τα νεύρα συνίστανται 3 καψ. την ημέρα από σκεύασμα που περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο μαζί. (π.χ. osteoadvance).
Εάν τα συμπτώματα των εξάψεων, της αϋπνίας, της εφίδρωσης, της ξηρότητας των βλεννογόνων κλπ είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, οι κάψουλες menofema βοηθούν στη σταδιακή μείωση των συμπτωμάτων αυτών. Τα συστατικά της προέρχονται από τη γύρη της μέλισσας. Μόνο που χρειάζεται λίγο υπομονή έως ότου παρατηρήσουμε καλυτέρευση.
Στην ηλικία αυτή, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και στην κατάσταση των εντέρων μας. Εάν υπάρχουν διάρροιες ή δυσκοιλιότητα, κολίτιδες, φουσκώματα, μυκητιάσεις ή αλλεργίες, απαραίτητα είναι τα κατάλληλα προβιοτικά που θα ανανεώσουν την «καλή» βακτηριακή χλωρίδα και θα δώσουν τέλος σε αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις.
Θα συνεχίσουμε στο επόμενο κεφάλαιο με αρωματοθεραπευτικές προσεγγίσεις, χορήγηση ιχνοστοιχείων, υποδείγματα διαιτολογίων ,τρόπους άσκησης και προστασίας του δέρματος μας.
Συνεχίζοντας, θα μπούμε σε περισσότερο εξειδικευμένες πρακτικές συμβουλές, από τις οποίες, η κάθε μια από εμάς, μπορεί να επιλέξει εκείνες οι οποίες της ταιριάζουν.
Η αρωματοθεραπευτική προσέγγιση έχει ως ακολούθως:
για τις εξάψεις: σε 30 ml ελαίου evening primrose ή borago (λόγω του υψηλού GLA –γάμμα λινολεϊκού οξέος) διαλύουμε αιθέρια έλαια:
• ιεροβότανο (clary sage ) 10 σταγ., γεράνιο 11 σταγ., λεμόνι 7 σταγ., και φασκόμηλο 2 σταγ. Με αυτό κάνουμε μασάζ στο σώμα μας, είτε διαλύουμε 5 -8 σταγόνες για ένα χλιαρό μπάνιο – όχι καυτό – όποτε υπάρχει χρόνος.
για υπερβολική εφίδρωση είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε της νύχτας, στο ίδιο λάδι βάσης διαλύουμε:
• γκρέιπ φρούτ 10 σταγ., lime 10 σταγ., φασκόμηλο 5 σταγ., θυμάρι 5 σταγ. Τα χρησιμοποιούμε κατά τον ίδιο τρόπο.
για «φούσκωμα» και κατακράτηση νερού σε ίδιο λάδι βάσης διαλύουμε:
• μάραθο 5 σταγ., άρκευθο 5 σταγ., λεμόνι 15 σταγ., μέντα 5 σταγ.
για κυκλοφορικά προβλήματα:
• γεράνιο 10 σταγ., μέντα 5 σταγ., τριαντάφυλλο 10 σταγ., πατσουλί 5 σταγ.
Η μάλαξη γίνεται καθημερινά, πάντοτε προς την κατεύθυνση της καρδιάς. Στα πόδια από κάτω προς τα πάνω, στα χέρια από τα δάκτυλα προς τους ώμους. Χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα από το μείγμα μας, ούτως ώστε να μη μένει λιπαρότητα στο δέρμα μας.
Τα αιθέρια έλαια λειτουργούν σε μικρές ποσότητες.
Για τον αρωματισμό του χώρου, καλή επιλογή είναι το αιθέριο έλαιο της λεβάντας η οποία λειτουργεί καλά στον κατευνασμό του άγχους ή στη μείωση των νευρικών πονοκεφάλων.
Τα hydrosol επίσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ορμονική ισορροπία ως ακολούθως:
• hydrosol rosa damascena (τριαντάφυλλο)
• hydrosol μέντας
• hydrosol φασκόμηλου
διαλύουμε από μία κουταλιά της σούπας από το καθένα σε 1,5 lt νερό και το πίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επαναλαμβάνουμε για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων, σταματάμε μία εβδομάδα, επανεκτιμούμε την πρόοδο μας και συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο εφόσον υπάρχει ανάγκη. Εαν δεν βρίσκουμε Hydrosol κατάλληλα για να τα πίνουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνο το hydrosol του τριαντάφυλλου σε αναλογία 3 κουτ. σούπας σε 1,5 lt νερού.
Από την πλευρά των ανθοϊαμάτων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το “woman essence” των αυστραλιανών ιαμάτων το οποίο περιλαμβάνει εννέα διαφορετικά ιάματα και βοηθά να τονώσει το ορμονικό σύστημα. Λαμβάνουμε 7 σταγόνες από το μείγμα, κατευθείαν στη γλώσσα μας πρωί και βράδυ.
Η ομοιοπαθητική προσέγγιση συνίσταται στα εξής: αν υπάρχει κυκλοθυμία και έντονες εξάψεις στο κεφάλι,δίνεται lachesis.
Εάν το εντονότερο σύμπτωμα είναι η λύπη και η έντονη μελαγχολία, δίνεται pulsatilla. Εάν γίνεστε εξαιρετικά ευερέθιστη με έλλειψη παντελούς ενδιαφέροντος προς τους δικούς σας ενώ σας είναι αγαπητοί, μαζί με έντονη εφίδρωση, δίνεται sepia. Την πρώτη ημέρα μία κάψουλα 200 CH και ακολούθως 1 κάψουλα των 30 CH κάθε πρωί.
(σημ. οι συμβουλές εδώ είναι πολύ γενικές και είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε ομοιοπαθητικό γιατρό, εφόσον η ομοιοπαθητική είναι η ιατρική μέθοδος που σας ταιριάζει).
Η οστεοπόρωση, είναι ένα θέμα που απασχολεί επίσης τη γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση και κατά τη διάρκεια της. Αναφέραμε στο 1ο κεφ. ότι μπορούμε να λαμβάνουμε κάψουλες ασβεστίου – μαγνησίου σε αναλογία 3 προς 1. Εκτός από αυτή την προσέγγιση, μπορούμε να πάρουμε ολιγοστοιχεία (μέταλλα), που ενεργοποιούν την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.
Αυτά χορηγούνται κάθε πρωί και βράδυ μόνα τους μακριά από οτιδήποτε άλλο με αποχή 15΄ ως εξής:
• Ψευδάργυρος, χρώμιο, σίδηρος, κοβάλτιο (πρωί) – μπουκάλι 50 ml , 5 ψεκασμοί ή 20 σταγ. κατευθείαν στη γλώσσα.
• Χαλκός, μαγγάνιο, φώσφορος, σελήνιο, πυρίτιο (βράδυ) κατά τον ίδιο τρόπο.
H γεμμοθεραπευτική προσέγγιση για την οστεοπόρωση είναι η εξής:
• Rubus idaeus (γεμμοθεραπευτικό)
• Pinus Montana (γεμμοθεραπευτικό)
• Equisetum arvensis 35 σταγ. Χ 3 φορές την ημέρα σε λίγο νερό.
Επίσης, υπάρχουν στο εμπόριο σκευάσματα που περιέχουν MSM, γλυκοζαμίνη και οργανικό πυρίτιο. Λαμβάνουμε 3 κάψ. των 500 mg προληπτικά μήνα παρά μήνα, ενώ στην ύπαρξη οστεοπόρωσης χορηγούνται επί 3 μήνες με παύση μιας εβδομάδας κάθε μήνα.
Βασιλική Κοντογιάννη – Αρωματοθεραπεύτρια
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια