.
Προετοιμασία: 30 λεπτάΜαγείρεμα: 40 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 10 λεπτά
Μερίδες: 14
Υλικά:
- 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 60 γραμμ. βούτυρο μαλακωμένο, σε κυβάκια
- 300 γραμμ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 70 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
- 4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
- 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο για την επάλειψη της επιφάνειας + 2 ακόμα για το λάδωμα του σκεύους
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- λίγη τριμμένη παρμεζάνα
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο και τα δουλεύουμε με το εργαλείο που λέγεται γάντζος.
- Σιγά-σιγά προσθέτουμε το γάλα.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ όταν η ζύμη πάρει τη μορφή μπάλας και ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα του κάδου.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη γραβιέρα με το ζαμπόν και την πιπεριά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα και κάτω αντίσταση και λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 27 εκ.
- Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε δίσκους με διάμετρο 8 εκ. περίπου. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε δίσκου και ανασηκώνουμε τη ζύμη γύρω-γύρω, ούτως ώστε να κλείσουμε μέσα της τη γέμιση.
- Δίνουμε σε κάθε ψωμάκι σφαιρικό σχήμα και το τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
- Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια, πασπαλίζουμε τα ψωμάκια με τη ρίγανη και κατόπιν με την παρμεζάνα.
- Τα ψήνουμε στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 40′, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Εάν δούμε ότι στο πλάσιμο η ζύμη κολλά ελαφρά στα χέρια μας, μπορούμε να πασπαλίσουμε τα ψωμάκια με λίγο αλεύρι για να διευκολυνθούμε.
0 Σχόλια